Dersimli arıcılar bu seneden umudu kesti

img

DERSİM - Ovacık'ta arıcılık yapan Rıza Yalvaç, bu yıl yeteri kadar yağış olmadığı için verimsiz bir dönem geçirmenin endişesi içinde. 

Kışın arı kovanlarını daha sıcak olan güney illerine götüren Dersimli arıcılar, havaların ısınmasıyla birlikte çiçek çeşitliliği bol olan Ovacık ilçesine dönmeye başladı. Akkayık köyü Beşevler mezrasında oturan Rıza Yalvaç yaklaşık 10 yıldır arıcılık yapıyor. Havaların ısınmasıyla 80 arı kovanını evinin önüne dizen ve ilk ay arıları evinde besleyen Yalvaç, daha sonra dağlık bölgelere götürerek, arıların bitkilerden beslenmesini sağlıyor. 
 
ARICILAR MAĞDUR
 
Arıcılıktan memnun olduğunu, işini severek yaptığını söyleyen Yalvaç, arılara bebeğe bakar gibi yaklaştıklarını belirterek, “Arılarla bağlarımızın iyi olması gerekir. İyi bakıp temizliğini yapmak lazım. Doğa şartları iyi oldu mu arının durumu daha iyi oluyor. Şu anda yağmur yağmadığı için mağduruz. Çünkü doğada arıların beslenebileceği bitki ve polenler yok. O nedenle şurup ile besliyoruz. En fazla 1 ay şurup ile besliyorum. O da 3-4 günde bir. Bunu yapmak zorundayız. Yoksa arılar ölür” dedi. 
 
‘ARICILIK ZEVKLİ VE ZAHMETLİDİR’
 
Arıcılık mesleğinin zevkli olduğu kadar zahmetli olduğunu kaydeden Yalvaç, arılarının Ağustos ayında bal verdiğini söyleyerek, elde ettiği balı sattığını, böylece evini geçindirdiğini belirtti. Bu yıl doğadaki arıların erken çıktığına dikkat çeken Yalvaç, bunun iklim değişikliğinden kaynaklandığını dile getirdi ve “Arılar erken çıktığında beslenebileceği bitkiler henüz çıkmamış oluyor. Bu nedenle aç kalıyor. Yaklaşık 10 yıldır arıcılık yapıyorum. Ancak bu yıl tehlikeli görünüyor. Çünkü yağmur yağmadı, toprak iyice beslenmedi. Kar ve yağmur yağmadığı için doğa tamamen kısırlaştı. Böyle giderse bir şeyden verim alamayacağız” dedi. 
 
‘DOĞAL BAL ÜRETİYORUM’
 
Dersim’e özgü bir bal ürettiklerini söyleyen Yalvaç, “Balı kendimiz yapıyoruz. İnsanlar özellikle şeker kattıkları yönünde tedirginlik duyuyorlar. Ama ben kesinlikle şeker kullanmıyorum. Arıların bal verdiği dönemde şurup verilmesini doğru bulmuyorum. Çünkü şurup o dönemde verilirse arılar şeker vermiş oluyor. Bu nedenle ben şurubu sadece ilk ay arılar bitkilerden beslenemediği için çok az veriyorum. Almak isteyenler rahatlıkla güvenebilirler” diye ekledi.