Süleyman Şah Türbesi ve ‘zamanın ruhu’

img

HABER MERKEZİ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Hainden kahraman olur mu?” sözleriyle yüklendiği AKP iktidarı, Süleyman Şah Türbesi’ni 5 yıl önce YPG'nin yardımıyla DAİŞ’ten kurtarabilmişti. “Eşme Ruhu”na Fatiha okutan AKP’nin bugün içine düştüğü durum, Öcalan’ın 2013 yılı Newrozu’nda okunan mektubunda saklı. 

 
Suriye'nin Halep şehrine bağlı Karakozak köyü sınırları içerisinde ve Fırat Nehri kıyısında bulunan Türkiye toprağı Caber Kalesi'ndeki Süleyman Şah Türbesi’nin, bölgedeki DAİŞ tehdidi karşısında 2015 yılının 21 Şubat gecesi Türkiye sınırına yakın bir bölge olan Suriye Eşmesi'ne nakledilmesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözleri ile bu olayın yıldönümü öncesinde yeniden gündeme oturdu. 
 
Kılıçdaroğlu, partisinin geçtiğimiz Pazar günü yapılan 37. Olağan Ankara İl Kongresi'nde Türkiye’nin İdlib’te karşı karşıya kaldığı durum nedeniyle AKP’yi Süleyman Şah Türbesi’nin taşınması üzerinden hedef aldı. Kılıçdaroğlu, AKP’ye şu sözlerle yüklendi: “Ne oldu Suriye meselesi? 24 saatte Emevi Camisi’ne gideceklerdi, 3 milyon 600 bin Suriyeli Türkiye’ye geldi. 24 saatte Emevi Camisi’ne gideceklerdi, Süleyman Şah Türbesi’ni kaçırmak zorunda kaldılar. Türbeyi kaçırırken de kendilerini kahraman ilan ettiler. Hainden kahraman olur mu?”
 
Ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ne de partinin diğer yetkili isimlerinden Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine yanıt gelmiş değil. 
 
GELEN KRİPTOLU MESAJ
 
CHP liderinin bugün nakli üzerinden iktidarı sıkıştırdığı Süleyman Şah Türbesi’nin, yanı başındaki Saygı Karakolu'nda görevli 28 asker ve buradaki tarihi emanetler ile taşınması, bu konuda saklanan gerçeklere rağmen o dönem süren Çözüm Süreci’nin önemli adımlarından biriydi. 
 
“Şah Fırat Operasyonu” adı verilen nakil harekatına Saygı Karakolu'ndan gelen kriptolu mesajla başlanmıştı. O mesajda, Kobanê’ye yönelik saldırıları sırasında Türk askerleri sınırda yan yana fotoğraf verseler de, YPG güçlerinin direnişiyle yenilen DAİŞ üyelerinin türbeye yönelik bir provokasyona girişebileceği belirtiliyordu. 
 
Bu tehdit üzerine harekete geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başında olduğu AKP Hükümeti, İmralı'da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile başlatılan diyalog doğrultusunda istihbarat birimleri üzerinden YPG ile temas kurup, yardım istedi. Bu temasların ardından operasyonun hazırlıklarına Kobanê Kanton Başbakanı Enver Muslim’in 19 Şubat 2015 günü Ankara'ya yaptığı sürpriz ziyaretin ardından başlandı.
 
21 ŞUBAT GECESİ HAREKETE GEÇİLDİ
 
Son derece gizli yürütülen hazırlıkların tamamlanması ile 21 Şubat gecesi saat 21.00'da düğmeye basıldı. Suruç’taki Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan YPG güçlerinin bilgisi dahilinde Kuzey Suriye topraklarına giriş yapan 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 askeri personel, yine YPG güçlerinin eşliğinde Kobanê kentinin içerisinden geçip, 35 kilometre güneydeki türbeye ulaştı. Saat 04.45'te türbedeki 38 asker, beraberlerindeki naaşlar ile kutsal eşyalarla Kobanê’nin batısındaki Eşme köyüne nakledildi. Nakil işleminin ardından Karakozak’taki karakol patlayıcılarla imha edilirken, nakil sırasında meydana gelen kazada karakolda görev yapan 1 asker hayatını kaybetti.
 
Süleyman Şah Türbesi’nin YPG güçlerinin katılımı ile nakledildiğine dair ilk bilgiler, sabah saat 08.35’te Dicle Haber Ajansı (DİHA) tarafından fotoğraflarıyla servis edildi.
 
Kamuoyunun gündemine oturan bu haber sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonla ilgili Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Genelkurmay karargahında kameraların karşısına geçti. Davutoğlu, basın mensuplarınca yöneltilen “Herhangi izin alındı mı bir operasyon için işbirliği yapıldı mı?” sorusuna verdiği “Bu operasyonun kararı Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne de yardım talep edilmiştir” yanıtı ile YPG ile kurulan koordinasyonu inkar etti. 
 
YPG AYNI GÜN YANIT VERDİ 
 
Bunun üzerine aynı gün YPG Genel Komutanlığı konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Türk ordusuna bağlı zırhlı araçlar ve askerlerin katılımıyla dün gece Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik bir operasyon düzenlenmiştir. Bu operasyon YPG komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobanê güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir" denildi. 
 
YPG açıklamasında, Türkiye’nin “işbirliğini” sakladığı operasyonun planlanmasına dair şu bilgiler yer alıyordu: "Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir. YPG Kobanê Komutanlığımızca belirlenen yetkili arkadaşlarımız ile Türk devlet yetkilileri arasında yürütülen 4 günlük tartışmalar ardından operasyon planlaması somutlaştırılmıştır. Bu çerçevede dün gece saat 21.00'da Türk ordusuna bağlı zırhlı araçlar ve belli sayıda asker Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobanê Kantonu sınırları içine girmiştir."
 
AÇIKLAMA MECLİS'TE OKUNDU
 
Konuya ilişkin siyaset ve medyada ‘YPG’den destek alındı mı, alınmadı mı?’ tartışmaları yapılırken, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür 23 Şubat’ta YPG’nin bu konudaki bildirisini Meclis kürsüsünden okuyup,  YPG ve Türkiye'nin yaptığı iş birliğinin çözüm süreci açısından da olumlu bir etkisinin olacağını zikretti.
 
24 Şubat günü Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hedefinde ise, doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu ve Necdet Özel vardı. Erdoğan ve Davutoğlu’nu adeta topa tutan Bahçeli, Genelkurmay Başkanına ise “Özel Paşa senin için vatan nedir. Harbiye’de vatan konusu işlenirken dersi mi kırdın, okuldan mı kaçtın?” diye seslenecekti.
 
'EŞME RUHU'
 
Siyasette türbe üzerinden yaşanan bu gerilimle gidilen 21 Mart Newrozu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da paylaşılan mesajıyla farklı bir içerik kazandı. İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder tarafından okunan mektubunda Kobani direnişini ve zaferini selamlayan Öcalan, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınması konusunda devletin YPG ile kurduğu ilişkiyi “Eşme Ruhu” olarak tanımlayıp, halklar arasındaki yeni tarihin sembolü olarak gösterdi. 
 
Fakat Ortadoğu coğrafyasında yeni bir kapıyı aralayabilme potansiyeli taşıyan ‘Eşme Ruhu’nu savunamama acziyetine düşen iktidarın bu yaklaşımı ile 23 Mart’ta Genelkurmay Karargahı’ndan yapılan açıklamada, doğrudan Öcalan’ın ‘Eşme ruhu’ açıklamasına atıf yapılarak, TSK ile YPG’nin işbirliği yaptığı haberlerinin gerçek dışı olduğu ileri sürülmeye devam edildi. 
 
7 Haziran 2015’de gidilen genel seçimlerde tek başına iktidar olma şansını yitiren AKP, yürütülen ‘çözüm süreci’ni Ceylanpınar’da işlenen ‘kuşkulu’ polis cinayetleri nedeniyle sonlandırıp, kurulan masayı devirdi. 'Eşme Ruhu'na Fatiha okutan bu kararla ülkede süreçle birlikte oluşan nispi demokratik ortam dinamitlenip, despotik uygulamalara kapı aralandı. Bu politika değişikliği sadece ülke içerisinde sınırlı kalmayıp, Suriye başta olmak üzere ülke dışında da taşların yerinden oynamasına ve Türkiye’yi bugün İdlib ve Libya krizlerinde karşı karşıya olduğu sıkışmaya götürdü. 
 
KAÇIRILAN NEYDİ?
 
Halbuki “Eşme Ruhu” olarak tarif ettiği anahtarla, Ortadoğu’daki kaosa halklar lehine kazanımlarla son verilebileceğini söyleyen Öcalan, aksi yöndeki bir yaklaşımın sonuçlarını ise henüz çözüm sürecinin başında, yani 2013 yılı Newrozu’nda açıkça dile getirmişti. Öcalan'ın o yıl ki Newroz mesajında AKP’nin bugün içte ve dışta içerisine girdiği hali özetler şekilde sarf ettiği “Zamanın ruhunu okuyamayanlar tarihin çöp sepetine giderler. Suyun akışına direnenler uçuruma sürüklenirler” sözleri, ‘kaçırılan’ şeyin sadece Süleyman Şah Türbesi değil, “zamanın ruhu” olduğunu da anlatan bir yerde duruyor.
 
MA / Ömer Çelik

Diğer başlıklar

23:09 Amed Tiyatro Festivali’nin startı verildi
22:49 Dêrik Belediyesi’nde x-ray cihazları kaldırıldı
22:31 Rönesans Rezidans davası: İmar affı yapan, imzası olan herkes yargılansın
21:31 Tokat’ta ev ve ahırlarda ağır hasar oluştu, halk sokakta
21:18 DİSK’ten 1 Mayıs’a katılım çağrısı
20:16 Erdoğan, AYM başkanıyla görüştü
20:06 AKP’li belediye, kömür küllerini dereye döktü
19:35 ‘Gardiyanlar, Örkmez ve Uğur’u ‘sizi tecavüzcülerin yanına veririz’ diye tehdit ediyor’
19:22 SES eski Eş Genel Başkanı Erden'in ev hapsi kaldırıldı
19:10 Kadınlar Amed’den seslendi: Devlet şiddetine karşı mücadeleye devam
18:27 Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem
18:23 DEM Parti, AK Genel Sekreteri Pejcinovic ile görüştü
17:54 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine ÖHD ve DEM Parti’den destek
17:18 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanına ilişkin rapor
17:06 Et ve Süt Kurumu’ndan yüzde 25’lik zam
17:01 Hastane deposunda bir işçi ölü bulundu
15:54 Amed’de kaza: 2’si çocuk 10 yaralı
15:48 21 kişinin hayatını kaybettiği otelin 5 kolonu eksikmiş
15:46 MEB’de ‘ihale’ soruşturmasında 3 gözaltı
15:26 AKP'li Beyoğlu'nun kaldırdığı kadın heykeli yeniden dikildi
14:47 Özerk Yönetim ve Şam yeniden diyalog masasında
14:46 Êlih kayyımı 3 milyar 53 milyon 970 bin TL borç bıraktı
14:44 Wan’da düzenlenecek 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
14:22 Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları CPT ile görüştü
14:21 Uzman çavuş tacizini takip eden Şirnex Barosu’na tehdit
14:20 Kaçak kazıda 3 kişi hayatını kaybetti
14:15 AKP'li yönetim belediye araçlarını bu hale getirdi
13:57 Gazeteci Gültekin hakkında beraat kararı
13:45 Taşımalı oylarla seçilen AKP'liler birbirlerini 'kirli işlerle' suçladı
12:52 Konya’da kuran kursu patlama davasında yeniden karar çıktı
12:43 CHP’nin yeni grup başkanvekili belli oldu
12:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:40 Wan-Gever yolu heyelan nedeniyle kapandı
11:39 AKP’nin bıraktığı borç billboardlara asıldı
11:04 Gazeteci Yalçın’a 1 yıl hapis ve para cezası
10:59 DEM Parti MYK'si toplandı
10:54 1 kolber katledildi, 1 kolber kayıp
10:36 Gülistan Doku Futbol Turnuvası: Özel savaşa karşı sahaya çıkıyoruz
10:10 Cinsel saldırıdan tutuklanan askerden 'saygın biriyim' savunması
09:45 Remziye Bor davasında AYM’den karar bekleniyor
09:28 Kayyımdan Erdoğan mitingi ve hediyelik eşyaya 8 milyon 886 bin TL harcama
09:04 177 gün oldu: Gazeteci Ahmet’ten haber yok
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Ahtamar’da ilkbahar güzelliği
09:00 MİT’in çocuk etkinliğine tepki: Eğitim eğitimcilere bırakılmalı
09:00 'Tutsakların direnişine ortak olalım'
09:00 Gazeteci Özuğurlu: Egemenlerin düzeni arıza vermeye başladı
09:00 Gazeteci Oynaş: Cezaevinde baskılara karşı direniş arttı
09:00 18 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 Uluslararası 'Öcalan’la Diyalog' etkinlik günleri düzenlenecek
08:48 Deprem yaşanan Tokat’ta okullar tatil
00:43 Furkan Nesli Derneği’nde bıçaklı saldırı
17/04/2024
22:08 Şengal’de Çarşema Sor kutlamaları
20:44 Çanakkale'de kanal çalışmasında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti
20:20 Binarê Qendîl’e saldırı
18:31 Uzman çavuş ‘cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı
18:24 Evli olduğu Enes Suna tarafından şiddet gören kadın hayatını kaybetti
18:01 Japonya’da 6.4 ve 5 büyüklüğünde deprem
17:43 Cenevre’de CPT’ye çağrı: Tecrit işkencesini sonlandır
17:34 Şenyaşar: Üstünlerin hukukuna karşı nöbetimiz devam ediyor
17:26 Irak Parlamentosu'ndan Türkiye'ye ziyaret
17:02 Kobanê Davası’nda tahliye çıkmadı
16:45 Misirc kayyımının borçları bilboardlara asıldı
16:31 Sırrı Süreyya Önder Meclis oturumunda rahatsızlandı
16:14 Esenyurt’ta mobilya imalathanesinde yangın
15:55 Bafil Talabani: Seçimler zamanında yapılacak
15:53 Hezex’te renkli Çarşema Sor Bayramı kutlaması
15:35 Kayyım seçime 2 gün kala tüm kamera kayıtlarını sildirdi
15:29 Colemêrg’te 3 bölge 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi
15:24 Belediyede 4 görev verilen AKP'li başkan görevden alındı
15:21 Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatları AK’de: Bu kanunsuzluğu durdurabilirsiniz
15:17 Emekli ve emekçilerin maaşlarının düzenlenmesi için komisyon kurulması talebi
15:08 YSK, Hatay ve Ordu başvurularını reddetti
15:06 İşkence görüntüleri ortaya çıkan Veli’den günlerdir haber yok
14:44 Tutsak Rozerin Kalkan’ın tahliyesi 11 ay engellendi
14:38 Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışma
14:33 Wêranşar'da ilk 'Çarşema Sor' kutlaması
14:24 İYİ Parti'den istifa
14:05 BES mülakat uygulamasının kaldırılmasını talep etti
14:00 Sağlıkçılardan 'sağlıkta şiddete son' çağrısı
13:42 Erdoğan'dan seçim yorumu: Tek iktidar Cumhurbaşkanı’dır
12:31 Bakan Işıkhan: Temmuz'da asgari ücrete ara zam olmayacak
12:16 Kobanê Davası: 13 tutsak siyasetçi duruşmaya katılmadı
11:49 Tutsak kadınlara tehdit
11:35 Türkiye, Yeşil Gelecek Endeksi'nde son sıralarda
11:11 Yargıtay başkanı seçimi 20'nci tura kaldı
10:50 'Bêrû'nun yasaklanması hukuka aykırı bulundu
10:22 DEM Parti Eş Genel Başkanları: Kobanê Davası tarihi fırsata çevrilebilir
10:19 AYM'den 'tek tip elbise' kararı
10:12 İsrail’den Gazze’ye saldırı: 18 kişi yaşamını yitirdi
10:11 Giyadîn’de gözaltı
09:09 Gazeteci Ahmet 176 gündür KDP istihbaratının elinde
09:07 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:05 Mêrdîn kayyımları 3 milyar 502 milyon TL borç bıraktı
09:03 Hak savunucuları: Eylemdeki tutsakların talebi karşılanmalı
09:00 Av. Kaya: Abdullah Öcalan için yeni başvurularımız olacak
09:00 17 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:48 Kato'ya girişlere 15 günlük yasak
16/04/2024
21:43 Özel, Kobanê Davası için heyet görevlendirdi
20:34 Erdoğan, İsrail ile ticarete tepki gösterenleri hedef aldı
19:33 Çukurova’da kadınlardan öz savunma çağrısı
19:20 Wan direnişinin güler yüzlü çocuğu: İrademize sahip çıktık
19:07 Grevdeki işçiler gözaltına alındı
17:19 YSK, 2 il, 11 ilçe ve 7 beldede seçim itirazlarını reddetti
17:07 Şenyaşar, bariyerlere rağmen eylemini sürdürdü
16:55 Wan direnişinin sembolü Muhammed Orhan tahliye edildi
16:47 Seçimlerdeki şaibelerin araştırılması için önerge
16:44 Leyla Güven’e 5 ay ceza
16:41 Şiddet uygulayan polisler açığa alındı
15:24 Amed’de trafik kazası
15:13 Seçim sonrası yeni anket
14:37 İzmir’de asbestli gemi tepkisi
14:18 17 ve 18'inci turlarda da yeni başkan seçilemedi
13:35 1 Mayıs çağrısı: Adaletsiz düzene karşı alanlara çıkalım
12:46 Hatimoğulları: İktidarın 'çöktürme planı' çökmüştür
12:31 9. Amed Tiyatro Festivali'nde 19 oyun sahnelenecek
12:16 6 kadın gazetecinin davası ertelendi
11:49 Bahçeli seçim başarısızlığını görmedi: Oyumuz yüzde 16,62!
11:38 Cezaevi ve savcılığa İmralı başvurusu
11:37 ÇGD’nin ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödülleri sahiplerini buldu
11:31 Eylemdeki tutsağın annesi: Talepleri talebimizdir
11:05 BİSAM: Yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL
11:01 Kobanê Davası'nda yarın tutukluluk incelemesi yapılacak
10:57 İstanbul’da ev baskınları
09:58 Altın fiyatlarında yeni rekor
09:10 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 175 gündür haber yok
09:09 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:06 Ayşe Gökkan: Özel savaşa karşı özsavunma halkası genişletilmeli
09:03 Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek
09:02 Hevsel'de çok emek az kazanç
09:01 Wêranşar'da Çarşema Sor kutlanacak
09:00 16 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:30 Qileban’da kaza: 4 kişi hayatını kaybetti
08:17 DAİŞ’liler 100 küçükbaş hayvan kaçırdı
08:10 91 kurum ve isimden CPT'ye İmralı mektubu
15/04/2024
21:55 AK önünde Abdullah Öcalan için miting: Sessizliği kabul etmeyeceğiz
21:34 İsrail'den İran saldırısına karşılık verme kararı
21:27 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail mart ayında 6 gazeteciyi öldürdü
19:14 Girê Sor’da aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi
18:34 Adana Kadın Platformu’ndan fail H.İ’nin beraatine tepki
17:12 Şemzînan’da polisten yurttaşlara tehdit ve hakaret
16:48 DEDAŞ'tan boş daireye 34 bin TL fatura!
16:36 Adalet Bakanlığı’nın üç kapısı da Emine Şenyaşar’a kapalı
16:28 BES-AR: Yoksulluk sınırı 66 bine dayandı
16:23 Üniformalı tacizine tepki: Özsavunmamızı geliştireceğiz
15:59 Medet Serhat'ın mezarına saldırıya dair suç duyurusu
14:59 Şirnex’te mahalle bekçisi bir kişiyi vurdu
14:53 Yargıtay savcısı Deniz Poyraz davasında taleplerin reddini istedi
14:15 Kamu emekçileri vergide adalet istedi
14:12 DEM Parti’den avukat Akalın’ın mezarına ziyaret