ANKARA - DİSK Basın-İş kendi bünyesinde kurduğu “Freelance Komisyonu” olarak Freelance Emek Çalıştayı düzenleyeceklerini duyurdu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş), Freelance çalışan gazetecilerin keyfi ücretlerle çalıştırılmasına, sigortasız çalışmaya mahkum edilmesine ve sendikal örgütlenme özgürlüğünün gasp edilmesine karşı kurduğu 'Freelance Komisyonu'nun yol haritasını açıkladı.
Tüm Bel-Sen Genel Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan Freelance Komisyon üyeleri Özlem Kara ve Bekir Demir, Freelance çalışanlarının haklarının güvencesizliğe, düşük ücretlere, hak gasplarına ve sendikasızlığa karşı içerik üreticilerini de Freelance Emek Çalıştayı’nda birlikte mücadele etmeye çağırdı.
Freelance çalışma sisteminin hukuk öncesi bir evreyi yansıtacak derecede yasal çerçeveden yoksun olduğunu belirten Demir, “Freelance emekçilerin açlık sınırının altında olan keyfi ücretlere mahkum edilmesine karşı asgari tarifelerle ücretlerin korumaya alınması, sigortalı bir çalışma düzeninin yasalarla teminat altına alınması ve her bir emekçinin en başat haklarından olan örgütlenme hakkının gereği olarak sendikal örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için bir yol haritası çıkarmak üzere Freelance Emek Çalıştayı düzenleme kararı almıştır. Türkiye’de freelance emek haritasının çıkarılması, işkolları bazında çalışanların yaklaşık tespiti, ücretlendirmelerin ve güvenceli koşulların sağlanması için tüm sendikaları ve emekçi kamuoyunu kampanyamızı büyütmeye çağırıyoruz” dedi.
'FREELANCE İŞSİZLİĞİN YENİ ADI'
Özlem Kara ise freelance gazeteciliğin Türkiye’de bir meslek biçimi olmaktan çıktığını belirterek, "Meslekten daha çok işsizliğin ve güvencesizliğin yeni adı haline gelmiştir. Kendi emeğini sürekli pazarlamak zorunda kalan gazeteciler, bir yandan üretmeye devam ederken, bir yandan da var olma mücadelesi vermektedir. Tüm bu nedenlerle, freelance çalışan gazetecilerin emeğinin görünür kılınması ve güvenceli bir çalışma yaşamına kavuşmaları için acil ve somut adımlar atılmasını talep ediyoruz. Her şeyden önce, telifli çalışan gazeteciler için bağlayıcı ve adil bir asgari telif tarifesi oluşturulmalıdır. Bununla birlikte, telif ödemeleri için de belirli bir yasal takvim ve denetim mekanizması getirilmelidir. Gazetecilerin yıllarca alamadığı ödemeler keyfiyetten çıkarılmalı, sistemli ve şeffaf hale getirilmelidir. Belirttiği tarihte ödeme yapmayan yayımcılara yaptırım uygulanmasının da önü açılmalıdır” diye konuştu.