Zamların belini büktüğü esnaf: Pazar artık eskisi gibi değil

img
MERSİN – Artan gıda fiyatlarına enflasyondaki artış eklenince Mersin'deki pazarlar boşaldı. Pazara gelen müşterilerin fiyatlardan memnun olmadığını ve alacak gücünün kalmadığını söyleyen esnaflar, "Pazar bilinen eski pazar değil artık" diyor. 
 
Enflasyon son yılların en yüksek seviyesine çıkarken gıda fiyatlarındaki artış ise cep yakıyor. Ucuz alışverişin adresi olarak bilinen semt pazarlarında da yurttaşlar elleri boş dönerken esnaf da zor günler yaşıyor. Mersin 3. Bölge Pazarı esnafından Mehmet İnan (28), gıda fiyatlarındaki artışın pazara olan etkisinin çok fazla olduğunu ve bundan dolayı da pazarların bomboş olduğunu dile getirdi. 
 
PAZARLAR BOMBOŞ
 
Pazarda bulunan bütün gıdaların fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken İnan, patates ve soğandaki fiyat artışının her şeyi gözler önüne serdiğini anlattı. İnan, “İnsanlarda para yok. Biz ürünleri ucuza da versek gitmez. İnsanlar alışveriş yapmıyor. Geçen sene ile bu sene arasında fiyat artışlarında inanılmaz boyutlara ulaştı. Bizler de ürünleri büyük bir farkla alıyoruz. Daha önce aldığımız 1 liralık ürün bugün 2 ya da 3 lira. Bakın limon memleketindeyiz fakat limon 5 lirayı buldu. İnsanlar gelip alışveriş yapmıyorlar. Pazarı görüyorsunuz bomboş kuru bir kalabalık var" diye ifade etti. 
 
'KARPUZ ALSA DOMATES ALAMAZ'
 
Sabahtan bu yanan tezgahını kurduğunu ancak sadece 150 TL'lik satış yaptığını söyleyen İnan, normalde 700-800 TL kazandığını belirterek, "Sıcak para kalmadı. Artık biz de kendimizi döndürmeye çalışıyoruz ama dönmüyor iflasını eşiğindeyiz. Müşteri de fiyatları yüksek biliyor almıyorlar. Bakın mesela bir karpuzun kilosu 1 lira bir tane karpuz alsa müşteri 12 ya da 13 lira. Bu kadar parayı veremiyor müşteri bu kadar parayı müşteri verse ne domates ne de diğer ürünleri alabilecek. Kısacası pazara gelen insanlarda yüzde yüz bir düşüş var” dedi. 
 
Pazar esnaflarından Yunus Çetin de, bu yılki pazar hareketliliğinin geçen yıllara oranla ciddi oranda düştüğünü dile getirdi. 
 
HERGÜN YENİ ZAMLAR GELİYOR
 
Pazarın canlılığın kalmadığını söyleyen Çetin, şu anda pazar piyasasının bozulduğunu ve tezgaha müşterinin yanaşmadığını anlattı. Çetin, “Şu anda hem müşteri sorun yaşıyor hem de esnaf. Bugün her şeye bir zam geliyor. Biz pazarcılar, çiftçinin de giderlerinin yükseldiğini biliyoruz. Bu böyle olduğu zaman ister istemez bu durum iç piyasaya da yansıyor. Fiyatları pahalı göre müşterileri durumu izah etmeye çalışıyoruz yine de inandıramıyoruz. Esnaf iflas edip gitti. Zaten yapabilecek başka işi olan esnaflar bu işi bırakıp gittiler. Mesela ben başka bir işim olmadığından kaynaklı pazarcılık yapıyorum. Başka bir işim olsa burada durmazdım. Yorgunluğumuzun karşılığını dahi alamıyoruz" 
 
10 KİŞİDEN 8'İ FİYATLARI TARTIŞIYOR
 
10 yıldır pazarın esnafı olduğunu ve aile olarak burada çalıştıklarını dile getiren Abdullah Bilen ise, müşterilerin büyük bölümünün fiyatlardan yakındığını söyledi. Bilen,"Tezgaha  gelen 10 kişiden 8'i fiyatları tartışıyor. Pazar bilinen eski pazar değil artık” diye ifade etti.  
 
MA / Ergin Çağlar