‘HDP'nin seçim stratejisini kadınlar belirleyecek’

  • kadın
  • 09:05 19 Mayıs 2018
  • |
img

DİYARBAKIR - Seçim çalışmalarına aralıksız devam eden HDP'nin Diyarbakır'daki kadın siyasetçileri, gittikleri yerlerde kadınların ilgisi çok fazla olduğunu belirterek, “Baskın seçim stratejisini kadınlar belirleyecek” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), daha önceki seçimlerde olduğu gibi öncülüğünü kadın ve gençlerin yaptığı yoğun bir tempoyla çalışmaya devam ediyor. Kadınlar, seçim çalışmaları kapsamında ziyaret edilmedik yer bırakmıyor. HDP’nin Diyarbakır’daki kadın yöneticileri, toplumda yaşanan kaos ve çıkmazın ancak demokratik bir yönetimle aşılacağını, bunu da ancak; partileriyle mümkün olacağını ifade ederek, tüm kadınları HDP etrafında kenetlenmeye çağırdı. 
 
‘SEÇİM STRATEJİSİNİ KADINLAR BELİRLEYECEK’
 
HDP İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, seçim çalışmaları kapsamında, kadınların istek ve taleplerini dile getirdi. Baskın seçimin AKP iktidarının tıkanmış olan siyasetini kurtarma çabası olduğunu; ancak demokrasi güçlerinin buna izin vermeyeceğinin altını çizen Buluttekin, seçim çalışmalarının halkta büyük bir coşku ve heyecan yarattığını aktardı. 
 
Buluttekin, “Şu an bütün ilçelerde çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle; kadınlar bu çalışmanın öncülüğünü yürütüyor. Gittiğimiz yerlerde kadınların ilgisi çok fazla. Kadınlar, tek adam rejimine ve yaratmak istediği diktatörlüğe boyun eğmeyecek. Baskın seçim stratejisini kadınlar belirleyecek. Biz çalışmalarımızı yürütürken ana unsur olarak kadınları görüyoruz. Bu yüzden eril zihniyetten arınmış demokratik ve eşit bir yaşamın esas alınarak bütünen bir rejim değişikliğini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
'KADIN İTTİFAKININ GÜÇLENMESİ GEREKİR’
 
Buluttekin, toplumun yarısını oluşturan kadınların, renkleriyle ve düşünceleriyle Meclis’te bir temsiliyeti olması gerektiğini kaydetti. Kadının yaşamda kendi iradesiyle var olması gerektiğine vurgu yapan Buluttekin, “Toplumda yaratılacak bir değişim ve dönüşümün öncülüğünü ancak kadınlar yapar. Bu yüzden mutlak bir kadın ittifakının olması gerekir. Bu sadece Kürt kadınlarını kapsayan bir ittifak değil. Sol, sosyalist, feminist, demokrasi bloğunu benimseyen tüm kadınlar bu ittifaka dahil olabilir. HDP’nin temel özelliği, bütün farklılıkları bir çatı altında toplayarak özgür ve eşit bir yaşamı inşa etmektir” şeklinde konuştu.
 
'KADINLARDAN HDP’YE YOĞUN BAŞVURU’
 
Seçimde çalışmak için HDP’ye çok yoğun başvuru olduğunu belirten Buluttekin, kadın aday adayı başvurularında da bir hayli ilgi olduğuna dikkat çekti. Sistemin kadın üzerindeki tahakkümcü baskısına karşı kadınların kendilerini HDP çatısı altında özgürce ifade ettiğini söyleyen Buluttekin, “Toplum içerisinde en çok kadınlar AKP politikalarından rahatsız. Çünkü iktidar şimdiye kadar çıkardığı bütün yasa ve düzenlemelerde kadınları geriye götüren, erkeğe bağımlı kılan bir yaşama itiyor. Kadınlar da bunu istemiyor. Bu yüzden HDP diyoruz” vurgusu yaptı.
 
‘KADINLAR HDP’Yİ UMUT OLARAK GÖRÜYOR’ 
 
HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Hülya Biçen de, OHAL bahane edilerek bütün muhalif kadın kurumlarına mühür vurulduğunu, iktidarın kadınları eve hapsederek yaşamdan koparmayı hedeflediğini söyledi. Kadınların doğal olarak bu baskılara karşı öfkeli olduğunu ve çıkışı HDP’de gördüğünü dile getiren Biçen, şöyle devam etti: “Bu ülke, tekçi bir zihniyetle yönetilecek bir ülke değil. Çok farklı dil, din, ırk ve inanca sahip insanların yaşadığı bir yerde tekçilik sadece faşizmi getirir. Doğal olarak insanlar tekçiliğe tepkili ve öfkeliler. Seçim çalışmaları kapsamında gittiğimiz köy ve mahallelerde kadınların AKP politikasından çok şikayetçi olduğunu görmek mümkün ve öfkelerini her fırsatta dile getiriyorlar. Her alanda kadınların yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. Kadınlar, HDP’yi bir umut olarak görüyor.”
 
Çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Biçen, “Tek tek kapıları çalarak başta kadınları ikna etmeye çalışıyoruz. Özellikle seçimin bir Kürt ittifakı olduğunu hatırlatıyoruz. Kadınların güçlü bir ittifakı olursa bu toplumda güçlü bir ittifak kurulur. Çünkü kadın dayanışması toplumu da birleştirir” ifadelerini kullandı.
 
'HALK HDP’Yİ SAF DIŞI BIRAKMAK İSTEYENLERE CEVAP VERECEK’
 
AKP ve MHP ittifakının Kürt halkına karşı uyguladığı savaş ve asimilasyon politikalarının devam ettiğini dile getiren HDP Çınar İlçe Yöneticisi Hayat Akyol da, iktidarın girdiği savaş ve ekonomik çıkmazdan dolayı baskın bir seçime gittiğini ifade etti. Akyol, diğer partilerin HDP’yi saf dışı bırakarak galibiyet kazanacaklarını sandığına değindi ve şöyle devam etti: “Ama, Kürt halkı sandık başında bu faşist ittifaka en iyi cevabı verecektir. Yürüttüğümüz çalışmalarda neden HDP’de, sosyalizmde, mücadelede ısrar etmemiz gerektiğini anlatıyoruz. Barış için, demokrasi için, kadınların, çocukların, bebeklerin katledilmemesi için bütün herkesin çalışmalarda yer alması gerekir. Özellikle kadınların yok sayıldığı bu sistem içerisinde kadın ve çocuk haklarına dair demokratik bir değişimin zorunluluk olduğunu biliyoruz ve bunun mutlaka değişmesi gerekir.” 
 
MA / Esra Solin Dal