‘Yapamazsınız’ diyenlere inat Sabun Evi'ni kurdular

  • kadın
  • 09:00 15 Nisan 2018
  • |
img

MANİSA - Soma'nın Yırca köyünde zeytinyağlı organik sabun yapan kadınlar, erkeklerin "yapamazsınız" demelerine inat kendi ekonomilerini oluşturdu. Emine Akın, "Kendi ekonomimizi oluşturmak o kadar güzel ki eve bile gitmek istemiyorum” dedi.  

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde Çevreyi Koruma ve Kalkındırma Derneği’nin Sabun Evi projesiyle bir araya gelen kadınlar, kendi ekonomilerini oluşturdu. Kolektif bir şekilde kurulan evde kadınlar sabun üretmekle kalmıyor aynı zamanda inşa ettikleri fırında ekmek de pişiriyor. 
 
‘YAPAMAZSINIZ’ DİYENLERE İNAT
 
Yırca’nın zeytin ağaçlarından elde ettikleri zeytinyağıyla yaptıkları sabunları satan kadınların işi o kadar da kolay olmamış. Eşleri, “yapamazsınız, olmaz” diyerek kadınların çalışmalarını kabullenememiş. Ancak kadınlar, erkeklere inat her gün sabun üretmeye devam etmiş. Kadınların başarısını gören köyün erkekleri de artık bu durumu kabul etmek zorunda kalmış. 
 
Köyün meydanında bulunan iki katlı eski bir evde üretim yapan kadınlar, önümüzdeki günlerde, organik şampuan, diş macunu gibi temizlik ürünleri de üretecek. Ürettiklerini sipariş üzerine satışa sunan kadınlar, ekonomik olarak erkeklere bağımlı olmadıkları için mutlu olduklarını söyledi. 
 
SABUNUN YAPILIŞI 
 
Sabun üreten kadınlardan Emine Akın, erkeğe muhtaç olmadığı için mutlu olduğunu söyledi. Akın, sabunun yapılışını ise, “Zeytinyağını kostikle yoğuruyoruz ve daha sonra içine kekik katıyoruz. Daha sonra onları kalıplara koyuyoruz ve ardından kurutuyoruz” sözleriyle anlattı. Akın, ekmek de pişirdiklerini ve onu da yakında çarşı ve pazarda satacaklarını söyledi. 
 
‘EVE BİLE GİTMEK İSTEMİYORUM’ 
 
Akın, eşine karşı mücadele veren kadınlardan. Eşinin kendisine sürekli, “Evi boşladın, çalışma” dediğini dile getiren Akın, buna rağmen her gün Sabun Evi’ne geldiğini belirtti. Akın, “Eşim, ‘sabun işi olmaz, aha duvara yazıyorum silmiyorum’ dedi sonra biz para kazanınca ‘siliyorum artık’ dedi yazıyı. Eşime, ‘para kazanıyorum, güzel oluyor. Kendi paramı kendim kazanacağım ve senden para istemeyeceğim’ dedim. Daha önceden hep ev işi yapıyordum. Para yoktu; ama şimdi pazara gittim mi bol bol harcıyorum. Ayakkabımı artık kendim alabiliyorum. Kendi ekonomimizi oluşturmak o kadar güzel ki eve bile gitmek istemiyorum” ifadelerini kullandı. 
 
Akın, kadınların erkeklere muhtaç olmaması için kendi ekonomilerini oluşturması gerektiğini de sözlerine ekledi. 
 
Öte yandan Sabun Evi ile ilgili gelişmeler, Facebook’tan ve İnstagram hesapları @yircahanimeli’den takip edebilir.