‘Erdoğan muhakkak gitmeli diyen çok kararlı bir kitle var’

img
İZMİR – Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de seçimlere sayılı günler kala HDP dışındaki partiler sokakta pek görünür değil. Hedeflerinin en az 4 milletvekili olduğunu belirten HDP adayı Serpil Kemalbay, “‘Erdoğan’ı muhakkak göndermemiz lazım’ diyen çok kararlı kitle var” dedi. 
 
Ege Bölgesi’nin en büyük Türkiye’nin ise üçüncü büyük kenti İzmir, 24 Haziran seçimlerine hazırlanıyor. İki ayrı seçim bölgesinde 4 milyon 274 bin nüfusu, 3 milyon 200 bin civarındaki seçmen sayısı ile 28 milletvekili ile temsil edilen metropol kent, sanayinin yanı sıra turizm ve tarımsal faaliyetleri ile öne çıkıyor. Tercihi her zaman muhalefetten yana olması ile bilinen kent, “Özgürlükler kenti” olarak anılıyor. Yeşil alanlarının yoğunluğu ve tarım faaliyetlerine verilen önem ile betonlaşmaya karşı mücadelenin yoğun olduğu kent, son yıllarda AKP hükümetinin desteklediği inşaat firmalarının diktiği gökdelenlerin tehdidi altında. 30 ilçenin birçoğunda tarım ve turizmin faaliyeti ağırlık kazanırken, Aliağa, Çiğli ve Gaziemir ilçeleri sanayi faaliyetleri ile doğayı tehdit etmekle sık sık gündeme geliyor. Gaziemir’de nükleer atıkları ile Aliağa’da termik enerji santrallerin kenti ciddi bir şekilde tehdit ediyor. 
 
Rüzgar Enerji Santralleri’nin (RES), doğal koruma bölgesi olan SİT alanlarının derecelerinin düşürülmesi, imar politikalarının yaygınlaştırılması, hükümetin “Çılgın projeleri” arasında yer alan “Körfez Tüp Geçiş Projesi” ile Kuş Cenneti başta olmak üzere birçok bölgeyi etkileyen yol ve köprü projeleri de kenti, adeta inşaat alanına çevirmiş durumda. Özelikle son yıllarda yoğun göç alan kent, aynı zamanda bir işçi kenti olarak biliniyor.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2017’de yüzde 14’ün üzerinde çıkan işsizlik verileri, 2018 yılında yüzde 15 olarak tahmin edilirken, gerçek işsizliğin ise yüzde 20’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Kentteki işsizliğin yanı sıra işten atılmalara karşı işçi direnişleri de eksik olmuyor. 
 
16 NİSAN'DA AKP-MHP BLOĞU ÇÖKTÜ 
 
Ağır sorunlara çözüm bekleyen kent, mevcut durumda Meclis’te 14’ü CHP, 8’i AKP, 2 HDP ve 2 de MHP milletvekili ile temsil ediliyor. Kozmopolit yapısının seçim sandıklarına yansıdığı kentte, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde; CHP yüzde 45.4/ yüzde 46.8, AKP yüzde 26.2/ yüzde 31, MHP yüzde 13.7/ yüzde 11.4 ve HDP yüzde 10.3/ yüzde 8.6 oy aldı. AKP-MHP bloğu 1 Kasım’da ulaştığı en yüksek oy oranı olan yüzde 42.4 iken, 16 Nisan referandumunda yüzde “Evet” bloğu olarak yüzde 31.2 oranında kaldı. Rakamlar arasındaki uçurumum milliyetçi bloğun eridiğini göstermekte. Seçmenin değişkenlik gösterdiği kentte, tercih demokrasi ve özgürlüklerden yana ağırlık basıyor. 
 
‘TERCİHİ DEMOKRASİDEN YANA OLACAK’
 
Seçimlere kısa bir süre kalırken HDP dışındaki siyasi partilerin sokak çalışmalarına rastlamak mümkün değil. CHP kemik oylarına güveniyor. CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, seçmenin tercihini demokrasi, özgürlükler ve güçlü bir parlamenter sistemden yana kullanacağını söyledi. Parlamento seçiminde kentte muhalefetin daha güçlü olduğunun görüldüğünü belirten Gruşçu, 7 Haziran seçimlerine göre muhalefetin oy oranının yüzde 4 ila 5 arasında yükseldiğini söyledi. AKP ve MHP’den muhalefete yoğun bir kayış olduğunu belirten Gruşçu, “CHP’ye bir dönüş olsa da, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin de parlamentoda temsil edilmesine yetecek bir ilgi gördüğünü söyleyebiliriz” dedi. Huzur, barış ve ekonomik refahın halkın tercihini etkilediğini sözlerine ekleyen Gruşçu, HDP’ye dönük tahminini de, “HDP’nin İzmir’de milletvekilleri çıkaracak düzeyde barajı aşacağını ve bunun tüm Türkiye’ye de yayılacağını düşünüyoruz. 7 Haziran’da aldığı oy oranına yakın bir oy oranını da yakalayacağını ve parlamentoda yer alacağını görebiliyoruz” diye konuştu. Toplumda HDP’nin Meclis’te yer alması yönünde geniş bir kanı olduğunu da vurgulayan Gruşçu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de ikinci tura kalacağını ve ikinci turda da Muharrem İnce’nin desteklenmesi konusunda geniş bir teveccüh olduğunu ifade etti. 
 
KEMALBAY: SEÇMENİN PARTİLERİ AŞAN BİR BAKIŞI VAR
 
HDP milletvekili Adayı Serpil Kemalbay da, HDP olarak hedeflerinin en az 4 milletvekili çıkarmak olduğunu söyledi. Kentteki seçim atmosferinde memnuniyet duyan Kemalbay, seçmenin partileri aşan bir bakış açısı ile 24 Haziran’a baktıklarını söyledi. Sokaklarda, evlerde yaptıkları görüşmelerde HDP’nin Meclis’te olması yönünde genel bir kanı olduğunu dile getiren Kemalbay, AKP’nin yaratmış olduğu algının sokakta kırıldığını ve etkisinin eskisi gibi olmadığını söyledi. Sokakta yurttaşların AKP-MHP gibi düşünmediğini ve kendi koltuklarını sağlama almak için hareket ettiklerini ifade eden Kemalbay, halkın 24 Haziran’a “Türkiye’nin kaderini belirleyeceğimiz bir tarih ve ‘Erdoğan’ı muhakkak göndermemiz lazım’ diyerek, bu konuda çok kararlılar. Halk neyle karşı karşıya olduğunu çok iyi biliyor” diye belirtti. 
 
‘BAĞIMSIZ BİR ANAYASA VE YARGI İÇİN’
 
Seçmen Muhammet Kızıl, seçimlerden bir beklentisi olmadığını belirterek, Türkiye’de her dönem yapılan seçimlere rağmen bir değişim görememekten yakındı. Buna rağmen güçlü bir parlamento için oyunu HDP’ye vereceğini ifade eden Kızıl, 24 Haziran’ın hayırlı olmasını isterken, en fazla da ekonomik refahın tesis edilmesi açısından bir yenilik beklediğini dile getirdi. Bağımsız bir Anayasa ve bağımsız bir yargı sistemi için oyunu HDP’ye vereceğini dile getiren İsmail Yenigün de, “Hiçbir siyasi gücün devletin bütün organlarına sirayet etmesini istemiyorum” dedi. Maruz kaldığı haksızlıkların yanı sıra HDP’nin toplumun her kesimine hitap ettiğini sözlerine ekleyen Yenigün, HDP projesinin kendisi ile bütünleştiği için oyunu vereceğini söyledi. 
 
‘DEMOKRASİYİ EN YÜKSEK SESLE SAVUNAN PARTİ’
 
İsteğinin HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması olduğunu dile getiren Abdurrahman Akbalık da, milletvekili adaylarını tanımamaktan şikayetçi. Buna rağmen parlamento seçimlerinde HDP’yi destekleyeceklerini dile getiren Akbalık, şöyle konuştu: “Barış, özgürlük, demokrasi istiyorduk eskiden. Ama baktık artık bunlar yok. Ne özgürlük kalmış, ne demokrasi kalmış ne barış kalmış. HDP benim kendi partim.” Kürtçe şarkı dinlediği için hala ırkçı söylemlere maruz kaldıklarını vurgulayan Ferit Akbay da, HDP’nin Türkiye’de demokrasiyi en yüksek sesle savunan siyasi parti olması nedeniyle HDP’yi destekleyeceğini söyledi. Akbay, 24 Haziran’da HDP’nin başarısının Türkiye’nin başarısı olacağına inandıklarını dile getirdi. 
 
CHP’yi destekleyeceğini belirten Özgür Koçar da, 16 Nisan referandumundan öncesine dönmek istediklerini söyledi. 
 
AKP SEÇMENİNİN KAFASI KARIŞIK!
 
AKP seçmeninde ise kafalar karışık. İşsizlik, kadın cinayetleri, ekonomik kriz ve büyük AVM’lerin küçük esnafı bitirdiğini belirten AKP’li seçmenler, Erdoğan’ın seçilmesini umuyor. AKP’li seçmen hükümetin propagandası olan “Yol yaptı, köprü yaptı” söylemini tekrarlıyor. Dükkanda müşteri bekleyen AKP’li Salim Kepiksiz, ekonomik kriz olmadığını, işlerinin de iyi olduğunu ileri sürdü. Hangi partiye oy vereceğini belirtmeyen ve kendisine Bafralı Hakkı diyen bir başka seçmen ise, şunları söyledi: “Ülke perişan, içten dıştan saldırı var. Dolarla oynuyorlar. Bunlar hep bir oyundur. Bunu herkes biliyor. Burada gariban eziliyor. Burada küçük esnaf eziliyor. Küçük esnaf burada kan ağlıyor kan. İşsizlik var işsizlik. Bunu kalkıp eleştirmeye gerek yok. Buna çözüm arayalım çözüm.”