‘Cemaatlerin görevi adalete çağırmaktır’

img
İZMİR - Cemaatlerin seçimlerde AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklenmesi çağrısını değerlendiren HDP’nin din alimi adayı Ferzende Deniz, cemaatlerin görevinin insanları adalete çağırmak olduğunu belirtti. 
 
Menzil Cemaati başta olmak üzere birçok cemaat, 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’yi destekleyeceğine dair açıklamalar yaptı. 
 
Cemaatlerin, AKP ve Erdoğan lehine yaptıkları açıklamaları Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İzmir’den aday gösterdiği din alimi Ferzende Deniz değerlendirdi. 
 
Yaşamını dini referanslar üzerine dizayn etmek isteyenlerin Kuran’da belirttiği gibi hareket etmesi gerektiğini dile getiren Deniz, “Çünkü Kuran’da bir ayet sadece benim duygularımı okşuyor diye, benim dünya görüşüme doğru geliyor diye onun arkasına sığınıp dini istismar etmek doğru bir yaklaşım değildir. Allah, Kuran’da bir başka ayette, ‘Ey inananlar, Allah’ın bütün ayetlerine riayet ediniz’ diyor. O insan, Kuran’ı kendine referans aldığını söylüyorsa Kuran’ın bütün emirlerine uyması gerekiyor” dedi. 
 
‘DİN ALİMLERİ İNSANLARI ADALETE ÇAĞIRMALI’ 
 
Müslümanlığın barış ve güven olduğunu belirten Deniz, din alimlerinin siyaset üstü olması gerektiğini belirtti. Din alimlerinin insanları sadece hakka ve adalete çağırmaları gerektiğini kaydeden Deniz, “Adı ne olursa olsun Türkiye’de bir savaş var. Bütün alimlerin görevi tarafları barışa çağırmak olmalıdır. Hakka, adalete çağırmalıdır” dedi. Bir siyasi partinin zulüm yapmasını görmezden gelmenin din alimliğine uymadığını belirten Deniz, “Bugün 16 yıldır AKP iktidarı Türkiye’yi yönetiyor. Dini referans ederek bugünlere geldi. O zaman din alimlerinin görevi, AKP’ye dini referanslarını pratikte sergilemeye çağırması olmalıdır” diye konuştu. 
 
‘DİNİ SUİSTİMAL ETMEMELİYİZ’ 
 
Cemaatlerin yaşanan onlarca haksızlığı görmezden gelip AKP ve Erdoğan’a destek çağrısı yapmasını Hazreti Ali ve Muaviye arasında yaşanan bir olayla anlatan Deniz, şöyle devam etti: “Muaviye ve Hazreti Ali arasında bir halifelik meselesi yaşandı. Muaviye’nin burada yapmış olduğu hileler vardı. Muaviye, oğlu Yezid’i halife ilan ederken, Muhammed Aleyhisselam’ın dininin halifesi olan kişi, O’nun ehlibeyti olan yani evladı olan 72 insanı katlediyor. Dolayısıyla bizim dini referans olarak aldığımız kişiler, dinin gerekliliklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Biz dini kendi siyasi çıkarlarımıza, kendi amaçlarımıza, kendi devletimizin bekasına göre suiistimal etmemeliyiz.”
 
Deniz, Cemaatlerin görevinin dini tebliğ etmek ve devlet yöneticilerinin yanlışları konusunda kendilerini uyarmak olduğunu sözlerine ekledi.