Coşkun: Devletin kontrol etme rolü elinden alınmalı

img

ANKARA - Koronavirüs sürecinde “devlete bağımlılık” tehlikesi oluşturduğunu belirten sosyolog Dr. Mustafa Kemal Coşkun, yoksullar adına bu süreçten daha olumlu çıkılması için “devletin kontrol etme rolünün elinden alınması" gerektiğini ifade etti.

Koronavirüs (Kovid-19) sürecinde ortaya çıkan sınıfsal uçurumlar ve sisteme yönelik eleştiriler, salgın sonrasında nasıl bir dünya ve sistemle karşılaşacağımız konusunda birçok tartışmaya neden oldu. Filozof Slavoj Zizek, salgına karşı çözümde “küresel bir komünizm” fikrine işaret ederken, Giorgio Agamben, devletlerin salgını bahane ederek “istisna hali” oluşturduğu, kontrol ve baskıyı arttığını yazdı. Düşünür Jean-Luc Nancy ise devletlerin istisna haline ihtiyaçları olmadığı, istisnanın zaten bir kural haline getirildiğine işaret etti.
 
Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nden ihraç edilen sosyolog Dr. Mustafa Kemal Coşkun, virüsün daha görünür kıldığı sınıf çelişkileri, devletlerin politikaları ve koronavirüs sonrasına dair tahminlere ilişkin Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı.
 
Zizek ile birlikte popülerleşen “küresel komünizm” fikri gibi anti-kapitalist/alternatif toplum tartışmaları ışığında ortaya çıkan “hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına” dair beklenti konusunda ne düşünüyorsunuz?
 
Bunu 1999 depreminde de duymuştuk, "bundan sonra Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dendi. Oldu mu? Daha beter oldu. 2001’de ikiz kulelere saldırıda da Amerikan Başkanı çıkıp, “bundan sonra hiçbir şey aynı olmayacak” dedi, daha beter oldu. Bu tür salgın, deprem, büyük felaket ve afet dönemlerinde toplumun ve ekonomik sistemin üzerindeki örtü pat diye açılıverir. Her şey apaçık görünmeye başlar, bütün çelişkiler ortaya çıkar. En azından birçok insan tarafından daha fazla görünür. Sağlık sistemindeki sorunlar, kapitalist sistemin kendi içindeki çelişkiler, neo-liberalizmin çıkmazları insanlar tarafından daha iyi görülmeye başladı. Ekonomik kriz salgın getirmedi ama ekonomik krizi dördüncü aşamasına getiren tetikleyici oldu. Bu demek değil ki her şey bundan sonra daha düzgün işleyecek. “Bundan sonra sağlık sistemi tekrar kamusallaşacak, sosyal devletçiliğe döneceğiz” gibi laflar söyleniyor. Devletçilik derken de kastettikleri şey Keynesçi, sosyal refah devletinden bahsediliyor.
 
Kendiliğinden, bir mücadeleye girişmeden, refah devletine, daha demokratik bir devlete, komünist bir topluma gidilecek hal yok. 2008’de başlayan ekonomik krize burjuva sınıfı dünya çapında etkili bir çözüm bulamadı. Giderek ekonomik-milliyetçi bir politikaya, küreselleşmeden uzaklaşmaya, tekrar kendi ulus sınırlarını çizmeye, ithalatı ve dış ticareti yer yer engellemeye doğu gitti. İlla faşizm çıkacak demiyorum ama oraya doğru bir gidiş olasıdır. Bu salgın dolayısıyla bunu insanlara anlatmak çok daha kolay hale geldi.
 
 Herkeste devletten bir şey talep etme hali var. Bu haksız bir taleptir demiyorum ama “devlete bağımlılık” tehlikesi oluşuyor.
 
Bahsettiğiniz “faşizan eğilimi” hangi donelerden gözlemleyebiliriz?
 
Mesela “salgın bize Çinlilerden” geldi söylemi. Ya da “sorun küresel, çözüm ulusal” şeklindeki tehlikeli slogan. Sorun küreselse çözümün de küresel olması gerekir. Milliyetçi kapanmaya doğru bir söylem de geliştiriliyor. Geniş halk yığınları buna inanırsa daha faşizan yönetimler de karşımıza çıkabilir. 2008’deki büyük krizden sonra olduğu gibi, tüm toplumlarda bir taraftan sağ bir tarafta sol fikirler de gelişti. Portekiz’de Podemos’un, Yunanistan’da Syriza’nın, Amerika’da Sanders’ın ortaya çıkması gibi.
 
Zizek’in söylediği gibi, bir komünist topluluk bu yönde mücadele etmeden olmaz. İnsanlar salgına bakarak sağlık sistemini kamusallaştıralım demezler. Hatta tam tersi, şunu gözlemliyorum: Herkesin içine devlet kaçmış. Herkes devlet ne diyorsa onu yapıyor. “Evde kalın! Çıkmayın! Peki, tamam!” Devletin kontrol altına almasını istiyor. Herkeste devletten bir şey talep etme hali var. Bu haksız bir taleptir demiyorum ama “devlete bağımlılık” tehlikesi oluşuyor. Devlette de sürekli “başardık, koronayı yendik” söylemi hâkim. Böyle bir döngüye girilirse değişimin olumlu yönde olacağı şüpheli. Dolayısıyla hiçbir şey eskisi gibi olmayacak derken, işçiler ve emekçiler açısından iyi de kötü de olabilir. Tamamen verilecek mücadeleye bağlı.
 
Virüsün yayılması sürecinde devletlerin “istisna hali” yaratarak otoriterleştiği yönünde tartışmalar var. Türkiye’den baktığınız da bu tartışmalara ne dersiniz?
 
Agamben, eğer doğru anlıyorsam, bu salgının devletlerin insanları daha fazla kontrol altına almasına yarayan bir bahane yarattığını söylüyor. Aslında söylediği doğru. Bir sürü insan, işçiler ve emekçiler, hatta sendikalar tarafından bile bugün sokağa çıkma yasağı ilan edilsin deniyor. Bence de ilan edilebilir, fakat şu şartlarla, bir, işçilerin işten atılmasının yasaklanması. İki, madem sokağa çıkma yasağı ilan edilecek işçiler işlerine gitmeyecek, o zaman maaşlarının, sigortalarının ödenmesi gerekiyor. Bunu talep ettiğimiz zaman, Agamben’in dediği anlamıyla devletin kontrol etme rolünü elinden almış oluyoruz. Aslında devleti biz rehin almış oluruz; “Bu dediklerimizi yaparsan sokağa çıkma yasağı ilan edebilirsin, yapmazsan biz sokağa çıkmaya devam edeceğiz.”
 
Geçen gün Kocaeli’de işçiler koronadan dolayı grev yaptılar, ücretli izin aldılar ve şimdi işe gitmiyorlar. Dünyanın pek çok yerinde benzer şeyler oluyor. Sokağa çıkma yasağı ilan edilirse tüketim pat diye düşüverecek. Kapitalizm için en kötüsü bu. Çünkü tüketim toplumu, tüketmezsen sistem işlemez. Ayrıca ‘bu kadar işçinin maaşını nereden ödeyeceğiz’ diyorlar. Ancak bu talepler ile Agamben’in dediğinin tersine, biz devletin bizi kontrol etmesinin önüne geçmiş olabiliyoruz.
 
İnsanlar yaşadıkları çelişkilerin sonucunu kapitalist sistemde bulmazlarsa, başka gruplarda bulmaya başlarlar ve iyice sağcılaşırlar. İşsizliğin nedenini Suriyeli göçmenlerde bulmak gibi. Ama insanlar çelişkiyi kapitalist sistemin kendisinde görmeye başlarlarsa, sol eğilim gösterirler, sola daha fazla yaklaşırlar. Trump da bu yüzden ha bire “Çin virüsü” diyor. Kâhinlik yapar gibi bugünden daha iyi, daha kötü olacak deme şansına sahip değiliz. 2008’deki ekonomik kriz tüm dünyada bir sürü toplumsal harekete yol açtı. Ben bu krizin toplumsal hareketlere neden olabileceğini düşünüyorum açıkçası.
 
Salgın biter, herkes ölebilir ama zenginin aldığı sağlık hizmeti ile yoksulun aldığı sağlık hizmeti arasında dağlar kadar fark olur.
 
Tüm dünyada “evde kal”, “hayat eve sığar” gibi çağrılar yükselirken, çalışmak zorunda kalan ve yoksulluk yüzünden evlerine giremeyen de milyonlar var. Virüs sürecinde sınıfsal farklılıklar ortaya daha fazla çıkarken, “evde kal” söyleminin “evde kalamayan” insanlar üzerinde nasıl bir etkisi oluyor?
 
1999 depreminin yıl dönümünde “Depremler Yoksulları Sever” başlıklı bir yazı yazmıştım. Deprem herkesi sallar, herkesi öldürebilir elbette. Deprem 45 saniye sürdü ve süre boyunca zengini de yoksulunu da salladı. Ama iş ondan sonrasına bakar. Kocaeli’nde 2004 yılında kadar hala konteynırda kalanlar vardı, biliyor musunuz? Bunlar işçi, emekçi, yoksul insanlar. Aradaki fark böyle ortaya çıkar. Evde kalma meselesi de böyledir. Bir de buna iğrenç bir slogan eklendi: ‘Evde hayat var.’ Evde hayat falan olmaz. Bizi eve tıkmak için böyle bir şey söylenemez.
 
Salgın biter, herkes ölebilir ama zenginin aldığı sağlık hizmeti ile yoksulun aldığı sağlık hizmeti arasında dağlar kadar fark olur. Ya da salgından sonra zenginin etkilenme durumu ile yoksul mahallelerinin salgından etkilenme durumu tamamen farklı olur. Salgının tetiklediği ekonomik krizin etkileri yoksullar üzerinde çok daha büyük olur. O yüzden eşitlik çerçevesinde düşüneceksek “evde kal” demek anlamsızlaşıyor. Evde kalamazlar. Maaşını ödeyeceksiniz, ücretli izin vereceksiniz, ancak o takdirde evde kalabilirler.
 
Camilerden her gün çağrı yapılması tesadüf değil. 15 Temmuz’da aynı şey yapıldı. Tayyip Erdoğan ilk ekonomik önlemleri sıralarken, işverene daha çok daha düşük faizli kredi, uçak biletlerinde KDV indirimi vs. dedi. Bunlardan sonra işçilere ve emekçilere dua ve kolonya önermedi mi? İşte şimdi dua ettiriyorlar! Dinlemezsen bile zaten insanları fazlasıyla geriyor. Dua etmekten başka senin için yapabileceğim başka bir şey yok diyor. Yoksulsan iş yerine gideceksin ve bulaşmaması için dua edeceksin. Camilerden her gün tekrarlanan çeşitli dualar ve çağrıların anlamı budur. Şu anki iktidarın hizmet ettiği burjuva sınıfın ideolojisi ile müthiş bir uyumluluk sergileniyor camilerden. Dolayısıyla burjuva sınıfının ideolojik tercihlerinin bize yansıyan hali dua ve kolonyadır.
 
DİSK’ten “sokağa çıkma yasağı ilan etmiyorsanız, insanlara ücretli izin vermiyorsanız, biz greve gidiyoruz” demesini beklerdim. Başka türlü nasıl ücretli izin hakkı alınacak?
 
 Muhalefetin kriz yönetim sürecine dair talep ve önerilerini yükselttiği bir döneme girdik. Krizin yönetim sürecine hükümet dışı aktörlerin katılımını nasıl değerlendirmek gerek?
 
Türk Tabipler Birliği’nin talepleri ve desteklenmesi çok önemli. Çünkü, özel hastane diye bir şey olmaz, sağlık herkesin hakkıdır ve ücretsiz yararlanma hakkına herkes sahiptir. Bu taleplerin yükseltilmesi süreci ezilenler açısından olumlu bir yöne çevirebilir. “Salgın bir geçsin de bakarız” diye düşünmek olmaz. Böyle bir şey değil. Salgın geçtikten sonra bunu yapma fırsatımız olmayabilir. “Devlet salgınla mücadele ederken bunların yaptığına bak” diyebilirler. Herhalde devlet salgınla mücadele etmek zorunda. Ama yaptığı yanlışı da bütün örgütler şimdiden göstermek zorundadır.
 
Mesela ben DİSK’ten “sokağa çıkma yasağı ilan etmiyorsanız, insanlara ücretli izin vermiyorsanız, biz greve gidiyoruz” demesini beklerdim. Başka türlü nasıl ücretli izin hakkı alınacak? En azından herkese 1 ay ücretli izin talebiyle hem DİSK’in hem Türk-İş’in greve çıkması gerekir. Daha dün OSTİM’e gittim. Hala insanlar iş yerlerinde. İnsanlar hala çalışıyor ve hiçbir önlem yok. Hemen şimdiden talepler yükseltilerek sürece sendikalar katılmalıdır.
 
Bütün sendikaların, meslek örgütlerinin taleplerini şu ya da bu noktada birleştirip ortaklaşa hareket etmesi gerekiyor. Çünkü sistem sürekli üretimde aksama olmamasını, tüketim de devam etmesini istiyor. O yüzden sokağa çıkma yasağı ilan edilmiyor. Mücadele verilebilirse, her şey geniş halk yığınları açısından çok daha iyiye gider. Mücadele verilemezse her şey aynı kalacağı gibi çok daha kötüye de gidebilir.
 
MA / Eylül Deniz Yaşar

Diğer başlıklar

01:24 Kobanê’de SİHA saldırısı
01:18 ABD, Filistin'in BM üyeliğini veto etti
01:14 Kenya’da helikopter kazası: Genelkurmay Başkanı ve 10 asker öldü
01:10 Meclis İliç Komisyonu’nun üyeleri Resmi Gazete’de
18/04/2024
23:17 Tokat'ta 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha
23:09 Amed Tiyatro Festivali’nin startı verildi
22:49 Dêrik Belediyesi’nde x-ray cihazları kaldırıldı
22:31 Rönesans Rezidans davası: İmar affı yapan, imzası olan herkes yargılansın
21:31 Tokat’ta ev ve ahırlarda ağır hasar oluştu, halk sokakta
21:18 DİSK’ten 1 Mayıs’a katılım çağrısı
20:16 Erdoğan, AYM başkanıyla görüştü
20:06 AKP’li belediye, kömür küllerini dereye döktü
19:35 ‘Gardiyanlar, Örkmez ve Uğur’u ‘sizi tecavüzcülerin yanına veririz’ diye tehdit ediyor’
19:22 SES eski Eş Genel Başkanı Erden'in ev hapsi kaldırıldı
19:10 Kadınlar Amed’den seslendi: Devlet şiddetine karşı mücadeleye devam
18:27 Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem
18:23 DEM Parti, AK Genel Sekreteri Pejcinovic ile görüştü
17:54 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine ÖHD ve DEM Parti’den destek
17:18 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanına ilişkin rapor
17:06 Et ve Süt Kurumu’ndan yüzde 25’lik zam
17:01 Hastane deposunda bir işçi ölü bulundu
15:54 Amed’de kaza: 2’si çocuk 10 yaralı
15:48 21 kişinin hayatını kaybettiği otelin 5 kolonu eksikmiş
15:46 MEB’de ‘ihale’ soruşturmasında 3 gözaltı
15:26 AKP'li Beyoğlu'nun kaldırdığı kadın heykeli yeniden dikildi
14:47 Özerk Yönetim ve Şam yeniden diyalog masasında
14:46 Êlih kayyımı 3 milyar 53 milyon 970 bin TL borç bıraktı
14:44 Wan’da düzenlenecek 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
14:22 Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları CPT ile görüştü
14:21 Uzman çavuş tacizini takip eden Şirnex Barosu’na tehdit
14:20 Kaçak kazıda 3 kişi hayatını kaybetti
14:15 AKP'li yönetim belediye araçlarını bu hale getirdi
13:57 Gazeteci Gültekin hakkında beraat kararı
13:45 Taşımalı oylarla seçilen AKP'liler birbirlerini 'kirli işlerle' suçladı
12:52 Konya’da kuran kursu patlama davasında yeniden karar çıktı
12:43 CHP’nin yeni grup başkanvekili belli oldu
12:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:40 Wan-Gever yolu heyelan nedeniyle kapandı
11:39 AKP’nin bıraktığı borç billboardlara asıldı
11:04 Gazeteci Yalçın’a 1 yıl hapis ve para cezası
10:59 DEM Parti MYK'si toplandı
10:54 1 kolber katledildi, 1 kolber kayıp
10:36 Gülistan Doku Futbol Turnuvası: Özel savaşa karşı sahaya çıkıyoruz
10:10 Cinsel saldırıdan tutuklanan askerden 'saygın biriyim' savunması
09:45 Remziye Bor davasında AYM’den karar bekleniyor
09:28 Kayyımdan Erdoğan mitingi ve hediyelik eşyaya 8 milyon 886 bin TL harcama
09:04 177 gün oldu: Gazeteci Ahmet’ten haber yok
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Ahtamar’da ilkbahar güzelliği
09:00 MİT’in çocuk etkinliğine tepki: Eğitim eğitimcilere bırakılmalı
09:00 'Tutsakların direnişine ortak olalım'
09:00 Gazeteci Özuğurlu: Egemenlerin düzeni arıza vermeye başladı
09:00 Gazeteci Oynaş: Cezaevinde baskılara karşı direniş arttı
09:00 18 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 Uluslararası 'Öcalan’la Diyalog' etkinlik günleri düzenlenecek
08:48 Deprem yaşanan Tokat’ta okullar tatil
00:43 Furkan Nesli Derneği’nde bıçaklı saldırı
17/04/2024
22:08 Şengal’de Çarşema Sor kutlamaları
20:44 Çanakkale'de kanal çalışmasında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti
20:20 Binarê Qendîl’e saldırı
18:31 Uzman çavuş ‘cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı
18:24 Evli olduğu Enes Suna tarafından şiddet gören kadın hayatını kaybetti
18:01 Japonya’da 6.4 ve 5 büyüklüğünde deprem
17:43 Cenevre’de CPT’ye çağrı: Tecrit işkencesini sonlandır
17:34 Şenyaşar: Üstünlerin hukukuna karşı nöbetimiz devam ediyor
17:26 Irak Parlamentosu'ndan Türkiye'ye ziyaret
17:02 Kobanê Davası’nda tahliye çıkmadı
16:45 Misirc kayyımının borçları bilboardlara asıldı
16:31 Sırrı Süreyya Önder Meclis oturumunda rahatsızlandı
16:14 Esenyurt’ta mobilya imalathanesinde yangın
15:55 Bafil Talabani: Seçimler zamanında yapılacak
15:53 Hezex’te renkli Çarşema Sor Bayramı kutlaması
15:35 Kayyım seçime 2 gün kala tüm kamera kayıtlarını sildirdi
15:29 Colemêrg’te 3 bölge 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi
15:24 Belediyede 4 görev verilen AKP'li başkan görevden alındı
15:21 Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatları AK’de: Bu kanunsuzluğu durdurabilirsiniz
15:17 Emekli ve emekçilerin maaşlarının düzenlenmesi için komisyon kurulması talebi
15:08 YSK, Hatay ve Ordu başvurularını reddetti
15:06 İşkence görüntüleri ortaya çıkan Veli’den günlerdir haber yok
14:44 Tutsak Rozerin Kalkan’ın tahliyesi 11 ay engellendi
14:38 Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışma
14:33 Wêranşar'da ilk 'Çarşema Sor' kutlaması
14:24 İYİ Parti'den istifa
14:05 BES mülakat uygulamasının kaldırılmasını talep etti
14:00 Sağlıkçılardan 'sağlıkta şiddete son' çağrısı
13:42 Erdoğan'dan seçim yorumu: Tek iktidar Cumhurbaşkanı’dır
12:31 Bakan Işıkhan: Temmuz'da asgari ücrete ara zam olmayacak
12:16 Kobanê Davası: 13 tutsak siyasetçi duruşmaya katılmadı
11:49 Tutsak kadınlara tehdit
11:35 Türkiye, Yeşil Gelecek Endeksi'nde son sıralarda
11:11 Yargıtay başkanı seçimi 20'nci tura kaldı
10:50 'Bêrû'nun yasaklanması hukuka aykırı bulundu
10:22 DEM Parti Eş Genel Başkanları: Kobanê Davası tarihi fırsata çevrilebilir
10:19 AYM'den 'tek tip elbise' kararı
10:12 İsrail’den Gazze’ye saldırı: 18 kişi yaşamını yitirdi
10:11 Giyadîn’de gözaltı
09:09 Gazeteci Ahmet 176 gündür KDP istihbaratının elinde
09:07 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:05 Mêrdîn kayyımları 3 milyar 502 milyon TL borç bıraktı
09:03 Hak savunucuları: Eylemdeki tutsakların talebi karşılanmalı
09:00 Av. Kaya: Abdullah Öcalan için yeni başvurularımız olacak
09:00 17 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:48 Kato'ya girişlere 15 günlük yasak
16/04/2024
21:43 Özel, Kobanê Davası için heyet görevlendirdi
20:34 Erdoğan, İsrail ile ticarete tepki gösterenleri hedef aldı
19:33 Çukurova’da kadınlardan öz savunma çağrısı
19:20 Wan direnişinin güler yüzlü çocuğu: İrademize sahip çıktık
19:07 Grevdeki işçiler gözaltına alındı
17:19 YSK, 2 il, 11 ilçe ve 7 beldede seçim itirazlarını reddetti
17:07 Şenyaşar, bariyerlere rağmen eylemini sürdürdü
16:55 Wan direnişinin sembolü Muhammed Orhan tahliye edildi
16:47 Seçimlerdeki şaibelerin araştırılması için önerge
16:44 Leyla Güven’e 5 ay ceza
16:41 Şiddet uygulayan polisler açığa alındı
15:24 Amed’de trafik kazası
15:13 Seçim sonrası yeni anket
14:37 İzmir’de asbestli gemi tepkisi
14:18 17 ve 18'inci turlarda da yeni başkan seçilemedi
13:35 1 Mayıs çağrısı: Adaletsiz düzene karşı alanlara çıkalım
12:46 Hatimoğulları: İktidarın 'çöktürme planı' çökmüştür
12:31 9. Amed Tiyatro Festivali'nde 19 oyun sahnelenecek
12:16 6 kadın gazetecinin davası ertelendi
11:49 Bahçeli seçim başarısızlığını görmedi: Oyumuz yüzde 16,62!
11:38 Cezaevi ve savcılığa İmralı başvurusu
11:37 ÇGD’nin ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödülleri sahiplerini buldu
11:31 Eylemdeki tutsağın annesi: Talepleri talebimizdir
11:05 BİSAM: Yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL
11:01 Kobanê Davası'nda yarın tutukluluk incelemesi yapılacak
10:57 İstanbul’da ev baskınları
09:58 Altın fiyatlarında yeni rekor
09:10 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 175 gündür haber yok
09:09 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:06 Ayşe Gökkan: Özel savaşa karşı özsavunma halkası genişletilmeli
09:03 Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek
09:02 Hevsel'de çok emek az kazanç
09:01 Wêranşar'da Çarşema Sor kutlanacak
09:00 16 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:30 Qileban’da kaza: 4 kişi hayatını kaybetti
08:17 DAİŞ’liler 100 küçükbaş hayvan kaçırdı
08:10 91 kurum ve isimden CPT'ye İmralı mektubu
15/04/2024
21:55 AK önünde Abdullah Öcalan için miting: Sessizliği kabul etmeyeceğiz
21:34 İsrail'den İran saldırısına karşılık verme kararı
21:27 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail mart ayında 6 gazeteciyi öldürdü
19:14 Girê Sor’da aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi
18:34 Adana Kadın Platformu’ndan fail H.İ’nin beraatine tepki
17:12 Şemzînan’da polisten yurttaşlara tehdit ve hakaret
16:48 DEDAŞ'tan boş daireye 34 bin TL fatura!
16:36 Adalet Bakanlığı’nın üç kapısı da Emine Şenyaşar’a kapalı
16:28 BES-AR: Yoksulluk sınırı 66 bine dayandı
16:23 Üniformalı tacizine tepki: Özsavunmamızı geliştireceğiz