'Biz dışarıya çıkmaya korkuyoruz, turist niye gelsin?'

img

ANTALYA - Antalya’nın tarihi Kaleiçi Çarşısı esnafı, OHAL ve savaştan dolayı işlerinin yüzde 70 oranında düşmesinden dertli. “Biz dışarıya çıkmaya korkuyoruz, turist nasıl gelsin?” diyen çarşı esnafı, gelecekten de umutsuz. 

Türkiye’nin turizm merkezi Antalya’da ekonomi, AKP Hükümeti’nin son yıllarda izlediği politikalardan kaynaklı dibe vurmuş durumda. Özellikle Rusya ile 2015 yılında yaşanan uçak krizinin ardından başlayan turist kaybı, Ortadoğu eksenli süren gelişmelerden kaynaklı Türkiye’nin giderek güvensiz bir ülkeye dönüşmesi nedeniyle normale dönmüş değil. Bu durumdan en çok etkilenenlerin başında da tarihi Kaleiçi Çarşısı esnafı geliyor. Müşteri bulmakta zorlanan çarşı esnafı adeta sinek avlıyor.
 
‘ESNAF İFLASTA’
 
Çarşıda 10 yıldır esnaflık yapan Ramazan Deniz (50), özellikle son 2 yıldır işlerinde ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. İlan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ve yaşanan savaştan dolayı işlerinin düştüğünü vurgulayan Deniz, içerisinde bulundukları hali “Son 2 yıldır ülkeye olan güvensizlikten kaynaklı birçok rezervasyon iptal oldu. Bu ülkede bizler dahi dışarıya çıkmaktan korkuyoruz, turist niye gelsin? Bu tarihi çarşıda her esnaf yaklaşık 20 ila 30 bin Euro kira bedeli ödüyor. Oteller boş, kiralar yüksek ve işler durgun. Tüm bunlardan dolayı da esnaf iflas edip gidiyor” sözleriyle açıkladı. 
 
‘SAVAŞIN KİMSEYE FAYDASI YOK’
 
Esnaflardan Hasan Bozkurt da, turistlerin gelmemesinden dolayı işlerinin günden güne kötüye gittiğinden yakındı. İşlerinde ortalama yüzde 70’lik bir düşüş olduğunu belirten Bozkurt, esnaf olarak ayakta kalmakta zorluk çektiklerini ifade etti. 
 
Esnafların çoğunun artık kirasını bile ödeyemediğini dile getiren Bozkurt, “Çoğunun 7 ya da 10 kirası geçmiş. Kirayı ödeyemeyen bir esnaf sattığını da yiyor demektir. Esnaflar eski birikimini yiyor. Yıllarca çalışan esnaf, içerde bulunan 200 ya da 300 bin TL’lik birikimini yedi. Savaşın kimseye faydası olmadı, kaldı ki turizme olsun” dedi. 
 
‘BU YILDA UMUT YOK’
 
Halı ve kilim gibi dokumacılığı yapan çarşının en eski esnaflarından olan Muzaffer Ateş ise, iş yapamamalarından kaynaklı çarşının boşaldığına dikkat çekti. Ateş, “Bugün Antalya’nın en gözde yerlerinde bile kiralık ve satılık dükkan bulabilirsiniz. Son üç yıldır gelen esnafın haddi hesabı yok, biri gelip diğeri gidiyor. Bir umutla gelip kapatan çok esnaf var. Bu sene de görülüyor ki pek fazla umutlu olmamak gerekiyor” diye konuştu.  
 
MA / Ergin Çağlar

Diğer başlıklar

24/04/2024
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
23/04/2024
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz