Dersim’de seçim nabzı: 2’si bizden 2’si birden

img

DERSİM - Dersim’de bu seçimde de en çok HDP ve CHP konuşuluyor. Ama bu kez ibre sadece HDP'yi gösteriyor. Gençler de yaşlılar da baraja dikkat çekerek, “HDP” diyor. Yaşlı bir kadının, “HDP bu ülkenin anahtarıdır, yüzümüze kapatılan kapıları açar” sözleri kentin durumunu özetliyor. 

24 Haziran seçimlerinde “ne diyeceği” önemli olan kentlerden Dersim’deyiz. Dersim, AKP iktidarının 16 yıl boyunca vekil çıkaramadığı tek il ve Kürt-Alevilerin simge illerinden olması nedeniyle oldukça önemli. Dersim’de hemen hemen her seçimde olduğu gibi bu seçimde de HDP ve CHP konuşuluyor. 
 
2 milletvekili çıkacak olan Dersim için adayların belirlenme sürecinde “1 HDP 1 CHP alır” algısı güçlüyken, şimdi ise bu algı değişmiş durumda. Birçok yönetici ve üyesi tutuklanan, dışarıda olan HDP’lilerin ciddi baskı altında tutulduğu Dersim’de, HDP ve ittifak gücü olan Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) sahaya çıkmasıyla zaten farkında oldukları gerçeği Dersimliler, kafalarında daha da netleştirmiş gözüküyor. 
 
GENÇLER DE YAŞLILAR DA HDP DİYOR
 
Dersimliler, yıllardır oyunu CHP’ye veren yaşlılar dahi AKP’nin iktidardan gitmesinin yolunun HDP’nin barajı aşmasından geçtiğinin çok açık farkında. Konuştuğum bütün gençler, tereddütsüz parlamento seçimlerinde HDP’ye oy vereceklerini söylerken, yıllardır CHP’ye oy veren birçok yaşlı da parlamento seçimlerinde HDP’ye oy vereceklerini söylüyor.
 
Kent merkezinden en ücra köylere kadar, halk HDP’lilere umutla bakarken, özellikle yaşlıların HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’a yönelik sevgileri dikkatlerden kaçmıyor. Demirtaş’ın fotoğrafları elden ele dolaşırken, 90’ındaki yaşlılar dahi “O suçsuzdu, Erdoğan’a karşı çıktığı için tutuklandı” diyerek, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı nefretle anıyorlar. 
 
AKP’NİN DURUMU 
 
Dersim’de AKP’nin özellikle birinci sıra adayı büyük vaatlerle reklam panolarını yine kamu kurumlarına ayrılmış ilan yerlerini süslüyor. Daha adayken, “Dersim-Pülümür yolunu inşa ediyor, her yere fabrika, herkese aş, Dersim’e havaalanı getiriyor” gibi birçok vaadi var. Dersimliler ise, İŞKUR üzerinde işçi alımı yapılırken “AKP üyeliğini” şart koşan AKP’yi iyi tanıyor ve sadece dalga konusu olarak gündeme getiriyor. Tabi AKP’den nemalanan, Dersimliler bunlara “Yiyiciler sınıfı” diyor, küçük bir kesimi saymazsak. 
 
Bir minibüste geçen diyalog AKP’nin Dersim’deki durumunu özetliyor: 
Bir yolcu: La bu AKP adayı bizim buraya havaalanı getirecekmiş. 
İkinci yolcu: Yok la, uzay istasyonu da yapar havaalanı ne ki...
Minibüste inecek orta yaşlı biri: Kaptan beni havaalanı kavşağında indir... 
Şoför: Tabi abi ne demek...
Tüm minibüs içerisindekiler kahkahalarla yola devam ediyor. 
 
“AKP için ne düşünüyorsunuz” diye sorduğumuz Dersimlilerin yüzde 90’ı “Türkiye geneli için bilmeyiz ama AKP 16 yıldır Dersim’de bir baltaya sap olamadı” diyerek tebessümle yanıt veriyor. 
 
'HDP YÜZÜMÜZE KAPATILAN KAPILARI AÇAR' 
 
Dersim’in Geyiksuyu (Deşt) köyünde HDP’lileri gören yaşlı bir kadın sevinçle yanlarına geliyor. Önce HDP’yi sonuna kadar destekleyeceklerini söylüyor. HDP’nin özellikle 24 Haziran seçimlerinde kilit bir parti olduğunu belirtiyor. Sözleri aynen şöyle: “Biz sonuna kadar sizin yanınızdayız. HDP bu ülkenin anahtarıdır. Bu ülkede bizim yüzümüze kapatılan kapılar, HDP güçlü bir şekilde parlamentoya girerse açılır. Sadece bizim için değil ülkenin geleceği için HDP’nin güçlü bir şekilde parlamentoda olması gerekiyor.” 
 
Yaşlı kadına, “HDP için neden Türkiye’nin anahtarı” dediğini soruyorum. Bir gözü görmeyen kadın, hüzünle yüzüme bakıyor: “Oğlum onlar olmazsa yüzümüze kapatılan kapıları kimse açmaz. Yıllardır yaşadıklarımız belli. Hangisini anlatayım. Köyümüzün üzerindeki yanmış ormanı görüyorsun. Yıllardır köylerimiz, ormanlarımız yakılıyor. Onlar, olmazsa kim gelip bu yangını söndürecek, kim yanan ormanlarımızı Meclis’te gündeme getirecek…” 
 
SANDIKLARI KORUYUN
 
Yine Pülümür’ün ücra bir mezrasında genelde yaşlılar bulunuyor. HDP’nin anons aracını alkışlarla ve bazı yaşlılar da oynayarak karşılıyor. “Biz görevimizi yerine getireceğiz” diyorlar. Ancak “Siz getirmiyorsunuz” diye eleştirilerde bulunuyorlar. “Bizim görevimiz size oy vermek ve bunu yapıyoruz ama siz sandıkları korumuyorsunuz. AKP oy çalıyor. Sandık güvenliğini sağlayın oylara sahip çıkın.” 
 
Diğer bir köylü, HDP’nin adaylarına bakarak konuşuyor. “Yav siz de biraz diğerlerine benzediniz. Seçimden seçime gelip bir selam veriyorsunuz. Sizden bir şey istediğimiz yok, parti olarak içinde bulunduğunuz durumu ve koşullarınızı biliyoruz. Ama seçim dışında da gelin. Bizi yalnız bırakmayın. Bir selam verip, bir ayran bir çayımızı için…”
 
2’Sİ BİZDEN 2’Sİ BİRDEN 
 
Dersim’de genel durum bu. Söylenecek, yazılacak çok ayrıntı var ama bunların hepsini aktarmak zor. Genel hava, Dersimliler AKP’yi iktidardan indirmenin yolunu biliyorlar ve bunu ülkenin diğer alanlarının da görmesini istiyorlar. 
 
Özellikle AKP’ye oy veren Kürtlere yönelik tepkilerini gizlemiyorlar ve bunu HDP’li vekillerle açık açık tartışıyorlar. Haklı ve haksız olan yanları var bu eleştirilerin tabi. Özellikle HDP’nin üzerinde durması gereken bir konu. “Haksız” oldukları konularda Dersimlilerin ikna edilmesi gerekiyor. Eğer bu konuda ikna edilirlerse, Dersimlilerin 24 Haziran’da verecekleri fotoğraf açık gibi: 2’Sİ BİZDEN 2’Sİ BİRDEN…
 
MA / İbrahim Aslan