Maçin: Temel şiarımız ‘ulusal kongre’ olacak

img
URFA - Kürt ittifakının HDP Urfa milletvekili adayı Nusrettin Maçin, Kürt halkının "Kobanê'de, Diyarbakır Newrozu'nda, Efrîn'de, Kerkük'te birlik olun” mesajını verdiğini belirterek, “Bu mesajı iyi anlıyor ve ulusal kongreyi temel şiar ediniyoruz” dedi. 
 
68 Kuşağı devrimcilerinden etkilenip lise yıllarında 12 Eylül askeri darbesine maruz kalan ve Diyarbakır'ın Lice ilçesi köylerinde “Kürt yurtsever” bilinci edinen Nusrettin Maçin, HDP'nin Kürt ittifakı ile Urfa'dan gösterdiği milletvekili adayı. Kendisini “sosyalist kimlikli Kürdistani duruş sahibi” olarak tanımlayan Maçin, 7 ay cezaevinde kaldığını, Diyarbakır'ın Şehitlik Mahallesi’nde “istihbaratçı” diye tanımladığı kişiler tarafından bıçaklandığını ve ölümden döndüğünü söyledi. Kurucular kurulunda yer aldığı Özgürlük ve Sosyalizm Partisi'nin (ÖSP) Genel Başkan Yardımcılığı görevindeyken Urfa'dan HDP milletvekili adayı olan Maçin, ulusal kongre ve seçime dair konuştu. 
 
'ORTADOĞU DEĞİŞİYOR KÜRTLER ÖZ SAVUNMADA'
 
Kürt coğrafyasının 4 büyük ülke arasında bölündüğünü, bu 4 ülkenin "Kürtler birleşmesin" çabası içinde olduğunu söyleyen Maçin, "24 Eylül referandumunda egemen güçler bir olup Güney Kürdistan yönetimine saldırıda bulundu. Bugün Ortadoğu’da uzun süreden beri devam eden bir savaşın varlığı söz konusudur. Bu savaş devam ederken dünyanın süper güçlerinin de gözü bu topraklarda. Aynı zamanda bölgedeki kolonyal güçler süper güç olmanın peşinde. Bölgedeki Türkiye ve İran’ın asıl amacı Kürtlerin sürekli onlara muhtaç olmaları. Ortadoğu yeni bir planla dönüşüme uğrayarak yeniden şekillenecektir. Kürtlerin bu süper güçlere karşı öz savunma mücadelesi söz konusudur" dedi. 
 
'KERKÜK'Ü ULUSAL KONGRENİN OLMAMASI DÜŞÜRDÜ' 
 
Kerkük’ün düşmesinin Kürtlerin ortak bir paydada buluşmalarının engelleme amaçlı olduğunu dile getiren Maçin, "Kerkük’ün düşmesi ulusal kongrenin olmayışındandır. Kerkük düşünce Efrin de düştü. 24 Eylül referandumunda Kürtler 'Kendi kaderimi kendim belirlerim' diyerek merkezi yönetimle bağlarını koparmak istedi. O sırada ayrılmaya çalışmak istendi, ancak ayrılmak için uygun zemin hazır değildi. Eğer olumlu sonuçlansaydı 4 parçada ciddi bir ayaklanma olacaktı" diye konuştu. 
 
'ULUSAL KONGRE ŞART'
 
"Biz 4 parçanın birliğini ilgilendiren bir kongre düzenlemek istiyoruz" diyen Maçin, kongre çalışmalarının yanında milletvekili seçilirse toplumun refah düzeyini yükseltmek için çabalayacağını söyledi. Erdoğan'ın altın ve paralarını yurtdışına transfer ettiğini dile getiren Maçin, "21’inci yüzyılda bu ekonomik çöküntü normalleştirilmeye çalışılıyor. Asgari ücretle çalışan işçiler kendilerini işsizlere göre şanslı hissediyorlar. Oysa AKP iktidara geldiğinde 3 şey koymuştu masaya. 3’ününde tersini yaptı. 'Kürt meselesi benim de meselem' dedi, bugün Kürtlere karşı cumhur ittifakı ile savaş cephesi açmış. 'Yasaklara karşıyım' dedi, bugün her şey yasak. '2023'te ekonomik projelerim konuşulacak' dedi, insanlar kriz ile yüz yüze, kendini yakacak seviyeye geldi. 'Hepimiz kardeşiz' dedi, bir bütünen yaşam normal olmaktan çıktı. Toplumsal, siyasal ekonomik çöküntü yaşanıyor. Biz Kürtlerin bu sebeplerle bir an önce bir olması ve ulusal kongreyi toplaması lazım" dedi.
 
Kürtlerin uyandığını, siyasi partilerden düşünsel ve eylemsel noktada önde olduğunu söyleyen Maçin, şunları dile getirdi: "Kobanê'de, Diyarbakır Newrozu'nda, Efrîn'de, Kerkük'te bir oldular bize birliği oluşturun mesajı verdiler. Halkımızın bize verdiği mesajı iyi anlıyor ve ulusal kongreyi temel şiar ediniyoruz. Çalışmalarımız bu doğrultuda olacak."
 
'24 HAZİRAN DÖNÜM NOKTASI'
  
Öte taraftan işsiz bırakılan yurttaşların 6 saat ile yaşam kurabilecekleri iş olanağı oluşturmak istediklerini vurgulayan Maçin, "AKP liberal politikalarını hayata geçirmek için darbe bahanesi ve maskesi ile binlerce insanı işsiz bıraktı. Faşizmi kurumsallaştırmak istiyor. Efrîn savaşında tıkandı ve orada boğulacak. Bu sebeple içeriye yükleniyor ve insanlara baskıyı artırıyor. Diğer ittifakın da (Millet) Kürtlere sunduğu bir şey yok ve düşmanlıkta birleşiyorlar. Halkımız kendine oy verecek ve Kürtler için, ezilenler için 24 Haziran dönüm noktası olacaktır" dedi.