Ölümle burun buruna çalışıyorlar

img

BATMAN - Batman'da sigortasız çalıştırılan inşaat işçileri, çalıştıkları şantiyede elektrik kablolarının açıkta olması nedeniyle ölümle adeta burun buruna. 

Türkiye’de çalışan işçilerin önemli bir kısmı iş güvenliğinden yoksun ve sigortasız. Özellikle inşaat sektöründe bu ihmalkarlıktan dolayı sürekli ölümlü kazalar meydana gelirken, 2 bin 6 işçinin yaşamını yitirdiği geçen yılda, ölenlerin 453’ünü inşaat sektöründe çalışanlar oluşturdu. 2018 yılının ilk 3 ayında yaşamını yitiren 394 işçinin 94'ü de inşaat işçisiydi. 
 
Batman’da çalışan inşaat işçileri de, sigortasız çalıştırıldıkları şantiyelerde güvenlik önlemlerinden yoksun halde ölümle burun buruna.
 
'BİZİM HAYATLARIMIZ UCUZ'
 
Ağır şartlarda çalıştırılan inşaat işçileri büyük kentlerdeki iş güvenliklerinin gündeme gelirken nüfusu az olan kentlerdeki işçilerin ise seslerinin duyulmamasına tepkili. Batıda çalışma ile Batman'da çalışma arasında fark olmadığını söyleyen Emin Biçen (47), "İster batıda çalışalım istersek burada biz inşaat işçileri için değişen bir şey yok. Batıda hakkımız tam verilmiyor burada da verilmiyor. Hiç olmazsa biz ailemizin yanındayız diyerek burada çalışıyoruz. İstanbul'da inşaatlarda çalıştım burada nasılsa, orada da iş güvenliği yok" diyerek, seslerinin duyulmamasına tepki gösterdi. 
 
30 yıldır inşaatlarda çalıştığını anlatan üç çocuk babası Biçen, "Ayda 650 TL kira ödüyorum. Batman'da hayat ucuz gibi görülüyor ama öyle sanıldığı kadar ucuz değil. Fakat hayatlarımız ucuz. Sigortasız ve iş güvenliği olmadan çalıştırılıyoruz" dedi. 
 
'HAKKIMIZIN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'
 
Kartonpiyer ustası iki çocuk babası Ömer Fidancı (32) ise, ayda 350 TL kira ödediğini, bütçesine göre bir evde oturmak zorunda kaldığını dile getirdi. Fidancı, "Ben batıda çalıştım. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlerde çalıştım. Batman'da iş bulamayınca ne yapalım, mecburen gidip çalışıyoruz. Ama gittiğimizde değişen bir şey yok. Yine masraflarımız artıyor. Orada hakkımızın karşılığını alamıyoruz burada da alamıyoruz" diyerek, inşaat işçilerinin düşük ücrete çalıştırıldığını belirtti. 
 
'ELEKTRİK KABLOLARI VE SAATİ YERLERDE'
 
Zorlu şartlarda çalıştıklarını anlatan Fidancı, "Sigortasız ve düşük ücretle çalıştırıldığımız yetmezmiş gibi üstüne ölüm ile burun buruna çalışıyoruz. Asansör boşluklarının önünde engel olması gerekirken hiçbir önlem alınmıyor. Daha da tehlikelisi elektrik kabloları, saatleri ile birlikte yerlerde geziyor ve hiçbir önlem alınmış değil" diyerek, yaşadıkları tehlikeyi gözler önüne serdi. 
 
İnşaat işçilerinin hakları için mücadele etmekten başka çarelerinin olmadığını vurgulayan Fidancı, "Bugün haklarımızı talep edersek bu tehlikeler biter. O yüzden yaklaşan 1 Mayıs'ta inşaat işçileri alanlarda olmalıdır" çağrısı yaptı.