HDP Sözcüsü Bilgen: Baskıcı sisteme karşı bir araya gelinmeli

img
MERSİN – Baskın seçim için “Kadınlar 8 Mart’ta alanlarda oldu. Halk Newroz’a kitlesel katıldı. 1 Mayıs’ta da yoğun katılımın olacağından korkan AKP böylesi bir yola başvurdu” diyen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, halkın öfkesinin her geçen gün arttığını belirterek, baskıcı sisteme karşı bir araya gelinmesi gerektiğini kaydetti. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, baskın seçimi değerlendirdi. AKP’nin hem dış hem iç politikada kitlendiğinin altını çizen Bilgen, “AKP’nin ülkeyi yönetemez hale gelmiş bir pratiği var. Burada seçimi tamamen araçsal olarak görüyor. Kendince yeniden güven tazelemek ve iktidarını sürdürme gibi amacı var. Bunun da tek yolu baskın seçimdir” diye konuştu.
 
‘İKNA EDİCİ DEĞİL’
 
Muhalefetin tam olarak ortaklaşma sağlanmadan bir seçim kararı alınmasının etik olmadığını belirten Bilgen, “Muhalefet ortaklaşabilirdi. Muhalefetin yan yana gelmesinden korktukları için hızlı bir şekilde seçime girerek koltuklarından olmamak istediler. Ülkeyi eskisi gibi yönetemeyen AKP, OHAL koşullarında seçime gitmek istedi. OHAL koşullarında her türlü keyfi uygulama yapan iktidar, muhalefet üzerinde baskı kurarak kendilerini onaylatıyor” diye ifade etti. AKP’nin hesap vermemek ve yargılanmamak için tüm sözlerini yuttuğunu kaydeden Bilgen, dün erken seçime karşı olan iktidarın bugün baskın seçime gitmesinde hiçbir türlü ikna edici açıklamanın olmadığını söyledi
 
‘HALKIN ÖFKESİ DİNMİYOR’
 
AKP ve MHP’nin baskın seçimi ilan ettiklerinden bu yana halka nedenlerini anlatamadıklarını dile getiren Bilgen, “Normal şartlarda yapılacak seçimlerde öncelikle yerel seçimler yapılacaktı. Yerel seçimlerdeki sonuçların genel seçimleri ekileceğinden dolayı bunu göze almayarak baskın seçim ilan edildi” diye ifade etti. Toplumunun baskı sürecinde kendisini ifade etme yollarını aradığını kaydeden Bilgen, “Kadınlar yasaklara rağmen 8 Mart’ta alanlarda oldu. Halk Newroz’a kitlesel katıldı. 1 Mayıs’ta da yoğun katılımın olacağından korkan AKP iktidarı böylesi bir yola başvurdu. Halkın öfkesi dinmiyor her geçen gün artıyor. Derinleşen ekonomi krizinden etkilen halkın tepkisi her gün artıyor. Bunları gören AKP ve MHP ittifakı bir an önce seçime gitmeyi kendileri açısından iyi olacağını düşündü” dedi.
 
‘AKP DEVLET ELİYLE SEÇİM HAZIRLIĞI YAPILMIŞ’
 
AKP’nin seçim hazırlığını son zamanlarda yaptığı kongreleriyle birlikte devlet imkânlarıyla yaptığını hatırlatan Bilgen, “Sözde seçim şarkılarını hazırlamışlar. Bir yıldan fazla zaman olan seçimlere mi şarkı hazırlamışlar. Demek ki halka başka gazel okumuşlar. Gizliden gizliye çalışmalar yapmış. Teklifi Bahçeli’nin sunması işi kolaylaştırmıştır. Süreci medyaya normal gibi göstermek tam da bir manipüledir. AKP’ye yakın insanlar erken seçim olacağını ve bunun Bahçeli tarafından sunulacağını aktarmıştı. Bu da bizlere şunu gösteriyor; devlet eliyle bir seçim hazırlığı yapılmıştır” diye konuştu.
 
‘7 HAZİRAN ÜST SINIR DEĞİL’
 
Oy kullanma esnasında tüm muhalif kesimlerin ve sivil inisiyatiflerin birlikte sandıkları koruması için hareket etmesi gerektiğini belirten Bilgen, kendilerinin güçlü olukları alanda başta olmak üzere tüm sandıkları korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Önemli bir dönem olduğunu söyleyen Bilgen, ötekileştirenleri birleştireme gibi bir hedeflerinin olduğunu söyledi. 7 Haziran’ın kendileri için üst sınır olmadığını kaydeden Bilgen, seçimde halkın taleplerini karşılayan ve seçimde partilerini ileriye götürecek adaylarla yola çıkacaklarını kaydetti. 
 
Demokrasiden yana olan herkesle birlikte aday belirleme sürecinde tartışma içerisine gireceklerini aktaran Bilgen, “Önümüzdeki seçim şahıs seçme değil. Bir sistem seçimidir. Bundan dolayı ezilen tüm kesimlerinin birleşmesi gerekiyor. Emekten, barıştan ve özgürlükten yana olan herkes bu baskıcı sisteme karşı bir araya gelimeli” dedi.
 
MA / Ergin Çağlar