Bilici: Yargılanması gerekenler ödüllendirildi

img
DİYARBAKIR - İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, Roboski katliamının talimatının alındığı toplantıda bulunan Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanlığı'na getirildiğine dikkat çekerek, yargılanması gereken bazı kişilerin ödüllendirilmesinden dolayı kaygılı olduğunu söyledi.
 
Parlamenter sistemle yönetilen Türkiye'de, 9 Temmuz'dan itibaren "Başkanlık" sistemine geçildi. Bakanlıkların tümünün Cumhurbaşkanlığı'na bağlandığı yeni sistemde ise Kürt sorunun çözümünde tekrardan gözler güvenlik politikalarına çevrildi. Kabine seçimi değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, güvenlik endeksli politikaların kötü sonuçlar doğuracağını ifade etti. Kürt sorunun çözümünde tekrardan güvenlik politikalarına dönüldüğünü; ancak bu uygulamalarla sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Bilici, yargılanması gereken bazı isimlerin bu dönemde ödüllendirildiğine dikkat çekti. 
 
'DEVLET AKLI FABRİKA AYARLARINA GERİ DÖNDÜ'
 
Getirilen sistemin sorunlu bir sistem olduğunu belirten Bilici, "Elbette, makamlara getirilen isimler önemlidir. Ama sistem sorunludur. Türkiye demokrasisi açısından ciddi anlamda sıkıntılar yaratmışlardır ve tehditler savurmuşlardır. Bu makamlara getirilen kişiler, sorunlara askeri mantıkla bakmışlardır. Şimdi de daha önce benimsenen politikalar sürdürülecek. Hukukun ve insan haklarının geçerli olmadığı politikalar izleyeceklerdir. Devlet aklı, fabrika ayarlarına geri döndü" dedi. 
 
90'LARI ÇOKTAN AŞTIK
 
Önümüzdeki dönemlerde güvenlik eksenli politikaların sürdürüleceğini kaydeden Bilici, "Bu durum Türkiye'ye hiçbir şey kazandırmayacaktır. Aksine kaybettirecektir" diye konuştu. Bölgede uygulamaların 90'lı yıllarda yaşanılanları geride bıraktığını vurgulayan Bilici, "90'larda siyasi cinayetler çok oluyordu. Şimdi ise yok etme, etkisizleştirme ve boğma anlayışı söz konusudur. Evinizde, işyerinizde güvende değilsiniz. 90'ları çoktan aştık. Türkiye şu an dibe vurmuş" diye belirtti.  
 
'ROBOSKÎ'NİN TALİMATINI VERENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ'
 
Roboski katliamının talimatının alındığı toplantıda bulunan dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanlığı'na getirildiğine dikkat çeken Bilici, katliamın talimatını vermesine rağmen Güler'in yargılanmadığını hatırlatarak, "Bu tür iddialar ile gündeme gelenler, ödüllendirildi. Bu kişiler en üst yerlere getirildi. Oysa demokratik sistemlerde bu tür kişiler yargılanır. Roboski katliamlarından daha büyük katliamlar yaşanılabilinir. Bunun zemini mevcuttur. Onun için kaygılıyız" diye konuştu. 
 
AKP'ye çağrıda bulunan Bilici, "Türkiye, ciddi anlamda kutuplaştırıldı. İnsanlar kendini güvende hissetmiyor. Bu yol ve yöntemden bir an önce vazgeçin. Demokratik siyasete yol açın" dedi. 
 
MA / Mehmet Şah Oruç