‘İstismar idam olan ülkelerde daha fazla’

  • kadın
  • 09:09 11 Temmuz 2018
  • |
img
VAN - YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarının idam olan ülkelerde daha fazla olduğunu belirterek, “İdam tartışmalarından önce, mahkemelerin istismar sanıklarına iyi hal indirimlerini kaldırması gerekiyor” dedi. 
 
Çocuğa yönelik cinsel istismar ve öldürmelerin gündeme gelmesiyle idam ve kimyasal hadım tartışmaları başladı. Birçok kadın kurumu ve sivil toplum kuruluşları ile hukukçular idamın çözüm olmadığını belirtiyor. Van’da faaliyet yürüten Yaşam Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) yıllardır şiddet ve istismara maruz kalan kadın ve çocukların davalarını yakından takip ediyor. 
 
Yaşanan tartışmaları Kooperatif Başkanı Gülmay Gümüşhan değerlendirdi. Gümüşhan’a göre, idam tartışmalarından önce mahkemelerin cinsel istismar sanıklarına verdiği, kravat, takım elbise, mahkemeye saygı gibi iyi hal indirimlerini kaldırması gerekiyor. Gümüşhan, "Kişi suç işliyor; kravat takıyor ve mahkemeye gidiyor. Mahkemede hakim, şahıs için ‘Çok efendi ve güzel konuştu’ diye hemen cezada indirime gidiyor. İdamdan önce bu sistemin düzeltilmesi lazım" dedi. 
 
'İSTİSMAR HEP VARDI’
 
İstismar vakalarının ve öldürülmelerin hep var olduğunu belirten Gümüşhan, “Sanki yeni bir şeymiş gibi herkes yeni yeni sesini çıkarmaya başladı. Yıllardır biz bu alanda mücadele ediyoruz. Çocuk ölümleri, kadına şiddet, çocuğa istismar vakaları hep vardı. Fakat birkaç ölüm üst üstte gelince ve basına yoğunca yansıyınca bazı insanlar böyle şeyler de mi varmış demeye başladı. Bizler ise bu konunun birebir takipçisiyiz. Yıllardır istismar davalarını takip ediyoruz” dedi. 
 
'İSTİSMAR İDAM OLAN ÜLKELERDE DAHA FAZLA'
 
Çözüm için AKP ve MHP tarafından gündeme getirilen idam ve hadım tartışmalarına dikkat çeken Gümüşhan, şöyle devam etti: “Sorun, idamla çözülmez. Ortadoğu’da çoğu ülkede idam uygulanmamakta. Ama baktığımızda yine istismar olaylarının en yüksek olduğu ülkeler bu ülkelerdir. Kesinlikle idamlarla bu sorun çözülmez. Takip ettiğimiz bir davada komşusunun 7 yaşındaki kızına tecavüz eden şahsa 38 yıl ceza verildi. Ama bu ceza kesinleşmiş ceza değildir. Yarın öbür ‘kravat taktı’, ‘güzel konuştu’ gibi iyi hal indirimleri ile o şahıs 10 yıl ceza alacak ve cezaevinden çıkıp başka bir çocuğa zarar verecek. Bu tür suçlara ömür boyu ceza verilmesi önemlidir. Ancak bu şekilde caydırıcı cezalar olursa bu sorunlar çözülebilir.” 
 
'CİNSELLİK EĞİTİMLERİ VERİLMELİ’ 
 
Kendilerine sürekli 13 ile 20 yaş aralığındaki gençlerin başvurduğunu belirten Gümüşhan, başvuranlarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bu gençler cinsellikle ilgili hiçbir şey bilmiyor. Cinselliği beyinlerinde bir tabu olarak koymuşlar ve toplumun baskısıyla da kimseyle paylaşamıyorlar. Bu suçları işleyenler, cinselliğin ne olduğunu bilmeden önce hayvanlara istismarda bulunuyorlar, ardından da çocuklara ve kadınlara… Dolayısıyla; cinsellik üzerine okullarda eğitimler verilmesi lazım. Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) öncülüğünde Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullarda cinsellik dersi hem topluma hem de öğrencilere verilmeli. Okullarda rehber öğretmenler bu dersleri verebilirler. Ancak toplumun kanayan bu yarası eğitimle çözülür. İdam ve hadım hiçbir şekilde çözüm değildir” ifadelerini kullandı. 
 
‘İSTİSMAR VAKALARINI İHBAR EDELİM’ 
 
İdamdan ziyade mevcut yasaların düzeltilmesi gerektiğine vurgu yapan Gümüşhan, “Daha fazla çocuğun canı yanmadan yasaların hemen düzenlenmesi lazım. İnsan olarak artık bu vakalara 'dur' dememiz gerekir. Çevremize bakıp bu tür vakaları görüp ya da duyduğumuzda ihbar edelim” uyarısında bulundu.