Şeyh Bedreddin'in mekanı Ortaklar da 'HDP' diyor

img

AYDIN – Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal'in direnişiyle anılan Aydın Germencik’e bağlı Ortaklar’da yaşayan seçmenler, HDP'nin ortak yaşam felsefesine dönük desteklerini açıklayarak, "Ortaklar’da bir umut yaratacağız" dedi. 

Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar beldesi, direnişleriyle tarihe damga vuran Şeyh Bedreddin ve arkadaşları Börklüce Mustafa ile Torlak Kemal'le anılan yer. Belde, Şeyh Bedreddin’in Osmanlı padişahı Çelebi Mehmet tarafından sürgüne gönderilmesinin ardından Börklüce Mustafa’nın topladığı orduyla Osmanlıya karşı verdiği mücadele ve Torlak Kemal’in Manisa’da başlattığı ayaklanmanın merkezi olarak kabul ediliyor. 
 
Osmanlı’dan sonra 1933’e kadar "Reşadiye" diye anılan Ortaklar’ın ismini, Şeyh Bedreddin’in “Dünyanın toprağı ve bu toprağın bütün ürünleri insanların ortak malıdır” felsefesinden aldığı da bölgeye dair rivayetler arasında.
 
Bir dönem bölgede yaşayan Rumlara ev sahipliği yapan Ortaklar'da, şimdilerde Kürt, Türk, Alevi ve Sünni halklar yaşıyor. Germencik ilçesinde 16 Nisan referandumunda yüzde 70’in üzerinde "Hayır" oyu çıkarken, beldedeki "Hayır" oyu ise yüzde 80'i aştı. 
 
‘HDP İLE BEDREDDİN’LERİN GELENEĞİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’
 
Ortaklar sakinlerinden Fevzi İşgar, hep birlikte neşe içinde seçimlere hazırlandıklarını dile getirerek, “Biz kendimizden eminiz. Halkımız da hazır. Halkımızla beraber bu seçimleri kazancağız” dedi. 
 
Türkiye halklarına barış, kardeşlik ve birlik istediklerini belirten İşgar, Ortaklar’ın Ege Bölgesi’nde yüzyıllardır direniş ile anıldığını hatırlatarak, "Ortaklar Şeyh Bedreddinlerin direnişiyle adını tarihe yazdırdı. 24 Haziran’da da halk HDP'den yana tercihini yaparak bu direniş geleneğini sürdürecek" diye belirtti. 
 
Belde sakinlerinden Tekin Erik de, 24 Haziran’da kardeşlik ve barışın simgesi olan HDP’yi destekleyerek kazanacaklarını söyledi. Direnenlerin her zaman kazandığını dile getiren Erik, “Barış her zaman kazanacak. Direnerek kazanacak” dedi. Erik, Ortaklar halkının yüzyıllardır tercihinin her zaman mücadeleden yana olduğunu ve zulme boyun eğmediğini belirtirken, 24 Haziran’da da AKP-MHP zulmünün son bulacağını söyledi. 
 
'HDP'NİN BAŞARISINA KATKI SUNMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'
 
24 Haziran seçimlerinin kendileri için çok şey ifade ettiğini belirten Süleyman Kızılay ise, “Her iki tarafta var olan bir ittifak var. Ezilenler, sömürülenler ve direnenleri temsil etmeyen iki ittifak var. Bizlerin orada yeri yok. HDP bence barışı, özgürlüğü, insanların inancıyla, renkleriyle, yaşam tarzıyla kendisini ifade edebileceği bir alan olarak önümüzde duruyor. Bu nedenle 24 Haziran’a kadar durmadan HDP’nin başarısına başarı katmak için çalışacağız” dedi. 
 
Her iki tarafta var olan ittifaklar karşısında HDP’nin tek alternatif olarak halkların önünde durduğunu belirten Kızılay, kendisine sol, sosyalist, demokrat diyenler ile ötekileştirilmiş, hakkı yenmiş herkesin HDP’nin etrafında kenetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. 
 
HDP'NİN FELSEFESİ DE ORTAK YAŞAMDAN YANA
 
Ortaklar’ın isminin Şeyh Bedreddinlerden geldiği hatırlatmasında bulunan Kızılay, “Ortaklar da bugün halen Şeyh Bedreddinlerin ortaya koyduğu o ortak yaşam var. Arazilerimiz bile eşit bir şekilde dağıtılmış. Sonradan sistem gelip bunu bozmuş. Şeyh Bedreddin kendi çağında demokrasiyi ortaya koymaya çalışmış. O ortaklaşmayı yaratmaya çalışmış.Çok farklı kesimden insanların yaşadığı bir alan olmasına rağmen birlikte bir yaşam sürüyoruz burada. HDP’nin felsefesi de ortak bir yaşamdan yana. Sistem bizi ne kadar karalasa da biz Ortaklar’da bir umut yaratacağımıza inanıyoruz” diye ifade etti.  
 
MA / Ahmet Kanbal