'Fakirin kuru soğanını zenginler bile alamıyor'

img

VAN – Enflasyonu fırlatan sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Manavlar, fiyat artışlarından satış yapamadıklarını belirterek, "Çöpe attığımız kadar sebze ve meyveyi satamıyoruz" dedi.

Yaz ortasında fiyatı düşmeyen sebze ve meyve cep yakıyor. Üretici, pazarlamacı ve tüketici fiyatlardan dertli. Vanlı manavlar, sürekli artan sebze ve meyve fiyatlarından dolayı müşteri sayılarının düştüğüne dikkat çekerken, bazılarının da alışverişi kestiğini söyledi. Fakirin vazgeçilmezi olan soğanı, bugün zenginlerin bile almadığını belirten manavlar, hiç kimseden beklentilerinin kalmadığını dile getirdi. Sattıklarından daha fazlasını çöpe attıklarını ifade eden manavlar, satamadığımız ürün çürüyor ve çöpe atıyoruz" diyor. 
 
'NE ALICI NE DE SATICI MEMNUN’
 
Bugünlerde durumlarının çok kötü olduğunu belirten Mücahit Yılmaz isimli manav, "Havalar sıcak ve sebze meyvelere fiyat artışı yüzünden ilgi çok azaldı. dolayısıyla sebze ve meyvelerimiz bozuluyor ve çöpe atıyoruz. Fiyatlar yüksektir. Ne biz fiyatlardan memnunuz ne de yurttaşlar. Milletin alım gücü kalmadığı için alışverişte olmuyor. Bu nedenle sattığımızdan daha fazlasını çöpe atıyoruz. Her şeye zam geldiği için otomatik olarak sebze ve meyve fiyatları da fırladı. Umudumuzu Allah'a bağladık" dedi.
 
'ZENGİNLER BİLE ALAMIYOR'
 
Birçok manav gibi kendilerinin de zararına çalıştıklarını belirterek, "Belki bir gün düzelir diye bekliyoruz ama her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Yani artık piyasada iş dönmüyor. Bu nedenle ister istemez zarar ediyoruz. Hiç kimseden hiçbir beklentimiz yok ve kalmadı. Her geçen gün fiyatlar daha da yükseliyor. Eskiden 5 kilo domates, patates, biber veya patlıcan alan müşterilerimiz şimdi ya yarım kilo alıyor ya da hiç almıyor. Zaten müşterilerimiz patates ve soğan almıyor. Bu iki sebzeye zam geldiğinden beri doğru düzgün satamadık. Müşterilerimiz, 'patates ve soğan fiyatları düşmeden almayacağız’ diyor. Yani eskiden fakirin vazgeçilmezi olan ve her yemekte tükettiği kuru soğanı şimdi zenginler bile pahalı olduğundan alamıyor. Öyle bir duruma gelmişiz. Diyecek başka bir şey yok" diye konuştu. 
 
'DÜKKANI KAPATIR EVİMİZDE OTURURUZ DAHA İYİ'
 
Ahmet Yıldız isimli manav da, çoğu insanın gelip sadece fiyatlara bakıp çıktığına dikkat çekerek, "Bu durumdan kimse memnun değil. Bu memlekete sahip çıkan kimse yok. En çok gencin olduğu ve en çok işsizin de olduğu kenttir burası. İş alanı yok. O yüzden her gün kilolarca sebze ve meyve çöpe gidiyor. Artık kiramızı ödeyemez duruma geldik. Zararına çalışıyoruz. Böyle devam ederse biz de gider evimizde otururuz" dedi.
 
'SEÇİMDEN ÖNCE DURUM DAHA İYİYDİ'
 
Manava alışverişe gelen Ayşe Öztürk isimli yurttaş ise, fiyatların ateş pahası olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi: "Her geçen gün artan fiyatlar yüzünden boğazımızdan kesmek zorunda kalıyoruz. Böyle giderse artık alış verişi de keseceğiz. Evimizde aç aç oturacağız. Çünkü sadece sebze ve meyve fiyatları değil, başta gıda olmak üzere her şeyin fiyatı ateş pahası. Seçimden önce bile durum daha iyiydi. Yani biz durumun düzelmesini beklerken, her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor. Bir zamanlar patates ve soğan dar bütçeli ailelerin temel yiyeceğiydi ama şimdi lüks bir yiyecek haline gelmiş." 
 
MA/ Mahmut Ruvanas