Welat okurları: Kimse halkın diline kelepçe vuramaz

img

DİYARBAKIR - Matbaalar tehdit edildiği için artık basılmayan Kürtçe Welat gazetesinin okurları, kendi dillerinden ve kimliklerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. 21 yıllık abone Galip Dönen, “Halkın diline kelepçe vuramazlar” diyerek, anadillerine sahip çıkacaklarını dile getirdi.

Kürtçe yayın yapan Welat gazetesi, basımı yapıldığı Gün Matbaası’na el konulması, diğer matbaaların ise tehditler nedeniyle basıma son vermesi üzerine kapanmak zorunda kaldı. Yasaklı Kürtçenin öğrenilmesi için adeta okul görevi gören, bölgede her ev ve işyerine giren tek Kürtçe günlük gazete de yayımlanamıyor. Gazetenin en çok dağıtıldığı Diyarbakır’da okurlar medya üzerindeki baskıları kınarken, gazeteye uzun zamandır abone olan yurttaşlar da büyük tepki gösterdi. Azadiya Welat hem de Özgür Gündem gazetelerine 1997 yılından bu yana abone olan Galip Dönen, gazete ve abonelerinin her dönem baskılara maruz kaldığını, ama hiçbir zaman dillerinden ve kimliklerinden vazgeçmediklerini söyledi.
 
'HALKIN DİLİNE KELEPÇE VURAMAZLAR’
 
Bağlar ilçesinde elektrik malzemeleri dükkanı işleten Dönen, gazetelerinin kapanmasına karşı olduklarını söyleyerek, “Şimdi de kapanmasını istemiyoruz yayınlarımızın arkasındayız. Gazetemizin üzerindeki baskı aynı zamanda Kürt halkının üzerindeki baskının da bir göstergesidir. Baskılar tehditle olabilir, hatta kayyumlar atanabilir ama bir halkın sesine ve diline kelepçe vuramazlar" dedi. 
 
‘MATBAACILAR GAZETEYİ BASMAYARAK ZULME ORTAK OLUYOR’
 
Türkiye'deki gazete ve televizyon kanallarının Kürtlerle ilgili bir konuda tek ağızdan aynı yalanları söylediğine dikkat çeken Dönen, “Yalanlar var oldukça onlar gerçekleri söylemeyecekler. Kürt halkı, bunu geçmişte acı gerçeklerle tecrübe etti. İktidarın, Welat’a saldırmasının en önemli nedeni devletin dünyaya söylediği yalan ve hileleri ortaya çıkarmasıdır. Çünkü Welat, hem dünyayı en önemlisi de Kürt halkını bilgilendiriyordu” dedi.
 
Matbaacıların baskılara karşı dik durması gerektiğini ve ticaret hukukuna uygun davranması gerektiğini dile getiren Dönen şunları dile getirdi: "Ne olursa olsun Welat bizim gazetemizdir. Gazetenin basıldığı matbaa tehdit ediliyor. Başka matbaa da korkudan basmıyor. Matbaacıların bu duruma boyun eğmesi kabul edilemez, bu zulme ortak olması demektir.” 
 
‘YILLARDIR TÜRKSÜNÜZ AMA KÜRTÇE KONUŞUYORSUNUZ DENİLDİ'
 
Bağlar'da esnaf olan Sinan Demir de, 15 yıldır gazeteye abone olduğunu belirtti. Başlarda Özgür Gündem abonesi olduğunu, ancak Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi çıktıktan sonra aboneliğini Kürtçe gazeteyle değiştirdiğini ifade eden Demir, Azadiya Welat’ı almasındaki en büyük etkenin anadilinde yazılması olduğuna belirtti. 
 
Demir, “100 yıldır bize uygulanan bir asimilasyon politikası söz konusudur. Bizden sonra bu topraklara gelenler, yıllarca bize ‘Siz Türk’sünüz ama Kürtçe konuşuyorsunuz’ dayatmasında bulundu. Hayır biz Kürt’üz ve dilimiz Kürtçedir. Kürtlükte ısrar edenleri ya hapse attılar ya da öldürdüler. Değişen bir şey yok. Bu gün yine aynı şeyleri tekrar ediyorlar. Ben bu gün anadilimde kendimi ifade edemiyorsam, her gelen iktidarın Kürtçeye ve Kürtlüğe olan tahammülsüzlüğü yüzündendir. Devletin ellerinde binlerce gazete ve dergi varken Türkiye’de çıkan tek gazeteye saldırmaları, korkmaları anlaşılır değildir” dedi.
 
‘FOTOKOPİ DE OLSA RAZIYIZ YETER Kİ WELAT BU KAPIDAN GİRSİN’
 
Gazetenin 16 yıllık abonesi kıraathane işletmecisi Teymen Öztürk de, gazetenin kapatılmasını kınadı. Öztürk, devletin Kürtçeyi Kürtlerin hayatında çıkarmaya çalıştığını, iktidarın Kürt basınından korktuğunu, bu yüzden matbaacılara kadar tehdit edildiğini vurguladı. Öztürk, “Çünkü Kürt basını gerçekleri söylüyor. Gerçekleri söylemek halkı aydınlanmasını sağlamak iktidarın kirli oyunlarını bozuyor. Welat gazetesi benim kimliğimi ve dilimi temsil ediyor. Benden önce babam da bu gazeteyi alıyordu. Gazetenin ismi baskılardan dolayı sürekli değiştiriliyordu. Ama bizim için anlam ve değeri hiç değişmedi. Dün olduğu gibi bugün de gazetemizin arkasındayız. Fotokopi dahi olsa bu kapıdan girmesini istiyorum“ diye konuştu.
 
‘HAKİKATIN HALKA ULAŞMASINDAN KORKUYORLAR’
 
Bağlar Direkhane’de balıkçılık yapan 60 yaşındaki Ramazan Ceviz, 18 yıldır gazeteye abone olduğunu söyledi. Welat’ın engellenmesinin Kürtlerin diline ve varlığına bir saldırı olduğun kaydeden Ceviz şunları ifade etti: “Kürtlere ait gazetelere kayyum atayarak, matbaaları tehdit ederek Kürt dilini yok edemeyecekler. Kürtleri köleleri yapmak istiyorlar. Hakikatin halka ulaşmasını istemiyorlar. Onun için Kürtlerin önce yayınlarını keserek kör ve sağır bırakmak istiyorlar. Ama başaramayacaklar, bunlar beyhude çabalardır. Onlardan önceki hükümetler de bunu denediler bunun tek farkı artık kayyum atıyor başka bir farkları yok. Ben inanıyorum Kürtler kendi dillerinde yazmaya ve okumaya devam edecekler. Welat gazetesine yapılanlar tamamen hukuksuzluktur. Hiçbir ülkede yayın yapmak isteyen bir gazetenin matbaadan çıkarılmasına izin verilmediği görülmemiştir. Bunun adı faşizmdir başka bir şey değildir.” 
 
MA / Esra Solin Dal