Leyla’nın köyünde ölüm sessizliği hakim

img
AĞRI - Ağrı’da kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in köyünde adeta ölüm sessizliği hakim. Tek bir çocuk bile sokağa çıkıp oynamazken, ağızlarını bıçak açmayan köylüler ise, katilin bulunacağı güne kadar konuşmayacaklarını ifade etti.
 
Ağrı’ya bağlı Bezirgane köyünde bayramın ilk günü kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedenine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in köyü, alınan acı haber sonrası günlerdir sessizliğe gömüldü. Yaklaşık 15 haneli köyün sokaklarında hiç çocuk yok. Kapıların kapalı, perdelerin çekili olduğu tüm evlerde adeta bir yas havası hakim. 
 
Kimsenin kimsenin kapısını günlerdir çalmadığı köyde, minik Leyla’nın fail ya da faillerinin henüz bulunamamış olması nedeniyle deyim yerinde ise kimsenin ağzını bıçak açmıyor. 
 
KÖYDE KİMSENİN AĞZINI BIÇAK AÇMIYOR!
 
Aydemir ailesinin taziyeleri kabul ettiği köy camisinin önü ise, araç yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Aileye başsağlığı dileklerini sunmak için caminin altındaki taziye evine gelip gidenler durmazken, yanlarına yaklaştığımız köy sakinlerinin büyük bölümü ağız birliği yapmışçasına Leyla ile ilgili yönelttiğimiz sorulara verdiği tek yanıt; “Biz bir şey bilmiyoruz. Ne bilgi varsa Emniyet’te vardır” oldu. 
 
HERKES BİRBİRİNDEN ŞÜPHELENİYOR
 
20 yaşındaki bir köylü, konuşmaya çekinen köylülerin birbirlerinden şüphelenir halde olduğunu iade etti. İsimlerinin gizli tutulmasını isteyen kimi köylülere göre ise, Leyla'yı katleden kişi ya da kişilerin dışarıdan birisi-birileri olma ihtimali zayıf. 
 
Fail ya da faillerin kendi köylerinden olduğundan neredeyse emin görünen köy sakinlerinden biri bunu “Kimsenin günahını alamayız ama köyden birileri olmazsa asla o cenaze 18 gün sonra aranan bir yerde ortaya çıkmazdı” diyerek gerekçelendiriyor
 
'İDAM GELİRSE İLK KÜRTLERİ ASARLAR'
 
Günlerdir süren idam tartışmalarına da değinen köy sakinleri, suçluların mutlaka cezalandırılması gerektiğini ancak idamın çözüm olmadığına da vurgu yapıyor. 
 
Yaşlı bir köylü, “İdam gelirse kesinlikle ilk başta bizim Kürt mellêleri idam ederler. Şex Said ve diğer mellêleri biliyoruz. Çözüm idam değil, bu zihniyetin değişmesi gerekiyor” derken, genç olan bir diğeri ise, idam talebine şu sözlerle tepki gösterdi: “İdam gelirse önce Kürtler ve muhalifleri katlederler. Sapığı, tecavüzcüsü ve canisi yine ortalıkta gezer. Köyümüzün bu duruma bahane yapılmasını istemiyoruz.” 
 
LEYLA'NIN BABASI: HERKES ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKSIN
 
Taziyeleri kabul eden baba Nihat Aydemir de, kızı Leyla’nın 18 gün boyunca bir caninin elinde olmasının katlandırdığı acı içerisinde. Baba Aydemir, “Kızımın cenazesini 18 gün sonra suyun içine attılar. O cani bulunmadı. O cani bizim içimizde miydi, dışımızda mıydı bilmiyoruz ama cenazeyi getirerek oraya bıraktı ve gitti” diye konuştu. 
 
Türkiye’de günde kaç çocuğun kaybolduğunu bilmediğini belirten Baba Aydemir, ancak kızı Leyla’nın son olmasını umuyor. Aydemir, “Leyla’dan sonra inşallah bir daha böyle şeyler yaşanmaz. Leyla'nın bulunması için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Tüm insanlara sesleniyorum; çocuğunuza dikkat edin, içimizde caniler var. Allah’tan korkmayanlar var, herkes lütfen çocuklarına bu caniler bulunana kadar dikkat etsin” uyarısında bulundu. 
 
KATİLİN ORTAYA ÇIKMASINI İSTEDİ
 
Kızı Leyla’nın katilinin bulunmasını isteyen baba Aydemir, “Ben şu anda Leyla’nın katilinin bu saniyede ortaya çıkmasını istiyorum. Bu cani ortaya çıksın bu yükü üzerimizden atsınlar.  Bu cani kimse bir an önce çıksın. Devletin bunu ortaya çıkarmasını istiyorum ve çıkaracağına inanıyorum” dedi. 
 
‘İFTİRA ATANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
 
Kızının katili olarak akrabalarından bazılarının hedef gösterilmesine de tepki gösteren baba Aydemir, bu iftiraları atanlar hakkında taziyeleri sonrası suç duyurusunda bulunacağını kaydetti. Baba Aydemir, “Mehmet Aydemir ve kardeşim Musa Aydemir’de akşama kadar bayram günü yanımdaydı. Beraber arıyorduk, nöbet tutuyorduk. Bu değişik şeyleri kim gündeme atıyorsa bu atanların şebeke ile ilgisi vardır. Bu adamları bir sorgulasınlar. Gözüyle görmedikleri şeyi niye ortaya atıyorlar. Bunu ortaya atanların bu şebekelerle bağlantısı var” diyerek, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
 
MA / Müjdat Can