Yüzde 92 engelli raporuna rağmen tahliye edilmiyor

img

BATMAN - Yüzde 92 görme engeli raporu bulunmasına rağmen polise taş attığı iddiasıyla hakkında dava açılan İbrahim Dal adlı yurttaşın ailesi infazın ertelenmesini talep etti. 

Batman’da İbrahim Dal isimli yurttaş yüzde 92 görme engelli raporu bulunmasına rağmen 28 Şubat 2018 tarihinde tutuklandı. 21 Nisan 2014 tarihinde Batman Belediyesi önünde yapılan basın açıklaması sonrası polis ile göstericiler arasında yaşanan olaylara karıştığı iddiasıyla hakkında dava açılan Dal, "gösteri kanununa muhalefet" suçlaması ile Batman 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çaptırıldı. Yaklaşık 3 ay önce tutuklanıp Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevine nakledilen Dal, görme yetisini tamamen yitirmek üzere. Dal’ın oğlu Emrah Dal (23) "Babamın gözleri görmüyor ve cezaevinde tek başına kalamaz. İnfazın ertelenmesi gerekirken babam cezaevinde" diyerek serbest bırakılmasını talep etti. 
 
'RAPORLARA RAĞMEN BABAM CEZA ALDI'
 
Babasının gece körlüğü (Retinitis Pigmentosa) rahatsızlığının olduğunu anlatan Dal, "Babam hakkında suçlama konusu olayın yaşandığı gün yüzde 47 görme engeli bulunuyordu. Gözleri görmeyen bir insan nasıl olur da taş atabilir, olaylara karışabilir. Babam gözlerinden rahatsız ve mahkemeye sunmak için aldığımız yeni raporda ise babamın gözlerindeki rahatsızlık daha da ilerledi. Sağlık bakanlığından 01.12.2015 tarihinde yüzde 92 olduğuna dair yeni bir rapor aldık. Ve tüm bunlara rağmen babam ceza aldı" diye konuştu.   
 
'CEZAEVİNDE EZİYET ÇEKİYOR'
 
İnfazın ertelenmesi adına itirazda bulunduklarını ve Adli Tıp Kurumundan yaklaşık bir aydır da rapor beklediklerini söyleyen Dal, "Cezanın 3 yıl 1 ay 15 gün yatarı bulunuyor. Babam yaklaşık üç aydır cezaevinde eziyet çekiyor. Cezaevi arkadaşları olmazsa kendisine bakabilecek durumu yok. Babam evdeyken dahi kendisini tuvalete biz götürüyorduk. Yemeği önüne koyduğumuzda kaşık dahil tüm yemeği tarif ettikten sonra yemeğini yiyebiliyordu" dedi. Babasının durumunun gittikçe ağırlaşmasından endişe duyduklarını ifade eden Dal, "Gözleri kapalı bir insan dört duvar arasında ne yapabilir. İnsan hakları savunucularından destek bekliyoruz. Adli Tıp Kurumu yetkililerine de seslenmek istiyorum. Bir an önce raporu gönderin ki babam tahliye edilsin" dedi.
 
MA / Metin Yoksu