'Erdoğan'ın gidişine dair caps'i şimdiden hazırladık'

  • kadın
  • 09:01 19 Mayıs 2018
  • |
img

İSTANBUL - Kadınların yaşamlarına dönük müdahalelerin son bulması için oy kullanacaklarını belirten HDK Kadın Meclisi Üyesi Aslı Azim Yağcı, "Erdoğan’ın gidişine dair bir caps’i de şimdiden hazırlamış durumdayız” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi Üyesi Aslı Azim Yağcı, 24 Haziran baskın seçimlerine az bir süre kala, kadınların neden AKP’yi istemediklerini anlatarak, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 
 
'BARDAK TAŞTI'
 
Kadınların özgürlükleri için 24 Haziran’da sandığa gideceklerini söyleyen Yağcı, “Kadınlar haklarını, özgürlüklerinin hepsini talep ediyor. Bunları yıllardır zaten alanlarda söylüyoruz. Bu seferki seçimde biraz daha farklı bir durum söz konusu. Bardak tabiri caizse taştı. Bu nedenle, kadınlar biriktirdikleri haklı öfkelerini bir şekilde sokağa ve seçim çalışmalarına yansıtıyor” dedi. 
 
‘KADINLAR UMUTLU’ 
 
Kadınların daha fazla umudu olduğu için erkeklerden daha çok çalıştığını kaydeden Yağcı, nedenini de şu sözlerle açıkladı: “Çünkü artık özgürlük, eşitlik, adalete çok daha ihtiyacımızın olduğunu fark edebiliyoruz. Yıllardır kadın kimliklerimize dayatılmış baskılardan ötürü, çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Kendi bedenlerimiz üzerindeki tahakkümlerine karşı aslında kendi sözümüzü söyler hale gelmeye çalışıyoruz. Çok da zorlu bir alanı seçmiş durumdayız; ama başaracağız” ifadelerini kullandı.  
 
Kadınların, varlıklarını sürdürebilmek için birçok alanda olduğu gibi siyasette de kendilerine yer bulduğunu belirten Yağcı, “Kadınlar; bedenlerine, yaşam alanlarına karşı, eğitimlerine, iş hayatlarına karşı bir sürü müdahalenin son bulması için bu seçimde oy kullanacaklar” dedi. 
 
'TAMAM'I TOPLUM ÇOK SEVDİ' 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Milletimiz isterse tamam demesini biliriz” sözlerine atıfta bulunan Yağcı, “HDP açısından bakıldığında bir slogan arayışımız yoktu; ama kendiliğinden doğan toplumun çok sevdiği bir slogan haline geldi ‘tamam’. Çünkü, toplum artık gerçekten Erdoğan’ın mevcut tek adam rejimine hayır diyor. Artık tamam demenin ötesinde zaten başından beri hayır diyen bir cenah vardı. Daha sonraki süreçlerde insanlar artık bu tek adam rejiminin ne anlama geldiğini yaşamsal deneyimleriyle anladı. Bundan ötürü, ‘tamam’ sloganları, ‘sıkıldık’ sözleri çok fazla gün yüzüne çıkmaya başladı. Çok da iyi oldu. Toplumsal muhalefette tam da böyle bir karşılık buldu aslına bakarsanız" yorumunda bulundu. 
 
Seçim propagandasında medyanın tekçi yaklaşımına da tepki gösteren Yağcı, “TRT’nin 0 dakika izin verdiği noktada birçok alanda yeni mecralar açarak propaganda çalışması yapmaya devam edeceğiz” dedi.   
 
‘ERDOĞAN’IN GİDİŞİNE DAİR CAPS’İ ŞİMDİDEN HAZIRLADIK’
 
İnsanların neye “tamam” dediğine ilişkin de Yağcı şunları söyledi: "İnsanlar açlık sınırının çok çok altında asgari ücretlerle yaşayıp, doların an itibariyle kaç lira olduğunu takip etmekten sıkıldı. İnsanlar zekalarıyla oynanmasına, hafifsenmelerine, emek güçleri temennilerinin hiçbirinin yerine getirilmeyeceğini anladıkları için de artık ‘tamam’ diyor. Gençler, yarınlarını göremedikleri için ‘tamam’ diyor. Kadınlar eve hapsolmakla alakalı olarak ‘tamam’ diyor. Çalıştıkları alanda eşit ücret alamadıkları, çocuklarını yarınını güvende olmadıklarını bildikleri için ‘tamam’ diyor. Güvencesiz işle alakalı olarak insanlarımız ‘tamam’ diyor. İnsanlarımız artık yaşamda birilerinin kazanıp birilerinin sadece kaybeden olmasına ‘tamam’ diyor ve gerçekten bundan sıkıldılar. Artık ezilen olmaktan sıkılan bir toplumumuz var ve başkaldıran durumdalar. Artık gerçekten sınırlarımızı çok çok aştık ve gerçekten artık tamamdır. O nedenle ötürü, Erdoğan’ın gidişine dair bir caps’i de şimdiden hazırlamış durumdayız.”
 
‘GERÇEKLERİ EL ELE TUTUŞUP ANLATMAK GEREKİYOR’
 
HDP’ye karşı yasal alanlarda seçim çalışmaları yapmakta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Yağcı, stant çalışmalarında karşılaştıkları olaylara ilişkin de, “Allah’tan ki çok deneyimli bir seçim grubuyuz, bir sürü seçimi atlatmış insanlarız. Birçok prosedürü YSK çalışanlarından çok daha iyi biliyoruz. Birçok noktada işimiz kolayken kimi noktalarda da zor. Güvenlik açısından çok zorlu bir yerde duruyoruz. İstanbul açısından henüz öyle bir evreye girilmemiş gibi gözüküyor; ama küçük küçük atışmalar gibi şeyler meydanlarda yan yana stantlar açtığımız için yaşanıyor. Tek adam rejimine karşı A partisinin çalışanı bizimle diyaloğa girdiğinde, ikna olup kendi standına döndüğünde oradaki çalışma da bir şekilde verimsiz hale düşüyor. Çünkü, gerçeği yansıtmayan bir sürü şeye insanlar inandırılmış. Bizim stantlarımızdakilerle diyaloğa girdiklerinde insanlar iki çift kelamın üzerine ‘gerçek öyle mi arkadaşım’ diye dönüp bize soruyorlar. O yüzden gerçekleri insanlara birebir söylemle, el ele tutuşarak anlatmak gerekiyor" dedi. 
 
‘ÇOK İNSANA DOKUNABİLİYORUZ’
 
İstanbul’da, seçim çalışmalarında çok sayıda insanla irtibata geçtiklerini belirten Yağcı, HDP’ye oy vermemekle birlikte başka partilerin oy vereni olan kişilerin okul ve sandık görevlisi olmak üzere isim yazdırdıkları bilgisini verdi. Yağcı, "HDK ve HDP özelinde baktığımızda bir avuç insanız; lakin birçok insana dokunabiliyoruz. Bu da toplumda farklılık yaratma adına önemli bir şey. Bütün baskılara rağmen hala sahalardaysak, kendimize yeni mecralar bulup bir şekilde propaganda yapabiliyorsak bu değerlidir. Çok hızlı oldu, ani oldu, eksiğimiz kalacak; ama onların da kalacak. Bizler bir sürü arkadaşımız tutukluyken her şeye rağmen çalışmalara devam ediyoruz. İnsanlar bunun farkındalar. O yüzden diğer partilerden pek çok insan da bize oy verecek. Bunu görebiliyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
‘HER BİR OYUN PEŞİNE DÜŞECEĞİZ’
 
Yağcı, seçim ve sandık güvenliğine ilişkin kadınların yine en önde görev alacaklarını sözlerine ekledi. Okul sorumlularının tamamını tespit ettiklerini ve bu seçimlerde yedekte iki okul sorumlusu belirlediklerini dile getiren Yağcı, “Bütün okul sorumlularımıza seçim itiraz yetki belgesi temin ediyoruz. Sandık görevlisi olacak olan arkadaşlarımıza önceden eğitimler sağlıyoruz” dedi. 
 
Seçim sonrasında her açılan sandığın ıslak imzalı tutanakların mobil bir uygulamayla Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sonuçlarıyla karşılaştıracaklarını belirten Yağcı, “Okullarda seçim güvenliği ile ilgili çalışma yapacak olan arkadaşlarımız kendilerini psikolojik olarak hazırlıyorlar. Kanlı bir seçim ihtimaline dahi hazırlıklıyız. Bunu göze almış bir kadro var. Seçim güvenliği için canla başla çalışacak olan kadro, her bir oyun peşine düşecektir” diye konuştu.
 
MA / Necla Demir