Süperpak işçileri 21 gündür grevde: İşveren kayıp

img
İZMİR – Torbalı’da zam taleplerinin kabul edilmesi için 21 gündür grevde olan ambalaj işçileri muhatap arıyor. Kapısına kilit vurulan fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler, direnmekten başka çareleri olmadığını söyledi. 
 
İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar mahallesi’nde bulunan MM Group şirketine ait Süperpak Ambalaj Fabrikasında çalışan işçiler, zam taleplerinin kabul edilmemesi üzerine başlattıkları grev 21’inci gününde. İşçilerin yüzde 23 zam talebine yüzde sıfır (0) zam öneren şirket, grev ile birlikte fabrikanın kapısına kilit vurdu. Geceli gündüzlü fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler, en büyük desteği ailelerinden görüyor. Avusturyalı bir firmaya ait olan fabrikada işçiler muhatap bulamıyor. 
 
‘MUHATABIMIZ YOK’
 
16 yıldır Süperpak fabrikasında kesim makinesi operatörü olarak çalışan 2 çocuk babası İzzet Kıvılcım, şuan sadece eşinin çalıştığını ve asgari ücretle geçinmeye çalıştıklarını kaydetti. Emeklerinin karşılığını almak için grev yaptıklarını ifade eden Kıvılcım, “Patronlar piyasada iş olmadığını gerekçe gösterdiler. Bunun sorumlusu işçi değildir, üst yönetimdir. Bazı müşterilerin ihalelerine girmemişler, bazı müşterilerin siparişlerini geri çevirmişler. Şimdi bize ekonomik sebepler diyerek bahane uydurarak sıfır (0) zam diyorlar. İşimiz ağırdır, karton da kanserojen madde taşıyan bir maddedir meslek hastalığı açısından da ağır bir iş. Zor şartlar altında bekliyoruz. Burada geliyoruz duvarlara, ağaçlara; bağırıp, çağırıp, geri gidiyoruz. Karşımızda bir muhatabımız yok. Gelip samimice konuşan kimse yok. Emeğimiz, çoluk çocuğumuz ve evimize ekmek götürmek için burada direniyoruz. Her emekçi, hakkını aramalı. Biz emeğimizin karşılığını alana kadar burada direneceğiz” diye konuştu. 
 
OĞLU İLE BİRLİKTE DİRENİYOR
 
3 çocuk babası Ulus Yıldız da, 16 yıldır makine operatörü olarak çalışırken, oğlu ile birlikte grevi sürdürüyor. Yıldız, ömrünün yarısına yakını bu fabrikada geçirdiğini söyledi. Yıldız, şöyle devam etti: “Evde çoluk çocuk, eşim, herkes tedirgin. Çünkü hayatımızı buradan kazanıyoruz. Oğlumla beraber direniyoruz burada. Kredi borçlarım var, bu yüzden tüm varlığımızı sattık. 50 bin TL’ye yakın borcumuz var, kolay değil. Bir an önce oturulup çözülmesi gerekiyor. 2 yılda bir istenen bir zamdır bu. Şu şartlarda, şu enflasyonda; pazara gidiyorsun 100 liranın altında harcamadan çıkamıyorsun.” 
 
DEVLETİN HER TÜRLÜ İMKANINI KULLANIYOR
 
Fabrikanın yabancı sermayeye ait olduğunu hatırlatan Yıldız, “Yabancı sermayeye ait olduğu için devletin bütün imkânlarından yararlanıyor, vergisini ödemiyor. Ama bizim taleplerimizi kimse duymuyor. Bize de direnmekten başka çare görünmüyor. Ülkemizde çalışanlara eziyet ediliyor. Buraya bakanlar mı el koyuyor, kim el atıyorsa bir an önce çözsünler. Türkiye’de işçi hakları güvence altında değil, hiçbir zaman da olmadı. İşçiye değer verilmiyor, işçi hakları korunmuyor. Bir yerde çalışıyorsun, işten atılma korkusu yaşıyorsun. Sigortasız çalıştırılan, asgari ücret bile verilmeyen yerler var. İktidar bir an önce bunlara el atmalıdır, çözüm bulmalıdır. Sonuna kadar direneceğiz, haklarımızı alacağız. Başka yolu yok” dedi. 
 
‘BU YOLDAN DÖNÜŞ YOK’
 
14 yıldır Süperpak fabrikasında ebat kesim bölümünde çalışan 2 çocuk babası Ümit Çevik ise, “Borcumu bir şekilde borç ederek ödemeye çalışıyorum. Grevin ne kadar süreceğini bilmiyoruz ama bu yola çıktık ve bu yoldan dönüş yok” diye vurguladı.