'Tarım işçilerinin denetimsiz araçlarla taşınması kazalara neden oluyor'

img

MERSİN - Mevsimlik tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamını yitirmesinin iş cinayeti olduğunu belirten Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, işçilerin trafikten men edilmesi gereken araçlarla, 25 kişi yerine 40-50 kişi taşındığını ifade etti. 

Mersin’de geçtiğimiz günlerde tarım işçilerini taşıyan araç Toroslar ilçesi Arslanköy yolu üzerinde bulunan ve “Kanlı Viraj” diye anılan bölgede devrilmişti. Çoğunluğu Suriyeli mültecilerden oluşan işçilerden 3'ü yaşamını yitirmiş 16 kişi ise yaralanmıştı. Yaşanan kazanın bir iş cinayeti olduğunu belirten Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, tarım kenti olan Mersin'de işçilerin kuralsız, güvencesiz ve ilkel yöntemlerle çalıştırıldıklarına dikkat çekti. 
Göksoy, yetkililerin bir an önce bu duruma dur demesi gerektiğini söyledi.  
 
‘KURALSIZ, GÜVENCESİZ VE DENETİMSİZ’
 
İşçilerin çalışma koşullarında sorunların olduğunu ve bu sorunların da başında özelleştirmeyle taşeronlaştırma olduğuna dikkat çeken Kemal Göksoy, özel istihdam büroları adı altında kiralık işçiliğin yasallaştırıldığını, bunun da beraberinde kuralsız güvencesiz çalışmanın önünü açtığını kaydetti. 
 
TRAFİKTEN MEN EDİLMESİ GEREKEN ARAÇLAR KULLANILIYOR
 
Bu temelde yaşanan can kayıpların kaza değil iş cinayeti olduğunu söyleyen Gürsoy şöyle devam etti: “Arslanköy tarafında ‘kanlı viraj’ olarak bilinen yerde neredeyse yüzün üzerinde kaza olmuş ve bu kazaların çoğu ölüm ile sonuçlanmıştır. Umarım yetkililer bir an önce el atar ve bu son kaza olur. Tarım işçileri eski belki de trafikten men edilmesi gereken araçlar ile işe götürülüyorlar. Kullanılan araçlarda 25 kişi yerine 40 ya da 50 kişiyi doldurarak götürüyorlar. Anlayacağınız her yönü ile kuralsız, güvencesiz ve denetimsiz bir şekilde işliyor. Türkiye’nin her yerinde özellikle Mersin’de narenciye işçisi, sera işçisi tarım işçisi kamyonlarda traktörlerde açık bir şekilde işe götürülüyor. İlkel dediğimiz koşullar bu koşullardır. Bunun için bu durumlar keyfiyete bırakılmamalıdır.”
 
MÜLTECİLER UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR
 
Sürekli yol yapmakla övünen hükümet yetkililerin kazalarla gündeme gelen bu yola dair önlem almadıklarına işaret eden Göksoy, "Büyükşehir altgeçit yapmak ile övünüyor. Ancak yıllardan beridir bu ‘kanlı viraj’a çözüm bulmuş değildir.Kanlı viraj can alırken yetkililer çözümsüz kalıyor" diye belirtti.
 
Son kazada yaşamını yitiren 3 kişiden 2'sinin çocuk olduğunu da söyleyen Göksoy, “Okulda eğitim görmesi gereken çocuklar çalışmak zorunda ve çalışmaya giderken hayatını kaybediyor. Suriye’den gelen insanların mülteci olarak kamplara yerleştirilmesi gerekiyor. Eğitiminden sağlığına kadar ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Ancak sermayenin de işine geldiği için ucuz iş gücü olarak çalıştırılıyorlar” dedi.
 
‘HAYATLARI KAR HIRSINIZA ALET ETMEYİN’
 
İşçilerin güvenli çalıştırılması gerektiğini söyleyen Göksoy yetkililere şu şekilde seslendi: "Yetkililere sesleniyoruz işçilerin hayatını ve yaşamını sömürdüğünüz yetmiyormuş gibi bir de canlarını da almayın, işçilerin yaşamını kendi kar hırsınıza alet etmeyin. Biz buna karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz."