QSD Genel Komutanı Ebdî: Suriye ile önceliğimiz toprağımızı korumaktır

img

HABER MERKEZİ - QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Türkiye’nin saldırılarına karşı sınır güvenliği üzerine Suriye rejimiyle yaptıkları anlaşmaya değinerek, “Siyasi antlaşma çerçevesi şimdilik tartışılmıyor. Eğer amaç toprağı korumak ise savaş durumlarında toprak korunmalıdır. Suriye Ordusu ile birlikte savaşacağız. dedi.

 
Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonu, Şam ve Rusya ile yaptıkları anlaşma, ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki diplomatik trafiğine ilişkin Rohanî TV’ye açıklamalarda bulundu.
 
‘TÜRKİYE 8 YILDIR PLANLIYOR’
 
Kuzey ve Doğu Suriye’de büyük bir savaşın yaşandığını dile getiren Ebdî, Türkiye’nin 8 yıldır bölgeye saldırmayı planladığını söyledi. Türkiye’nin 150 kilometrelik sınır hattında Serêkaniyê ve Girê Spî’den Suriye topraklarına girmeye başladığını belirten Ebdî, “Bu saldırıya karşı güçlü bir direniş devam ediyor ve devam edecek. Türk devleti binlerce asker ve çetesini, yüzlerce panzer, tank, savaş uçağı, keşif uçağıyla saldırıyor. Özellikle Ezaz, Bab, Efrin gibi yerlerden on binlerce DAİŞ, Nusra ve diğer çetelerini getirmiş durumda. Bu çetelerin çoğunu tanıyoruz, biliyoruz. Bunlar intikam almaya çalışıyorlar. Buna karşı Kürt, Arap, Süryani ve diğer tüm etnik yapılardan oluşan QSD savaşçıları bu direnişte yer alıyor” dedi.
 
‘SEREKANİYÊ’Yİ ALDIK’ AÇIKLAMALARINI YALANLADI
 
QSD’nin Girê Spî’den çekildiğini, ancak TSK’nın Serêkaniyê’ye giremediğini ifade eden Ebdi, “Türk devletinin ‘Serekaniyê’yi aldık’ açıklamaları yalandır. Orada büyük ve tarihi bir direniş sürüyor. Bu direnişlerinden dolayı tüm savaşçılarımızı, arkadaşlarımızı selamlıyoruz. Bu arkadaşlarımız gerçekten görkemli bir direniş sergiliyorlar. Serêkaniyê Türkiye sınırıyla sıfır noktada. Onun için Türk devleti tüm gücünü seferber ederek her yandan saldırı gerçekleştiriyor. Buna karşı yürütülen mücadele efsanevidir. Onun için şimdiye kadar planladıkları gibi ilerleyemediler. Bu savaş devam edecek, öyle kolay sonlanacak bir savaş değildir” diye belirtti.
 
‘KOBANÊ’YE İLERLEMEK İSTİYOR’
 
Girê Spî’nin coğrafik yapısına dikkati çeken Ebdî, “Türk devleti savaş uçakları, tanklarla buradan uluslararası M4 yoluna bazı yerlerde ulaşmış durumda. Fakat kendilerinin, basınlarının söylediği kadar ilerlememişler. Bu konuda ciddi bir manipülasyon var. Orada köyler iç içe ve çatışmalar birçok yerde devam ediyor. Bazı köyler bizim elimizde ama bazı köyler onların denetimine girmiş durumda. Ancak direniş devam ediyor ve öyle kolay da bitmez. Bir kez gelip uluslararası yolu almak istediler, ama oradan vurup çıkardık. Halen de gelip yolu kontrol etmek istiyorlar. Buradan Kobanê’ye ilerlemek istiyor” şeklinde konuştu.
 
205 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ
 
Ebdî, TSK’nın Minbiç’e yönelik saldırılarının da bertaraf edildiğini aktardı. Ebdî, 9 Ekim’de başlayan saldırıların bilançosuna ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Özcesi büyük bir saldırıyla birlikte büyük bir savaş yaşanıyor. Biz de bu saldırılara karşı çok büyük bir direniş sergilemeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar 205 arkadaşımız şehit düşmüş durumda. Bu şahadetlerimizin çoğu da uçak saldırısı sonucu şahadete ulaştılar. Ama sivil halka dönük büyük bir katliam yaşandı, yaşanıyor. Hem Serêkaniyê’de hem de diğer yerlerde bu katliamlar yaşandı. Şimdiye kadar aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 205 dolayında sivil insanımız şehit düşmüş 300 dolayında da sivil insanımız yaralı durumda. Bu bilgiler hastanelerden bize ulaşan bilgilerdir.”
 
GÖÇ POLİTİKASI
 
Türkiye’nin, saldırılarla göç politikalarını da uygulamak istediğine işaret eden Ebdî, “Türk devleti sivil ya da savaşçılar arasına fark koymuyor ve bu şekilde de kendisince sonuç almaya çalışıyor. Bu Türk devletinin stratejisidir. Sadece Rojava’da değil, girdiği, işgal etmeye çalıştığı her yerde bunu yapıyor. Halkı bulundukları alanlardan çıkarmaya çalışıyor. Onun için sivil ve savaşçılar arasına fark koymadan her tarafa bombardıman gerçekleştiriyor. Şimdi saldırılarında da yine aynı şekilde çocuk, kadın, yaşlı, sivil, asker gözetmeksizin bombardıman gerçekleştiriyor. Onun için halkımız zarar görmemek için yerlerini terk etmek zorunda kalıyor. Tabi bu bilinçli bir siyasettir. Şimdi Türk devletinin bu şekilde saldırmasındaki amacı, bölge halkını göç ettirip, başkalarını getirip buraya yerleştirmektir” ifadelerini kullandı.
 
‘ABD SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ’
 
ABD’nin bölgeye yönelik sorumluluklarını yerine getirmediğini söyleyen Ebdî, şunları söyledi: “Kamuoyunun da bildiği gibi son dönemde bizimle Türk devleti arasında ABD’nin arabuluculuğuyla sınır güvenliği mekanizması geliştirilmişti. Ancak durduk anda Türk bu anlaşmayı bir yana bırakarak, bu şartları kabul etmeyeceğini ve saldıracağını söylemeye başladı. ABD’nin buna karşı tutumu çok zayıftı. Sorumluluklarını yerine getirmedi. Türk devletinin bir NATO üyesi olduğunu, dolayısıyla bir NATO ülkesine karşı savaşmayacağını söyledi. Türk devletinin saldırıları karşısında DAİŞ’e karşı ittifak kurduğu güçleri savunmadı. Daha önce, Kürt halkını, bölge halklarını saldırılara karşı koruyacağını, DAİŞ’in tümden tasfiye edilmesi yönünde verdiği sözleri tutmadı. Bunun kabul edilir bir yönü yoktu. Biz bunu tüm düzeylerde kendilerine ilettik. Aslında onlar da bunu kabul ediyorlar. En azından bizimle çalışanlar bu gerçeği inkar etmiyorlar.”
 
‘ABD BÖLGEYİ FEDA ETTİ’
 
ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinden dolayı geri çekilme sürecini başlattığını dile getiren Ebdî, “ABD Türk devletiyle ilişkileri bozulmasın diye, savaşın yaşandığı bu bölgeleri feda etti. Eğer bu savaş durdurulmaz ise, şimdi de verdikleri sözleri yerine getirmeyip savaşı durdurmazlar ise o zaman biz yaşananı bir ihanet durumu olarak nitelendireceğiz. Kaldı ki biz bunları onlara da söylemiş durumdayız” şeklinde konuştu.
 
‘DAİŞ’LE MÜCADELE ÜÇÜNCÜ PLANDA’
 
Operasyonun başlaması ardından DAİŞ ile mücadelenin üçüncü planda yineleyen Ebdî, “Türk devletinin saldırması durumunda DAİŞ’le mücadelenin bizim için artık ikinci, üçüncü plana düşeceğini söylemiş, iletmiştik. Şimdi bu gerçekleşti. Mevcut durumda önceliğimiz coğrafyamıza dönük gelişen işgal saldırını durdurmak ve bu işgalcileri topraklarımızdan çıkarmak olacaktır. Elbette DAİŞ tüm insanlık ve halkımız için de büyük bir tehlike, ama mevcut durumda artık bizim için öncelikli değil, dediğim gibi ikinci, üçüncü seçenek durumuna gelmiş durumda” dedi.
 
‘ÖNCELİĞİMİZ ROJAVA’YI SAVUNMAK’
 
Bölgedeki sorumluluklarını yerine getirmemekle eleştirdiği ABD ile DAİŞ’e karşı mücadele temelinde kurulan ittifakın sürdüğünü ifade eden Ebdî, şöyle devam etti: “Amerika da bizimle bu ittifakı bitirdiğini halen açıklamış değil. Şu anda 12 bine yakın DAIŞ çete üyeleri ve aileleri bulunuyor. Bu hususlar halen üzerinde tartışmayı ve çözümü bekleyen hususlardır. Aslında ABD, DAİŞ karşıtı anlaşmanın bir şekilde devam etmesini istiyor. Ama bizim için şu anda birincil öncelik halkımızı, Rojava’yı savunmaktır. Kısaca şu an itibariyle DAİŞ’e karşı mücadeleyi dondurmuş olduğumuzu söyleyebiliriz. Biz şu anda sadece DAİŞ saldırıları karşısında kendimizi koruyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Türk devletinin saldırılarıyla birlikte DAİŞ yeniden şahlanmaya ve çıldırmaya başladı. Birçok yerde saldırı gerçekleştirdiler, patlama gerçekleştirdiler, zindanlara saldırarak tutuklularını kurtarmak istediler. Zaten yaptıkları açıklamada savaşlarını daha da büyüteceklerini duyurdular. Kaldı ki, Türk devletinin asıl amaçlarından biri de DAİŞ’i yeniden diriltmek ve güçlendirmektir. Onun için biz DAİŞ’e karşı savunmamızı güçlü tutmaya devam edeceğiz. Ancak şu an itibariyle DAİŞ’e karşı Pratik mücadele dondurulmuş durumdadır.”
 
‘TUTUKLU DAİŞ’LİLER BİZİM SORUMLULUĞUMUZDA’
 
Tutuklu DAİŞ üyelerinin durumuna da değinen Ebdî, “Şimdi birçok kesim tutuklu DAİŞ’lilerin ne olacağını tartışıyor. Kimileri işte Türk devleti gelip bu dosyayla ilgileneceğini söylüyor. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Tutuklu DAİŞ çeteleri ve ailelerinin akıbetini biz belirleyeceğiz. Onları biz tutukladık, yanımızdalar ve onlara ilişkin kararları da biz vereceğiz. Eğer bizimle birlikte DAİŞ’e karşı mücadele etmiş güçler, devletler burada kalır, bu mücadeleye devam ederlerse o zaman biz birlikte karar veririz. Yok, onlar da giderse, o zaman hiçbir ilişkimiz kalmaz ve bu dosya da bizi ilgilendirir. Onun dışında dışarıdan gelecek kimseyle işimiz olmaz. Biz bu konudaki kararımızı daha önce de paylaşmıştık, şimdi de bunu söylüyoruz. DAİŞ çetelerinin vatandaşı olduğu ülkeler eğer ki bunların tehlike yaratacağını düşünüyorsa, o zaman kendi sorumluluklarını yerine getirmek durumundalar” diye konuştu.
 
‘TRUMP BENİ ARADI’
 
Önceki gün Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını aktaran Ebdî, “Beni Trump’ın kendisi aradı. Yanında başkan yardımcıları ve bazı senatörler de vardı. Durumun nereye gittiği üzerine konuştuk. Sanırım, ‘ne yapabiliriz?’ demek de istedi. Yine bizim Suriye rejimi ve Rusya ile geliştirdiğimiz sınır güvenliği anlaşmamız hakkında da, ‘biz karşı değiliz’ dedi. ‘Siz kendi coğrafyanızı savunmak istiyorsunuz, bunu yapabilirsiniz, destekliyoruz’ dedi. Anlam verdiklerini dile getirdi, çünkü onlar kendi sorumluluklarını yerine getirmediler. Biz de kendilerine, bu savaşı durdurmalarını, onlar güçlerini çektikleri için bu savaşın yaşandığını dolayısıyla durdurulması gerektiğini söyledik. Biz kendilerine, Kürt halkının ve bölge halkının korunması, DAİŞ’e karşı mücadelenin yürümesi yönünde verdikleri sözleri yerine getirmelerini istedik. Çünkü şu anda Serêkaniyê’de büyük bir savaş yürüyor, Kobanê tehlike altında, bu savaşın durdurulması gerektiğini söyledik. O da Erdoğan’la konuşacağını, bu savaşı durdurmaya çalışacağını ve gerekirse yaptırımlarını ağırlaştıracağını söyledi. Yine biz kendilerine, aramızdaki anlaşmayı kendilerinin bozduğunu, sorumluluklarını yerine getirmeleri durumunda yine birlikte çalışmaya devam edeceğimizi, söyledik” diye belirtti.
 
‘ANLAŞMA DEĞİL UZLAŞMA’
 
QSD’nin, Şam ve Rusya ile geliştirdiği ilişkinin zorunlu olduğunu belirten Ebdî, bunun bir anlaşma olmadığını, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla varılan bir uzlaşma olduğunu söyledi. Ebdî, uzlaşmaya dair şunları söyledi: “Türk devletinin saldırının önüne geçmek için bu gerekliydi. Bu bir ittifak değildir. Bir yönüyle uzlaşma denilebilir. Ana hatlarıyla yaşanan bu uzlaşmanın amacı Türk devletinin Suriye topraklarını işgal etmesinin önünce geçmektir. Bu uzlaşı görüşmesinde Rusyalı askeri yetkililer, Suriyeli yetkililer ve biz vardık. Siyasi bir antlaşma yapmadık, yaptığımız antlaşma tamamen askeri bazlıdır. İşgal edilmek istenilen bölge 30 kilometre kapsıyor. Bu bölge sınır hattında başlamakta. Amerikan bu bölgede müdahale etmiyoruz diyor. Biz ve işgalci Türk devleti bu bölgede savaşıyoruz. Antlaşmamız çerçevesinde Suriye askerleri de bu bölgede QSD güçlerimizin yanında Türk devletine karşı savaşacak. Bu şekilde Türk devleti işgal alanını genişletemeyecek. Amacımız ve antlaşmamızın özü bu şekilde.
 
‘SURİYE ORDUSU SINIR HATTINA GELMELİDİR’
 
Suriye ile yaptığımız anlaşma henüz tam yerine getirilmedi. Doğru, Minbiç ve Til Temir’e Suriye ordusu geldi. Fakat anlaşmamız sınır hattına gelmeleridir. Henüz sınır hattına gelmediler. Sınır hattına gelip işgalin önünü almaları gerekir. Aynı zamanda Kobanê’ye de gelmeliler. Bunlar daha uygulamaya geçmedi. Eğer ki bunu yapmazlarsa, anlaşmamız geçersiz olur. Asıl amacımız bu işgali durdurmaktır. Ve eğer amaç toprağı korumak ise savaş durumlarında toprak korunmalıdır.”
 
‘SURİYE ORDUSUYLE BİRLİKTE SAVAŞACAĞIZ’
 
Uzlaşmanın siyasi bir anlaşma boyutunun da olmadığını dile getiren Ebdî, Rojava’nın Suriye’nin bir parçası olduğunu ve siyasi antlaşmanın daha sonra yapılması gerektiğine işaret etti. Temel gündemlerinin Türkiye’nin saldırıları ve buna karşı mücadele olduğunun altını çizen Ebdî, “Siyasi antlaşma çerçevesi şimdilik tartışılmıyor. Ama daha sonra yapılması gerekiyor. Bu savaş durumunda Suriye devleti ordusunu da, Minbic’in sınır bölgesine konumlandırdık. Aynı zamanda Tirbesbiyê, Serêkaniyê, Til Temir ve M4 karayoluna Suriye askerleri yerleşti. Bu noktalar stratejik ve önemli noktalar. Rusya’da garantör olduğu için, içinde bulunuyor. İşgalci Türk devletini durduracak iki güç var; Amerikan ve Rusya. Amerikan’ın durumu belli, bir diğer güç olan Rusya’nın da burada bulunması önemli. Rojava topraklarının yüzde doksanı zaten savaş alanı içerisinde değil. Gerekli olan yerde Suriye Ordusu ile birlikte savaşacağız. Daha sonra Kuzey Suriye’nin geleceği için siyasi bir antlaşma yapabiliriz” diye kaydetti.
 
‘HALKIMIZ PROVOKASYONA GELMEMELİ’
 
Şam ve Rusya ile sağlanan uzlaşıyla ilgili Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin yaptığı açıklamaların esas alınması gerektiğini vurgulayan Ebdî, “Bazı kesimler Suriye devletinin anlaşmasız topraklara girdiğini söylüyor. Bunun doğruluk payı yoktur. Olağanüstü bir durum var ve bu olağanüstü durumda güçlerimizle beraber Suriye ordusu da savaşacak. Halkımızın bu durumda uyanık olması gerekir ve provokasyonlara gelmemeleri lazım. Bazı provakatör çevreler kazanımlarımızın elden gittiğini söyleyebilir, bu doğru değildir. Bizim açıklamamız dışında söylenen diğer sözler doğruluk payı içermez” ifadelerini kullandı. 
 
‘ROJAVA DİRENİŞİ BUGÜNLE SINIRLI DEĞİL’
 
Türkiye’ye yönelik tepkilerin yetersiz olduğunu söyleyen Ebdî, şöyle konuştu: “Rojava’da gerçekleşen bu direniş bu gün ile sınırlı değil. QSD, YPG, YPJ güçlerimiz 8 yıldır tüm dünyaya direnişlerini gösteriyor. Nihayetinde bu günde o direnişin olumlu yönünü görüyoruz. Bugün gerçekleşen bu işgal saldırıları karşısında tüm dünya Kürtlerden yana ise, hiç şüphesiz ki kendilerini bizlere karşı borçlu hissettikleri içindir. Tüm dostlarımız yanımızda olduğunu söylüyorlar. Fakat biz bu tepkileri yeterli bulmuyoruz. Çünkü halen işgal saldırıları devam ediyor. Kürt partilerinin tutumu daha somut olmalı bu savaş ile de bir kez daha öğrendik ki, Türk devleti hepimizin düşmanıdır. Tek amacı Kürtleri bitirmektir. Sınırdan güçlerimizi de çektik ama Türk devleti bunu kabul etmedi. Çünkü amacı kazanımlarımızı tasfiye etmektir. Bunun için birçok bahane uyduruyor.”
 
‘KÜRT PARTİLERİ ORTAK TUTUM ALMALI’
 
Kürt partilerinin Türkiye’nin saldırıları karşısında ortak tutum alarak, birlik kapsamında hareket etmesi gerektiğini belirten Ebdî, “Askeri olarak da burada bulunmasalar bile siyasi görüş olarak bir birlik oluşturmalılar. Bazı Kürt güçlerimiz farklı yapıların içerisinde yer alıyorlar. Onların da bu işgale karşı tutum alması gerekir. Salt açıklamalar ve toplantılarla olacak bir durum değil, daha somut adımlar atmalılar. Kobanê, Serekanî, Gire Spî’de yapılan direnişe ses vermeliler” çağrısında bulundu.
 
Türkiye’nin saldırılarına karşı direnen Kuzey ve Doğu Suriye halklarını selamlayan Ebdî, “Serekaniyê’de savaşan arkadaşlarımızı selamlıyorum, 8 gündür ağır tekniğe karşı büyük bir direniş sergiliyorlar. İnanıyorum ki direnişin olduğu yerde zafer olur. Direnişimiz var zaferde çok kısa bir zamanda olacaktır” diye noktaladı.

Diğer başlıklar

16:39 ÖHD İstanbul Şubesi yeni yönetimini belirlendi
16:30 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemdeler
16:21 Birçok meslek örgütü Emine Şenyaşar’ı ziyaret etti
16:15 Gever'de kayyımdan kalan borçlar asıldı
15:38 Eylemde olan 15 tutsağa disiplin soruşturması
15:37 Sûr Belediyesi'ne soruşturma
15:17 Hasta tutsaklar Kaya ve Güvel’in tahliyesi istendi
15:14 Kaybedilen Ermeni aydınlar anıldı
14:23 ‘Zulüm bitinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz’
14:18 Cizîr’de yapılacak baraj için 255 parselde 'acil kamulaştırma' kararı
14:16 KNK’nin 2 gün sürecek Genel Kurul ara toplantısı başladı
14:11 Kayıp yakınları 3 kentte bir araya geldi: Failler yargılansın
13:50 Amed Tiyatro Festivali'nde 'Tiyatroda değişimlerin tarihi' söyleşisi
13:35 29 yıl önce kaybettirilen Keremoğlu’nun akıbeti soruldu
11:50 Colemêrg’te heyelan: Küçükbaş hayvanlar toprak altında kaldı
11:30 YRP’li başkanın ilk icraatı sitesinin önünü mıcırlama oldu
10:36 Bakırhan: Yeni dönem perspektifimiz çok net; örgütleneceğiz, genişleyeceğiz
10:13 Çocuğa şiddet uygulayan imam serbest bırakıldı
09:45 9 öğrenciye cinsel tacizde bulunan okul müdürü tutuklandı
09:20 Süleyman Ahmet’ten 179 gündür haber yok
09:18 El konulan mektup gerekçesiyle tahliyesi 11 ay ertelendi
09:14 Tutsakların 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' eylemi sürüyor
09:14 Kürkçüler Cezaevi'nde hasta tutsaklar 3 yıldır tedavi edilmiyor
09:12 1 Mayıs'ın adresi Taksim Meydanı
09:10 Özel savaş gerçekliği: Uyuşturucu değil kitap bulundurmak suç
09:08 'Su sorununu çözeceğim' sözü verip kenti susuz bıraktı
09:07 Wanlılar: Kenti birlikte yöneterek kayyım tahribatlarını giderebiliriz
09:05 Müslim: PKK bahane, hedef Kerkük ve Süleymaniye
09:01 Demir'den 'ortak mücadele' çağrısı: Hep beraber İmralı kapılarını açalım
09:00 20 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
19/04/2024
23:56 Norveç’te hükümet kabinesinde değişiklik yapıldı
23:08 İstismar faili Kösedağ hakkındaki haber ve paylaşımlara erişim engeli
21:23 Amed’te Tiyatro Festivaline yoğun ilgi
21:15 Her Yer Çocuk Derneği İzmir’de Açıldı
21:01 Doğan’dan Mêrdîn ve Amed’e müfettiş tepkisi: Beyhude çabalar
20:46 Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ne resen soruşturma başlatıldı
19:54 Bakanlıktan 'müfettiş' açıklaması
18:07 Şengal’de toplu mezar bulundu
17:56 İsrail’in saldırıları 196’ncı gününde: 34 bin kişi hayatını kaybetti
17:50 Amed Büyükşehir Belediyesi ‘bayrak kaldırıldı’ haberini yalanladı
17:33 Kerim Coşkun, boşanma aşamasında olduğu kadını katletti
17:13 Serêkaniyê Belediyesi üretim atölyesi kurdu
17:10 Halise Aksoy cezaevinden çıktı
16:49 İç Anadolu Cezaevleri raporu: En az 42 tutuklu yaşamını yitirdi
16:34 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 80’inci gününde
16:04 Gözaltına alınan 8 kişi serbest bırakıldı
15:57 Amed Tiyatro Festivali’nde ‘Güney’deki Kürt Tiyatrosu’ konuşuldu
15:55 Dedeoğulları'na saldırı davasında sanıklara indirimli cezalar
15:41 DEM Parti Hüda Kaya’nın tutukluluğunu Meclis’e taşıdı
15:30 Lezita işçilerini ziyaret eden kadınlar, sendika başkanı tarafından tehdit edildi
15:27 ‘Yüksek güvenlikli cezaevleri kapatılsın’ çağrısı
14:49 186 kişinin hayatını kaybettiği site kaçak çıktı
14:45 Tanju Özcan hakkında suç duyurusu
14:38 Sinpaş'tan ekolojiste 'kapımı kırdın' davası
14:35 Riha'da iş cinayeti
14:27 Tutsaklara 'tarafsız koğuş' baskısı
14:26 'Konuş, sen nerelisin' diye soran yurttaşa soruşturma
14:25 Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’ndan 1 Mayıs çağrısı
14:16 30 yıllık tutsağın tahliyesi 6 ay ertelendi
14:03 Wan’ın Tûşba ve Artemêt ilçesinde şüpheli ölüm
14:01 İzmir'in su kaynağına kum ocağı açılacak
13:45 Erkek şiddeti sonucu yaralanan Yıldız yaşamını yitirdi
13:44 Suriye'de DAİŞ saldırısı: 28 asker ve milis öldü
13:20 AYM'den üniversitelerde bildiri dağıtmaya dair karar
12:06 Oğlunun cenazesini alamadan yaşamını yitirdi
11:23 İmralı için ailelerden görüşme başvurusu
11:21 Konya'da Talha Ç. anneannesini katletti
11:18 Maden faciasının yaşandığı yerde bir kişinin cenazesine ulaşıldı
11:11 Ege'de 4.5 büyüklüğünde deprem
10:42 Türkiye saldırısında bir peşmerge hayatını kaybetti
10:33 Hatimoğulları: Seçim sonuçları umudumuzu büyüttü
10:20 Bolu'da erkek şiddeti: 2 kişi katledildi
09:52 Halise Aksoy tahliye edildi
09:50 İtirafçı beyanları üzerinden ağırlaştırılmış müebbet talebi
09:46 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemdeler
09:29 KDP'nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:22 Dağlardan sofraya inen Zuzax
09:17 ABD basını: İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı
09:15 'MEB farklı projelerle cemaat ve istihbaratı okullara sokuyor'
09:08 Ziyaret Beldesi borç batağında
09:02 'Ekoloji mücadelesi anti-militarist ve anti-emperyalist olmalı'
09:02 Ortadoğu'da çatışmalar tırmanıyor: Tek çözüm Demokratik Ulus
09:02 Adalet Nöbeti eylemcileri: Mücadelemiz devam edecek
09:01 Baharın müjdecisi kardelenler çiçek açtı
09:00 19 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
01:24 Kobanê’de SİHA saldırısı
01:18 ABD, Filistin'in BM üyeliğini veto etti
01:14 Kenya’da helikopter kazası: Genelkurmay Başkanı ve 10 asker öldü
01:10 Meclis İliç Komisyonu’nun üyeleri Resmi Gazete’de
18/04/2024
23:17 Tokat'ta 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha
23:09 Amed Tiyatro Festivali’nin startı verildi
22:49 Dêrik Belediyesi’nde x-ray cihazları kaldırıldı
22:31 Rönesans Rezidans davası: İmar affı yapan, imzası olan herkes yargılansın
21:31 Tokat’ta ev ve ahırlarda ağır hasar oluştu, halk sokakta
21:18 DİSK’ten 1 Mayıs’a katılım çağrısı
20:16 Erdoğan, AYM başkanıyla görüştü
20:06 AKP’li belediye, kömür küllerini dereye döktü
19:35 ‘Gardiyanlar, Örkmez ve Uğur’u ‘sizi tecavüzcülerin yanına veririz’ diye tehdit ediyor’
19:22 SES eski Eş Genel Başkanı Erden'in ev hapsi kaldırıldı
19:10 Kadınlar Amed’den seslendi: Devlet şiddetine karşı mücadeleye devam
18:27 Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem
18:23 DEM Parti, AK Genel Sekreteri Pejcinovic ile görüştü
17:54 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine ÖHD ve DEM Parti’den destek
17:18 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanına ilişkin rapor
17:06 Et ve Süt Kurumu’ndan yüzde 25’lik zam
17:01 Hastane deposunda bir işçi ölü bulundu
15:54 Amed’de kaza: 2’si çocuk 10 yaralı
15:48 21 kişinin hayatını kaybettiği otelin 5 kolonu eksikmiş
15:46 MEB’de ‘ihale’ soruşturmasında 3 gözaltı
15:26 AKP'li Beyoğlu'nun kaldırdığı kadın heykeli yeniden dikildi
14:47 Özerk Yönetim ve Şam yeniden diyalog masasında
14:46 Êlih kayyımı 3 milyar 53 milyon 970 bin TL borç bıraktı
14:44 Wan’da düzenlenecek 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
14:22 Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları CPT ile görüştü
14:21 Uzman çavuş tacizini takip eden Şirnex Barosu’na tehdit
14:20 Kaçak kazıda 3 kişi hayatını kaybetti
14:15 AKP'li yönetim belediye araçlarını bu hale getirdi
13:57 Gazeteci Gültekin hakkında beraat kararı
13:45 Taşımalı oylarla seçilen AKP'liler birbirlerini 'kirli işlerle' suçladı
12:52 Konya’da kuran kursu patlama davasında yeniden karar çıktı
12:43 CHP’nin yeni grup başkanvekili belli oldu
12:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:40 Wan-Gever yolu heyelan nedeniyle kapandı
11:39 AKP’nin bıraktığı borç billboardlara asıldı
11:04 Gazeteci Yalçın’a 1 yıl hapis ve para cezası
10:59 DEM Parti MYK'si toplandı
10:54 1 kolber katledildi, 1 kolber kayıp
10:36 Gülistan Doku Futbol Turnuvası: Özel savaşa karşı sahaya çıkıyoruz
10:10 Cinsel saldırıdan tutuklanan askerden 'saygın biriyim' savunması
09:45 Remziye Bor davasında AYM’den karar bekleniyor
09:28 Kayyımdan Erdoğan mitingi ve hediyelik eşyaya 8 milyon 886 bin TL harcama
09:04 177 gün oldu: Gazeteci Ahmet’ten haber yok
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Ahtamar’da ilkbahar güzelliği
09:00 MİT’in çocuk etkinliğine tepki: Eğitim eğitimcilere bırakılmalı
09:00 'Tutsakların direnişine ortak olalım'
09:00 Gazeteci Özuğurlu: Egemenlerin düzeni arıza vermeye başladı
09:00 Gazeteci Oynaş: Cezaevinde baskılara karşı direniş arttı
09:00 18 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 Uluslararası 'Öcalan’la Diyalog' etkinlik günleri düzenlenecek
08:48 Deprem yaşanan Tokat’ta okullar tatil
00:43 Furkan Nesli Derneği’nde bıçaklı saldırı
17/04/2024
22:08 Şengal’de Çarşema Sor kutlamaları
20:44 Çanakkale'de kanal çalışmasında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti
20:20 Binarê Qendîl’e saldırı
18:31 Uzman çavuş ‘cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı
18:24 Evli olduğu Enes Suna tarafından şiddet gören kadın hayatını kaybetti
18:01 Japonya’da 6.4 ve 5 büyüklüğünde deprem
17:43 Cenevre’de CPT’ye çağrı: Tecrit işkencesini sonlandır
17:34 Şenyaşar: Üstünlerin hukukuna karşı nöbetimiz devam ediyor