Buldan: Tarih 101 gündür direnişe tanıklık ediyor
Temelli: Türkiye çoklu kriz içinde

img
ANKARA – Seçim Beyannamesi’ni açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Leyla Güven’in açlık grevine dikkat çekerek, “Tarih 101 gündür direnişe tanıklık ediyor” derken, Eş Genel Başkan Sezai Temelli de, ülkenin çoklu bir krizle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, “Tecridi mutlaka kıracağız” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Ankara'da 31 Mart Yerel Seçim Beyannamesi’nin açıklanıp, gösterilecek adayların tanıtılacağı programda  konuştu.  
 
İlk olarak konuşan Buldan, HDP için “yardığı beton duvarın içinden filizlenerek çıkan çiçek gibi, baskı duvarlarını yıkan, aşan ve halkların umudu olan bir çınardır” dedi. Buldan, “Biz bizi yapan zalimlerin karşısında boyun eğmeyişimiz, diz çökmeyişimizdir. Sivas’ta Pir Sultan gibi, Dersim’de Seyit Rıza gibi, Amed’de Mazlum gibi, Kızıldere’de Mahir gibi, darağacında Deniz gibi” diye belirtti. 
 
‘TARİH 101 GÜNDÜR DİRENİŞE TANIKLIK EDİYOR’
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı başlattığı açlık grevinin 101’inci gününde olduğunu hatırlatan Buldan, “Onu ve direnişteki tüm yoldaşlarımızı saygı ve sevgi ile selamlıyor, önlerinde eğiliyoruz” diye konuştu. Buldan, “Tarih 101 gündür direnişe tanıklık ediyor. Aynı zamanda bu sese kulak tıkayan zalimlerin küçüklüğüne de tanıklık ediyor. Leyla bu direnişiyle çoktan kazandı bile. Umudu büyüttü, yaşamı büyüttü. Umudu yaşam kıldı, yaşamı umut kıldı. İşte bu umut bizi barışa, özgürlüğe ve adalete mutlaka götürecek, mutlaka başaracağız, mutlaka kazanacağız” dedi. 
 
‘ANCAK KADINLAR DEĞİŞTİRİR’
 
Kadınlara seslenen Buldan, “Bu dünyayı değiştirecekse ancak kadınlar değiştirir. Faşizmi yıkacaksa ancak kadınlar yıkar. 31 Mart seçimleri büyük fırsattır. Kentlerimizi yönetmek, radikal demokrasiyi yerelden başlatmak biz kadınların mücadelesiyle olacaktır. Korkmayalım, boyun eğmeyelim, başarımıza odaklanalım değerli kadınlar” diye belirtti.  
 
Siyasi iktidarın savaş mermilerini insan yaşamından daha değerli gördüğünü vurgulayan Buldan, “Halkı pazar kuyruklarında yoksulluğa mahkum eden bir iktidar var. İşte bu nedenle diyoruz ki bu iktidarı yerelden başlayarak geriletmemiz yeni bir yaşam alanı açmamız gerekir. Kentlerimizi kazanırsak saray rejimi çözülecek ve mutlaka kaybedecektir” ifadelerinde bulundu. 
 
BÜYÜK İNSANLIK YÜRÜYÜŞÜ
 
“Bu zulüm mutlaka sona erecektir” diyen Buldan, şöyle konuştu: “Bu nedenle büyük insanlık yürüyüşünü yerelden başlatıyoruz. Karanlığın yerine aydınlığı, hukuksuzluğun yerine adaleti, gaspçılığın yerine halk iradesini, nefretin yerine sevgiyi, savaşın yerine alın terini yüceltmek için bu yola çıktık. 
 
Ya Me Ye dedik halka ait olanı gaspçı kayyumların elinden kurtarıp bu halka iade etmek için yola çıktık. Bu halkı durdurmak için ittifaka karşı halkın ittifakıyla boş çıkaracağımıza inandığımız için bu yola çıktık. 
 
Bizden ve bu iradeden koruyorlar. Korkmakta haklılar çünkü kaybedecekler. Onların kaybetmesi halklarımızın kazanması demektir. Tüm Türkiye halkları bilmelidir ki Roboski’nin kaderi birdir. Ağıtlarımız gözyaşlarımız acılarımız birdir. 
 
Türkülerimiz, halaylarımız, semahlarımız yan yana omuz omuzadır. O halde mücadelemizi de yan yana omuz omuza vermeliyiz. Özgür bir yaşamı oluşturmak bizim elimizdedir. 
 
Bunu başarabiliriz ve başaracağız. Nazım'ın dediği gibi hep beraber güzel ve güneşli günler göreceğiz. 
 
Ezilen halklarımız asla yalnız değilsiniz, asla alternatifsiz değilsiniz. Çünkü HDP’miz, büyük çınarımız var. 
 
Saraylar onların olsun meydanlar bizimdir. Kentler bizimdir, toprak su çiçek bizimdir. Onlar bizi bekliyor. Haydi hep beraber ya me ye diyelim ve bizim olanı almaya gidelim. 
Bizim olanı almaya gidelim ve alalım. Tüm adaylarımıza ve halkımıza şimdiden başarılar diliyorum yolumuz yolunuz açık olsun diyorum. Hızır hepimizin yardımcısı olsun diyorum.”
 
TEMELLİ: TECRİDİ MUTLAKA KIRACAĞIZ
 
Ardından konuşan Eş Genel Başkan Temelli, “Mutlak tecridi bitirmek için 101 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven yoldaşımıza devrimci dayanışma ve mücadele duygularımızı bir kez daha iletiyorum. Bu ülkede demokrasi ve özgürlüğün hakim olması için bedenini açlığa yatıran bütün yoldaşlarımıza Selma Irmak, Sebahat Tuncel ve Nasır Yağız şahsında hepsini selamlıyorum. Onlar direndikçe mücadelemiz büyüyor” diye belirtti. 
 
‘TÜRKİYE ÇOKLU KRİZ İÇİNDE’
 
Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye çoklu bir kriz içinde. Siyasi, toplumsal, ekonomik kriz tüm ülkeyi sardı. Tüm bu krizin nedeni 17 yıldır iktidarda olan AKP ve onun başındaki zattır. Erdoğan'dır. Tekçiliği dayatmasıdır Saray rejimini bu tekçi rejimi bu ülkeye reva görmesidir. Bu rejim her geçen gün bu ülkeyi içinden çıkılmaz bir yere doğru sürüklemektedir. 
 
SİYASET TASFİYE EDİLDİ
 
Bugün 15 Temmuz darbe kalkışmasından 20 Temmuz OHAL darbesinden bugüne kadar 170 yayınevi, medya kuruluşu kapatılmıştır. 200’den fazla gazeteci tutsaktır. Bu ülkede basın tecrit altındadır. Bu ülkede fikir özgürlüğü yoktur. Fikrini beyan edenler cezaevindedir. Sosyal medya paylaşımlarından bile binlerce insan cezaevindedir. Bugün bu ülke de demokratik siyaset tasfiye edilmektedir. Demokratik siyaset içinde mücadele edenler bugün cezaevindedir. 
 
FAŞİZMİ SÜREKLİLEŞTİRMEK İSTİYOR
 
Binlerce yoldaşımız cezaevindedir. Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş şahsında tüm yoldaşlarıma sevgilerimi saygılarımı yolluyorum. Hukuksuzluk her yerde, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiştir. Talimatla hareket eden bir yargı vardır. AİHM kararlarının bile tanınmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu otoriter rejim faşizmi kurumsallaştırmaya ve bu rejimi sürekli kılmaya çalışıyor. 
 
İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HALE GETİRİLİYOR
 
İşte yaşadığımız tüm bu hukuksuzluğun tek açıklaması vardır: Tecrit.  Tüm ülke İmralı karasularını aşan bir tecrit ile karşı karşıyadır. Bizim mücadelemiz tecridi kırmaya savaşı sona erdirmeye yöneliktir. Bunun yolu faşizme karşı yan yana omuz omuza mücadele etmekten geçiyor. Bakın ülke giderek içinden çıkılmaz bir girdaba sürükleniyor dedik. Özellikle iktisadi alanda yaşanan kriz önümüzdeki günlerin ne denli bir felakete gebe olduğunu bize gösteriyor. 
 
İKTİDAR YÖNETİMİYOR
 
Bu iktidar yönetemiyor. 17 yıldır yanlışta ısrar etmelerinin sonucunda büyük bir çöküntü ile karşı karşıyayız. Yönetemiyorlar 80 milyonluk bir ülkenin gıda sorunu 80 kamyon ile çözmeye çalışan bir iktidar bu ülkeyi nereye sürüklediğinin fotoğrafını bize sunuyor. 
 
HDP NE DİZ ÇÖKER NE DE BOYUN EĞER
 
Sabah akşam HDP’yi suçlayarak, düşmanlaştırarak ve ötekileştirerek kendisi ve bakanlarıyla HDP’ye saldırı başlatmış durumda. Ama bilmiyor ki ne kadar saldırırsa saldırsın HDP ne diz çöker ne baş eğer. Barış ve demokrasi mücadelesine dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla devam edecektir. 
 
HDP KAZANINCA HERKES KAZANACAK
 
İşte tüm bu akıl tutulmasına hep birlikte 31 Mart’ta dur diyeceğiz. Unutmayın yoldaşlarım HDP kazanınca kadınlar, gençler, inşaatlarda, tekstil atölyelerinde çalışan emekçiler kazanacak, Çukurova’nın Karadeniz’in tarım emekçileri kazanacak. HDP kazanınca hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan KHK ile ihraç edilenler, EYT’liler, atanmayan öğretmenler kazanacak. 
 
HDP DEMOKRASİ İÇİN SEÇENEKTİR
 
HDP seçenektir. Türkiye halkları seçeneksiz değildir. HDP barış demokrasi Türkiye’nin geleceği için seçenektir. 31 Mart’ta hep birlikte bu seçeneği var edeceğiz. Biz çoğulcu, laik, herkesin eşit ve birlikte yaşadığı bir cumhuriyeti, demokratik cumhuriyeti kurmak için geliyoruz. Bütün yetkileri bir adama devreden anayasaya karşı demokratik bir anayasayı var etmek için geliyoruz. 
 
FAŞİZME KARŞI BULUŞALIM
 
Gelin demokrasi zemininde buluşalım gelin hep birlikte faşizme karşı, AKP-MHP blokuna karşı güç birliği yapalım ve 24 Haziran’da yarım bıraktığımız işi 31 Mart’ta tamamlayalım. 
 
Radikal demokrasi perspektifimiz ile yerellerde yerinden yönetim anlayışımızla, katılımcı bütçe anlayışımızla geçmişten gelen birikimlerimizi geleceğe akıtarak özgür yarınları var edeceğiz. Yerel demokrasiyi güçlendireceğiz. O yüzden de diyoruz ki; Amed Ya Me Ye, Mardin Ya Me Ye, Kars Ya Me Ye, Türkiye Ya Me Ye.”

Diğer başlıklar

28/03/2024
23:50 DEM Parti Amed'de gazetecilerle buluştu: Gayri meşru olanlar gidecek
23:27 Sêwereg'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
23:13 Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
22:40 Öğrenciler ‘deprem riski’ nedeniyle yurttan çıkarılmak istendi
20:53 Akdeniz’de kasıtlı çıkarıldığı belirtilen yangınlarda artış
20:47 HDP'nin eski MYK üyelerinin ‘Ermeni Soykırımı’ açıklamasından yargılandığı davada karar çıktı
20:20 Şenyaşar ailesinin eylemine DEM Partili kadınlar ve avukatlardan ziyaret
19:46 YSK’den ‘iftar’ kararı: Sayım aralıksız yapılacak
19:34 Bakırköy Cezaevi önünde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
19:27 Nijerya'da 3 ayda 202 kişi menenjitten hayatını kaybetti
18:02 Bakırköy Cezaevi’nde tutsaklar görüş sonrası darp edildi
17:50 Genç: Erdoğan Kürt sorununda çözüme yönelmez
17:23 DEM Parti’den bir ilk: Engelliler için yeni bir yaşam mümkün standı
17:16 DBB’ye ait malzemeler askeriye ve emniyet tarafından taşınıyor
16:59 Yargıtay, Ata ve Mızrak davasında polislerin beraatını onadı
16:49 DEM Parti seçim çalışmalarına hız verdi
16:46 MB rezervleri bir haftada 4 milyar 53 milyon dolar azaldı
16:39 DEM Parti: AKP’liler Belçika’daki ırkçı saldırının sözcülüğünü yapıyor
16:30 Hatimoğulları: Savaş için kapı kapı dolaşacağınıza barış için İmralı kapısını açın
16:21 Adalet Nöbeti’nden ‘İmralı kapısını açın’ çağrısı
16:07 Zana Bedlîslilere seslendi: Sandıklarınıza sahip çıkın
16:07 DEM Parti: Antalya'da adaylarımızı geri çekmiyoruz, oylar DEM'e
16:01 Temelli Colemêrg'de: Bu faşist iktidarı yıkacak olan sizin iradenizdir
16:00 Hatice Yıldız’ın tutukluluğu Bakırköy cezaevi önünde protesto edildi
15:47 Roboskî’yle yüzleşme olmadan demokrasi mümkün değil
15:34 Meleyî aşireti DEM Parti’ye desteğini açıkladı
15:17 Bakırhan: Halk onuruna ve iradesine sahip çıkacak
15:15 Pontoslu yazar Haralambidis yaşamını yitirdi
15:05 Êlih kayyımı AKP adayı için 53 milyona koli hazırlattı
15:01 Amed’de okul temizliği yaptırılan 15 öğrenci zehirlendi
14:55 Tutsaklardan siyasi partilere mektup: Açlık grevleri konusunda rol üstlenin
14:37 Mart ayı katliamlarıyla yüzleşme çağrısı
14:18 Okullar 1 Nisan'da tatil
14:16 Bayındır Bazîd’den seslendi: 1 Nisan’da başarımızı birlikte kutlayalım
14:01 Yargıtay Başkanı onuncu turda da seçilemedi
13:08 Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu: Tutsakların talepleri karşılanmalı
12:55 DEM Parti’den 3 merkezde miting
12:48 Mûş'ta vali, kaymakam ve komutandan seçim çalışması
12:22 Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı
12:21 Kütahya ve İstanbul’da erkek şiddeti
11:57 AKP'li belediyenin taş ocağına 'ÇED gerekli değil' kararı
11:42 ÖHD’den iki bakanlığa başvuru: Sağlık hakkı ihlaline sebep olan uygulamalar son bulsun
11:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından yeni görüşme başvurusu
11:06 Zafer işareti gerekçesiyle seçim görevi iptal edildi
10:42 Kantinden para ile satın aldıkları eşyalara el konuldu
10:41 Agrobay işçileri ilk kazanımlarını elde etti
10:29 Cisim patlaması raporu: Dayan ailesi mağdur edildi
10:23 Ertak: Şirnex'te 2004 ruhuyla sandık başına gidelim
09:37 DEM Parti'ye destek yürüyüşü
09:13 Gazeteci Ahmet’in akıbetine dair 156 gündür açıklama yok
09:12 Tutsaklar 123 gündür açlık grevinde
09:11 DEM Parti Cihanbeyli için seferber
09:09 Xinûs eşbaşkan adayları: Herkese eşit hizmet vereceğiz
09:08 Abdullah Öcalan'ın avukatı: CPT güven veren bir kurum olmaktan çıktı
09:07 Wêranşar DEM'den yana
09:06 Ebexliler 2019’un hesabını soracak!
09:04 'Taşıma' hilesine karşı binlerce hareketli seçmen başvurusu
09:02 Tutsak yakınlarından hukuksuzluğa karşı dayanışma çağrısı
09:01 Tuncel: Sandığa gidelim, gasp edileni geri alalım
09:01 28 MART 2024 GÜNDEMİ
08:51 Ahlat T Tipi’nde provakatif saldırı
08:42 Beyaz Saray’dan İsrail’i görüşmeye ikna çabaları
27/03/2024
23:59 Riha’da kitlesel halk buluşmaları: Halka hizmet DEM Parti ile gelecek
23:56 Halk buluşması mitinge dönüştü: Hiçbir kuvvet Êlih’in kafasını karıştıramaz
23:22 Riha’da gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı
21:41 Barikat Riha’dan DEM Parti’ye destek yürüyüşü
21:34 Agirî ve Wan'da gençlik şöleninde tecrit vurgusu
21:08 Serüven Kültür Dünya Tiyatro Günü’nde sokakta
20:53 Memurlar AKP çalışmalarına götürülüyor
20:36 Mêrdîn adayları sahada: Sesimiz sandıklardan güçlü çıkmalı
20:30 Tiyatro oyuncularından DEM Parti’ye destek
20:22 Haber Sen: TRT anayasal suç işliyor
20:05 Zana: İmralı kapıları açılsın
19:47 Emine Şenyaşar’ı ziyaret etmek isteyen EMEP’lilere engel
19:43 İzmir'de kadın katliamları protestosu: Örgütlenelim
19:38 Colemêrg’teki final mitingine kitlesel yürüyüşle çağrı yapıldı
19:15 İstanbul’da çok sayıda gözaltı
19:09 KHK eylemi 287’nci haftasında
18:54 Sêrt’te silahlı kavga: 4’ü ağır 8 yaralı
18:28 Bodrum’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti
18:04 Erdoğan Êlih’de Ankara ve İstanbul için oy istedi
17:57 İHD Ankara Şube Ekoloji Komisyonu Yıllık Ekoloji Raporu’nu açıkladı
17:02 Türkdoğan TİHV ve İHD’yi ziyaret etti
16:51 DEM Partili adaylar: Adana için yeni bir tarih yazma vakti geldi
16:49 DEM Parti seçim çalışmasında: 1 Nisan'da zaferi kutlayacağız
16:47 Zana'dan Adalet Nöbeti'ne ziyaret: Annelerin mücadelesi olmasa dilimiz yok olurdu
16:38 Eğitim Sen: Cumhur İttifakı adayları okullarda propaganda yapıyor
16:22 Erdoğan Amed'de: Bu kardeşinize yüzde 28,5 oy çıkmışsa durup düşünmemiz lazım
15:50 Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Çık sen kendini ıspatla
15:47 Emekliler: Sandıkta hesap soracağız
15:40 ÖHD, Marmara Bölgesindeki cezaeevlerine dair raporunu paylaştı
15:37 Hareketli seçmenler Muğla'dan yola çıktı
15:15 Mahkeme kararı verdi: Devletin öğrencilere yemek sağlama yükümlülüğü yoktur
15:12 Trabzon’da göçük: 3 işçi yaşamını yitirdi
15:10 Uçar: Bu seçim Şêx Seîd'e hakaret edenler ile Şêx Seîd'in torunları arasında
14:49 Belediyeden 'Yardıma muhtaç' kuyumcuya 70 bin TL yardım!
14:43 Cezaevinde rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı
14:30 Bayındır Qereyazî’de: Bu seçim, Kürtlerin dili, kimliği için referandumdur
14:20 DEM Parti'den Elkê'de sandık güvenliği eğitimi
14:18 Türkiyeli yetkili: Rusya saldırganlarını tutuklama talebi yoktu
13:49 Hrant Dink davası sanığı: İstihbaratı cinayetten bir gün sonra almış gibi rapor düzenledik!
13:44 Çewlig'de miting
13:40 Akkuyu'da maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı
13:28 Öğrenciler Erdoğan’ın mitingine taşındı
13:16 Baro ve STÖ’lerden CPT’ye İmralı çağrısı: Çözüm için adım atın
12:54 Açlık grevinde olan 5 tutsağa hücre cezası
12:37 Licik bilirkişi raporu: Zehirli kimyasalın Fırat’a taşınma riski var
12:18 Yargıtay Başkanı 6'ncı turda da seçilemedi
12:02 YNK: Kerkük'te Türkmen Cephesi ile anlaşan KDP ulusal değerleri sattı
11:35 Bakırhan: Üçüncü yol ağacının altında birleşelim
11:13 Yaşlı nüfus 5 yılda bir buçuk milyon arttı
11:00 Sınırdaki saldırılarda 10 kolber yaralandı
10:28 Roboskîliler: AKP'ye giden her oy üstümüze bomba olarak yağacak
10:27 Şirnex ve Riha'da ev baskınları
09:52 Hezro kırsalında askeri operasyon ve abluka
09:23 HRW ve Yurttaşlık Derneği: Depremle ilgili yetkililerin soruşturulmasına izin verilmeli
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 155 gündür haber yok
09:09 Açlık grevi eylemi 122'nci gününde
09:08 'Bize ulaşan herkesi sandığa taşıyacağız'
09:07 Kayyım kadın merkezini yıllık bin 500 TL'ye kiraya verdi
09:06 AKP'liler ‘oy verme’ sözü karşılığında rüşvet dağıtıyor
09:04 Eşbaşkan adaylarından 'sandığa sahip çık' çağrısı
09:04 DAİŞ saldırıları: 2015 öncesi konumuna dönmek istiyor
09:03 Ege'den binlerce kişi kayyımları göndermeye gidiyor!
09:02 Hak savunucuları: Yıldız'ın tutuklanması insan hakkı ihlalidir
09:02 Kuzey ve Doğu Suriye'de yerel yönetim
09:01 Ayşe Gökkan: Merhamet dilemiyor, ataerkil yargıya baş eğmiyoruz
09:00 Dilovası’nda seçmenler değişim için sandığa gidecek
09:00 27 MART 2024 GÜNDEMİ
26/03/2024
23:59 Zana: Kürt halkı baskılara karşı boyun eğmedi, eğmeyecek
23:52 30 yıl sonra 'Bijî berxwedana zindanan' sloganıyla karşılandı
23:02 WHO: Dêrazor’daki saldırıda bir çalışanımız yaşamını yitirdi
22:50 Mêrdîn’de kayıp gencin cesedi suda bulundu
22:35 Hezex’te coşkulu halk şöleni
22:06 Mêrdîn’de çalışmalarını hızlandıran adaylardan ilçe ve köy ziyaretleri
21:18 Kerboran’da yurttaşlardan AKP’li belediyeye tepki
20:54 Agrobay işçileri: Emeğimiz ve alınterimizi istiyoruz
20:45 Uçar: Atacağımız her adım herkesin geleceğini belirleyecek
20:15 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 62’nci gününde
20:07 Akademisyen Sirman serbest bırakıldı
19:25 Xana Axpar'da husumetli aileler barıştırıldı
19:00 AKP’nin Amed adayları oy karşılığında BİM kartı dağıtıyor
18:19 Ankara’da bir öğrenci yaşamına son verdi
17:51 DEM Parti'den Silopiya’da konvoy ile mitinge çağrı
17:42 ‘DEM Riha’ya, Riha DEM Parti’ye çok yakışacak’
16:21 Zana: Belediyeler zihinlerin temizlenmesi için önemli bir yer
16:15 Keskin ve Yarkın hakkında ceza istemi
16:05 Adalet Nöbeti’nde mücadele vurgusu
15:52 Colemêrg'teki polis şiddetine dair soru önergesi
15:32 DEM Parti sahada: İrademizi kayyımlardan geri almaya geliyoruz