Okulun bahçesindeki parkta oynamak 10 TL!

img

İSTANBUL – İstanbul’da Mehmetçik İlköğretim Okulunda öğrencilerden sürekli para istenmesi ve okul bahçesine ücretli park yapılmasına tepki gösteren veliler, “Çocuklardan kişi başı 10 TL alıyorlar. Para veremeyen öğrenciler ise 4 saat boyunca okul bahçesine çıkarılmıyor” dedi. 

İstanbul’un Sultangazi ilçesi Yunusemre mahallesinde bulunan Mehmetçik İlköğretim Okulu yönetiminin öğrencilerden sürekli para istemesi ve okul bahçesine ücreti park yapılması, veliler tarafından dün protesto edilerek imza standı açıldı. Yapılan protestonun ardından okul müdüre Şanber Aydın Demir tarafından şikayet edilen 4 öğretmen ile bir veli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı; ancak 2 öğretmen hakkında soruşturma açıldı. 
  
PARASI OLMAYAN BAHÇEYE ÇIKAMIYOR
 
Okul bahçesine yapılan parkta oynamak isteyen öğrencilerden okul müdürünün 15 dakika için 10 TL aldığı ifade ediliyor. Parası olmayıp parkta oynayamayan öğrencilerin ise bahçeye çıkarılmadığı ifade edilirken, öğrencilerin 4 saat boyunca sınıflarda ve okulun koridorlarında bekletildiği aktarıldı. Öğrencilerin ders saati bitiminde ancak evlerine gitmek için bahçeye çıktıkları belirtildi. 
 
‘MÜDÜR HANIM PARA KASASINI ODASINDA TUTUYOR’
 
Okul yönetiminin sürekli kendilerinden para istemesine ve öğretmenlerin gözaltına alınmasına tepki gösteren öğrenci velisi Selma Akdoğan, kermes, gezi adı altında kendilerinden sürekli para istendiğini belirterek, “Ama bizim gelir düzeyimiz belli. Belli bir süre sonra buna itiraz etmeye başladık. Çünkü yetişemiyoruz. Çarpışan arabalara binemeyen çocuklar var. Bununla çocuklar arasında bir sıkıntı yaşanmaya başlandı” diye belirtti. Buna karşı geldiklerini sözlerine ekleyen Akdoğan, “Sonradan farklı şeyler çıktı tabi. Meğer Okul Aile Birliği’nin hiçbir fonksiyonu yokmuş. Müdür hanım bu paraları kendisi topluyormuş. Kasa müdür hanımın odasında. Okula giren çıkanı, denetleyemiyorlar. Biz bunu bugün öğrendik. Biz çocuklarımızın eğitim almasını istiyoruz. Bununla yola çıktık. Ama altından çok farklı şeyler çıktı. Şuan bir usulsüzlük söz konusudur. Çünkü müdür hanım o parayı takip edemez, o kasanın müdür hanımın odasında olmaması lazım. Biz aile birliğini süs olarak koymadık buraya” diye konuştu.
 
‘ÖĞRETMENLER BİZİ YÖNLENDİRMİŞ GİBİ ONLARI ALDILAR’
 
Gözaltına alınan öğretmenlerin durumuna ilişkin konuşan Akdoğan, “Biz müdür hanımın yaptıklarından ötürü yola çıktık. Ama yaptığımız protestodan dolayı, öğretmenleri gözaltına almışlar. Sanki biz kendi isteğimizle değil de, öğretmenlerin isteğiyle çıkmışız gibi onları almışlar” diyerek bu gözaltının hukuksuz olduğunu söyledi.
 
‘ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİM ALMASINI İSTİYORUZ’
 
Çocuklarının eğitim almasını talep ettiklerini dile getiren Akdoğan, “Bizim buradaki gelir düzeyimiz belli. Çocuklarımıza yetebileceğimizi zaten veriyoruz. Çocuğumuzun eğitime olan açlığını biz doyuramayız ama ben kendi çapımda çocuğumu eğlenceye götürebiliyorum. Biz çocuklarımızın eğitimini istiyoruz. Bir de bu okul için bir şeyler yapılıyorsa bunları aile birliğinin denetlemesi lazım. Müdür hanım ne kadar para harcadığına karar veremez. Parayla ilişkisinin kesilmesini istiyoruz” dedi.
 
'10 TL VERMEYEN ÖĞRENCİLER 4 SAAT TENEFÜSSE ÇIKARILMADI’
 
Öğrenci velisi Filiz Çiçek ise, neye tepki gösterdiklerini şu ifadelerle anlattı: “Okulun bahçesine büyük balonlar getirilmiş. Maddi durumu iyi olmayan ve iyi olan öğrenciler var. Çocuklardan kişi başı 10 TL alıyorlar. O öğrencilerden 10 TL veremeyen öğrencileri ise 4 saat boyunca teneffüse çıkarmamışlar. Orada oynayan çocukların hepsi düşmüşler sırtları, kolları, yüzleri hep mosmor olmuş. Sabahki öğrenciler de oynayan çocukları görmesin diye 4 saat teneffüse çıkarmamışlar” diye ifade etti. Çiçek, “Bizim çocuklarımız burada eğitim almıyorlar. Müdür hanım sayesinde öğretmenler de eğitim veremiyorlar. Karşı çıktıkları zaman da böyle şikayetçi oluyorlar” diye belirtti.
 
MA / Sadiye Eser