Ekonomist Nas: Sistemik bir krizle karşı karşıyayız

img

İSTANBUL – Son 3 yılda 70’ten fazla uluslararası markanın Türkiye’yi terk ettiğini söyleyen Ekonomist Nesrin Nas, “Kurlardaki her artış reel sektörde deprem etkisi yaratıyor. Münferit değil sistemik bir krizle karşı karşıyayız. Bu kez 2001 krizinde olduğu gibi yardım da gelmeyecek” dedi. 

Anavatan Partisi eski Genel Başkanı ve ekonomist Nesrin Nas, ekonomideki son gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Günümüzde ekonomiden siyasete yaşanılan bunalımın temelinde “güven krizi”nin yattığını dile getiren Nas, “OHAL’in koruyucu zırhını giymiş olan iktidar ve müttefiki MHP dışında toplumda hiçbir birey, hiçbir topluluk, hiçbir kurum kendini güvende hissetmiyor. Oysa ekonomi güvene dayanır. Yatırımcı ister yerli, ister yabancı olsun hukuki güvenlik arar. Tüketici işinin, gelirinin güvende olduğundan emin olmak ister. İktidarın düşündüğü gibi düşünmeyenlerin terörist, vatan haini ilan edildiği bir ülkede ‘güven’in ağır yara almayacağını ve ülke ekonomisinin uzun vadede sağlıklı kalacağını ummak safdillik olur” diye konuştu.
 
‘70’TEN FAZLA ULUSLARARASI MARKA TÜRKİYE’Yİ TERK ETTİ’
 
Merkez Bankası dahil yayınlanan tüm güven endekslerinde yatırımcı güveninden tüketici güvenine çok büyük bir aşınmanın olduğuna dikkat çeken Nas, “Merkez Bankası verilerine göre uluslararası doğrudan yatırım girişi, Türkiye tarihi boyunca ilk kez bu yılın Şubat ayında açık vermiş. Şubat ayında 511 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişine karşın 779 milyon dolar sermaye çıkışı olmuş. Bununla kalmamış. Son 3 yılda 70’ten fazla uluslararası marka Türkiye’yi terk etmiş. Bir hesaba göre Türkiye’yi terk eden milyonerler sayısı da 13 bini geçmiş” dedi.
 
‘YILI 60 MİLYAR DOLARLIK BİR CARİ ARTIŞLA KAPATACAĞIZ’
 
“Cari işlemler açığı, artış hızı yavaşlasa da büyüyor” diyen Nas, şöyle devam etti: “Öyle görünüyor ki, yılı 60 milyar dolarlık bir cari açıkla kapatacağız. İktidar sürekli ihracat artışına vurgu yapsa da, ithalatın ihracattan daha hızlı büyüdüğünü gözlerden saklayamıyor. Yılın ilk iki ayında 2,5 milyar dolarlık bir ihracat artışına karşılık ithalat tam 9 milyar dolar fırlamış ve böylelikle yıllık dış ticaret açığı 65,4 milyar doları bulmuş.” 
 
‘GERÇEĞİ YANSITMAYAN AÇIKLAMALAR OLAĞAN HALE GELDİ’
 
İthalat rakamlarını gözden saklamak için gerçeği yansıtmayan açıklamaların yapılmasının olağan hale geldiğini kaydeden Nas, “Mesela Bakan Zeybekci, ‘Merkez Bankası’nın yurtdışında belirli merkezlerde tuttuğu altınların Türkiye’ye transferinin ithalat veya dış ticaret işlemi olmadığı halde ithalat gibi gözükerek cari açığı artırdığı’ açıklaması, böyle bir açıklama. Oysa ödemeler dengesi çift kayıt sistemine göre çalışır ve mülkiyet değişiminin olduğu anda bu kayıt gerçekleşir. Dışarıda tutulan bu altınlar hali hazırda TCMB’nin mülkiyetinde olan ve bilançosunda Dış Varlıklar Kalemi altında takip edilen altınlardır. Dolayısıyla geçmiş dönemde TCMB mülkiyetine geçmiş ve muhasebe kaydı yapılmış altınların bir daha ithalat içinde gösterilmesi mümkün değildir” diye konuştu.
 
‘İÇ KAYNAKLAR TIKANDI’
 
Nas, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Finans dışı şirketler kesiminin uluslararası net yatırım pozisyonu yani döviz varlıklarıyla yükümlülükleri arasındaki fark 2017 sonunda eksi 450 milyar dolara ulaşmış. Son 10 senede 250 milyar dolarlık bir bozulma var. Kurlardaki her artış, bu nedenle, reel sektörde deprem etkisi yaratıyor. Mesela Ocak 2018 itibariyle reel sektörün net döviz açık pozisyonu 221,6 milyar dolar, bunun 6 Mart tarihinde Türk lirası karşılığı 841,7 milyar TL idi. Bugün aynı borcun Türk lirası karşılığı 920 milyar Türk Lirasını aşmış durumda. Aradaki fark 78,3 milyar lira. Ne finans kesimi ne de reel kesim bir ayda bu kadar para kazanmadı.  Sürekli devalüasyon şirketleri finansman giderlerini taşıyamaz hale getirdi. Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün deyişiyle elde avuçtaki tüm kaynaklar kredi garanti fonu aracılığıyla şirketlere aktarıldığı için bankaların nefesi tıkanmış durumda. Çünkü bu fondan dağıtılan 207 milyar liranın geri gelmesi zaten beklenmiyor. Dolayısıyla iç kaynaklar tıkandı.” 
 
‘SİSTEMİK BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
 
Son çare olarak finansal olmayan şirketlerin Ocak ayında 793 milyon dolar, Şubat ayında 294 milyon dolar yurtdışı mevduatlarını ülkeye getirdiğini belirten Nas, “Arkası yok gibi... O nedenle şirketler birbiri ardına bankalardan mevcut borçlarını yeniden yapılandırma istiyorlar. Kaldı ki, bankalar uzun bir süredir Türk Telekom ve Türkcell’in kredilerini de karşılık ayırmamak için bilanço dipnotlarında taşıyorlardı. Ayrıca üçüncü hava limanı işletmecileri, daha havalimanı açılmadan borç ertelemesi istediler. Bu da gösteriyor ki, münferit değil sistemik bir krizle karşı karşıyayız. Ne yazık ki, ülkeyi yönetenler bu gerçeği kabul etmek yerine sorunu hala dış güçlerin bir oyunu olarak görmek ve sunmak çabasındalar” dedi.
 
‘BU ATEŞE KİM NE KADAR DAYANIR?’
 
Ürkek bir biçimde de olsa iş dünyasının, OHAL’in güven ortamını bozduğunu ve yatırım ortamına zarar verdiğini defalarca ifade ettiğini hatırlatan Nas, “Ne var ki, ülkeyi OHAL’siz yönetemeyen ve seçimlere OHAL’in sopasıyla muhalefeti sindirerek gitmek isteyen ‘iktidar ittifakı’nın bu gerçeği kabul etmeye yanaşmayacağı açık. Daha tehlikeli olan ise, iktidarın, olmayan kaynaklarla ekonomik büyümeyi zorlayarak krizi aşacağını düşünmesidir. İktidar ‘milli ve yerli Türkiye’ gazıyla ekonominin ateşini daha da artırmaya hevesli görünüyor. Bu ateşe kim ne kadar dayanır? Önceliği seçim olan Cumhurbaşkanı ve Ekonomi Bakanına ‘İngiliz beslemesi’ diyen danışmanlarının, bu pek umurunda değil. Kaldı ki, sistemik krizi şirketlerin, iktidarın baskısıyla, finansal güçlerini aşan yatırım yapmaları ve aşırı kaldıraç kullanmaları ateşledi” ifadesinde bulundu.
 
‘TEŞVİK PAKETLERİ CANLANDIRMAYACAK'
 
Nas, son açıklanan teşvik paketini de şöyle değerlendirdi: “Bu paket, aslında nefessiz kalan bazı şirketlerin yaşadıkları tıkanmayı kamu kaynaklarını devreye sokarak aşmayı hedefleyen bir pakettir. Kesinlikle mevcut ekonomik yapıyı değiştirmekten uzaktır. Ama paketin en can alıcı noktası Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin söylediği gibi, bu teşviklerden yararlanacak olan firmaları tek tek Cumhurbaşkanı’nın seçmiş olmasıdır. Yani kriterler ekonomik değil siyasidir ve bu güveni değil güven erozyonunu artırır. Üstelik her yatırıma destek eşit değil, desteklerin oranlarını bakanlık belirliyor. Teşvikler Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giriyor. Yani son derece keyfi ve istismara açıktır. Bunun yanı sıra işletme süresince sağlanan süper destekler de var. Ama bütün bunlara rağmen bu paket piyasalarda öyle büyük bir heyecan da yaratmış görünmüyor. Ne kurlar üzerinde ne de borsada etkili oldu. Hem bölgede büyüyen savaş tehlikesinin gölgesinde kaldı, hem de OHAL ve KHK’lar nedeniyle artık iyice güvenilmez olan yatırım ortamı, suni ve keyfiliği çok açık teşviklerle canlandırılmayacak kadar çoraklaştı.” 
 
'CUMHURBAŞKANI’NA İZİN VERMEYECEK’
 
Nas, dış kaynak bağımlılığının aşırı kırılganlaştırdığı bir ekonomi ve OHAL’in yarattığı güven erozyonunun bundan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gündemi belirlemesine pek izin vermeyeceğini dile getirdi. Nas, şöyle devam etti: “Güven erozyonuna bir katkı da çok büyük iddialar ve beklentilerle kamuoyuna duyurulan Varlık Fonu’nun, başka ülkelerin varlık fonlarından farklı olarak, iktidarın elde avuçta kalan varlıklarımızı kullanarak kendi gücünü tahkim edecek kaynakları yaratmak amacıyla kurulmuş olduğunun tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmasıdır. Türkiye’nin en değerli kuruluşlarını içine koyduğumuz Varlık Fonu’nun bir yılda tek icraatı, bünyesindeki Ziraat Bankası aracılığıyla Demirören Grubu’na Doğan Medya’yı satın alması için, 2 yılı ödemesiz 10 yıllık vadede geri ödenecek 700 milyon dolarlık kredi temin etmek oldu.  Şirketler, hem de Türkiye’nin görece iyi yönetilen ve global piyasalarda iş yapan şirketleri teker teker finansal güçlük içine düşerken, iktidardan kimsenin aklına varlık fonu kaynaklarını harekete geçirmek gelmedi.  Oysa birçok ülkede varlık fonları bu tür krizlerde koruyucu kalkan görevi görüyor. Cumhurbaşkanı da, Başbakan da şu anda ekonomimizin saldırı altında olduğunu söylediklerine göre Varlık Fonu neden atıl duruyor sorusunun cevabı yok maalesef. Tabii, Varlık Fonu’nun şu ana kadar ne yaptığını, KHK ile eklenen maddenin verdiği yetki ile Fon’a devredilen kuruluşların varlıkları ve yönetimleri üzerinde nasıl bir tasarrufta bulunduğunu bilmiyoruz. Bildiğimiz kurumsal ve kurallı Hazine’nin dışında iş yapma, borçlanma, varlık satma gibi işlemlerin bu kanaldan yapılmak istendiği ve Varlık Fonu’nun Merkez Bankası, Hazine ve Özelleştirme İdaresi’nin bazı işlevlerini üstleneceği.  Ancak önemli bir sorunumuz var. Tüm Varlık Fonları uluslararası kabul görmüş ‘Santiago Kuralları’na göre sağlam hukuki bir temel üzerine kurulmuştur. Petrol zengini Ortadoğu ülkelerinin varlık fonlarının bile kredi notuna dayanan yatırım kriterleri var. Bu yüzden, ister onların parasına talip olun, ister başkasının; uluslararası piyasalara kredi notu olmadan çıkmak ve borçlanmak mümkün değil. Zaten Demirören Kredisi’nde de uluslararası piyasaya Ziraat Bankası çıkmış, Varlık Fonu değil.”
 
‘VARLIK FONUNUN TEMELLERİ SAĞLAM DEĞİL’
 
Varlık fonlarının genellikle dış ticaret fazlaları olan ya da petrol gibi uluslararası bir değeri olan ülkeler tarafından vatandaşlarının gelecekteki refahını garanti altına almak amacıyla kurulduğunu belirten Nas, “Uluslararası yatırımcıları cezbetmek için hepsi şeffaftır. Oysa bizim ne yeraltı zenginliğimiz ne de ihracat fazlamız var. Toplam dış borcu milli gelirinin yüzde 50’sine ulaşmış, dış ticaret açığı veren ve cari açığı milli gelirinin yüzde 7’sine yaklaşan bir ülkeyiz. Üstelik fon ne şeffaftır ne de hukuki temelleri sağlam. Bu koşullarda bu varlık fonunun katkısından ziyade ciddi bir baş ağrısı olacağını söylemek abartı olmaz. Kuşkusuz, bu gelinen noktada global konjonktür yüzünden yükselen finansman maliyetlerinin payı da ihmal edilemez. Libor 1.70’lerden 2.70’e geldi. Batı piyasaları faiz fiyatlamasına enflasyonu dahil etmeye başladı. ABD-Çin ticaret savaşı piyasaları bozdu. Petrolün brenti 38 dolarlan 60 doların üstüne çıktı ve bizim de tam merkezinde yer aldığımız ve epey yüzümüze gözümüze bulaştırdığımız Suriye krizi, her an büyük bir savaşa dönüşebilir” şeklinde değerlendirdi.
 
‘KRİZ TAMAMEN BİZİM ESERİMİZ’
 
Tüm bu risklerin hiçbiri öngörülmeyen riskler olmadığını kaydeden Nas, “Yok hükmünde saydığımız kredi derecelendirme kuruluşları birkaç yıldır ‘Dış kaynak bağımlılığını azaltın’ diye bas bas bağırıyorlar. Dünya Bankası, IMF, OECD gibi uluslar üstü kuruluşlar da bizi birkaç yıldır en kırılgan ekonomi ilan ediyorlar. Bu uyarıların hepsini ‘bizi yıkmak isteyen kötü güçlerin oyunu’ olarak görmek yerine, güneşli havalarda ekonomimizin temelini sağlamlaştırsaydık, bugün ‘Bizi kur ile terbiye etmek istiyorlar’ diye yakınmazdık. Kaldı ki, dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olması, 70 bin tutuklu öğrenciyle dünyanın en büyük hapishane üniversitesi olması, demokratik kriterlerde en hızlı geriye giden ülke olması, uluslararası hukuku hiçe sayması gibi Türkiye algısını dış dünyada köklü bir biçimde bozan adımların yanı sıra, OHAL altında yayınlanan KHK’lar ile devletin kurumsal yapısını parça pinçik adımları göz önüne alınca, sırf ödemeler dengesi rakamlarından bile TL’deki hızlı değer kaybını açıklamak kolaylaşıyor. Yani bu sistemik krize kimsenin katkısı yok. Kriz tamamen bizim eserimiz ve bu kez korkarım 2001 krizinde olduğu gibi yardım da gelmeyecek” diye konuştu.
 
MA / Yasin Kobulan
 

Diğer başlıklar

28/03/2024
23:50 DEM Parti Amed'de gazetecilerle buluştu: Gayri meşru olanlar gidecek
23:27 Sêwereg'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
23:13 Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
22:40 Öğrenciler ‘deprem riski’ nedeniyle yurttan çıkarılmak istendi
20:53 Akdeniz’de kasıtlı çıkarıldığı belirtilen yangınlarda artış
20:47 HDP'nin eski MYK üyelerinin ‘Ermeni Soykırımı’ açıklamasından yargılandığı davada karar çıktı
20:20 Şenyaşar ailesinin eylemine DEM Partili kadınlar ve avukatlardan ziyaret
19:46 YSK’den ‘iftar’ kararı: Sayım aralıksız yapılacak
19:34 Bakırköy Cezaevi önünde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
19:27 Nijerya'da 3 ayda 202 kişi menenjitten hayatını kaybetti
18:02 Bakırköy Cezaevi’nde tutsaklar görüş sonrası darp edildi
17:50 Genç: Erdoğan Kürt sorununda çözüme yönelmez
17:23 DEM Parti’den bir ilk: Engelliler için yeni bir yaşam mümkün standı
17:16 DBB’ye ait malzemeler askeriye ve emniyet tarafından taşınıyor
16:59 Yargıtay, Ata ve Mızrak davasında polislerin beraatını onadı
16:49 DEM Parti seçim çalışmalarına hız verdi
16:46 MB rezervleri bir haftada 4 milyar 53 milyon dolar azaldı
16:39 DEM Parti: AKP’liler Belçika’daki ırkçı saldırının sözcülüğünü yapıyor
16:30 Hatimoğulları: Savaş için kapı kapı dolaşacağınıza barış için İmralı kapısını açın
16:21 Adalet Nöbeti’nden ‘İmralı kapısını açın’ çağrısı
16:07 Zana Bedlîslilere seslendi: Sandıklarınıza sahip çıkın
16:07 DEM Parti: Antalya'da adaylarımızı geri çekmiyoruz, oylar DEM'e
16:01 Temelli Colemêrg'de: Bu faşist iktidarı yıkacak olan sizin iradenizdir
16:00 Hatice Yıldız’ın tutukluluğu Bakırköy cezaevi önünde protesto edildi
15:47 Roboskî’yle yüzleşme olmadan demokrasi mümkün değil
15:34 Meleyî aşireti DEM Parti’ye desteğini açıkladı
15:17 Bakırhan: Halk onuruna ve iradesine sahip çıkacak
15:15 Pontoslu yazar Haralambidis yaşamını yitirdi
15:05 Êlih kayyımı AKP adayı için 53 milyona koli hazırlattı
15:01 Amed’de okul temizliği yaptırılan 15 öğrenci zehirlendi
14:55 Tutsaklardan siyasi partilere mektup: Açlık grevleri konusunda rol üstlenin
14:37 Mart ayı katliamlarıyla yüzleşme çağrısı
14:18 Okullar 1 Nisan'da tatil
14:16 Bayındır Bazîd’den seslendi: 1 Nisan’da başarımızı birlikte kutlayalım
14:01 Yargıtay Başkanı onuncu turda da seçilemedi
13:08 Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu: Tutsakların talepleri karşılanmalı
12:55 DEM Parti’den 3 merkezde miting
12:48 Mûş'ta vali, kaymakam ve komutandan seçim çalışması
12:22 Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı
12:21 Kütahya ve İstanbul’da erkek şiddeti
11:57 AKP'li belediyenin taş ocağına 'ÇED gerekli değil' kararı
11:42 ÖHD’den iki bakanlığa başvuru: Sağlık hakkı ihlaline sebep olan uygulamalar son bulsun
11:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından yeni görüşme başvurusu
11:06 Zafer işareti gerekçesiyle seçim görevi iptal edildi
10:42 Kantinden para ile satın aldıkları eşyalara el konuldu
10:41 Agrobay işçileri ilk kazanımlarını elde etti
10:29 Cisim patlaması raporu: Dayan ailesi mağdur edildi
10:23 Ertak: Şirnex'te 2004 ruhuyla sandık başına gidelim
09:37 DEM Parti'ye destek yürüyüşü
09:13 Gazeteci Ahmet’in akıbetine dair 156 gündür açıklama yok
09:12 Tutsaklar 123 gündür açlık grevinde
09:11 DEM Parti Cihanbeyli için seferber
09:09 Xinûs eşbaşkan adayları: Herkese eşit hizmet vereceğiz
09:08 Abdullah Öcalan'ın avukatı: CPT güven veren bir kurum olmaktan çıktı
09:07 Wêranşar DEM'den yana
09:06 Ebexliler 2019’un hesabını soracak!
09:04 'Taşıma' hilesine karşı binlerce hareketli seçmen başvurusu
09:02 Tutsak yakınlarından hukuksuzluğa karşı dayanışma çağrısı
09:01 Tuncel: Sandığa gidelim, gasp edileni geri alalım
09:01 28 MART 2024 GÜNDEMİ
08:51 Ahlat T Tipi’nde provakatif saldırı
08:42 Beyaz Saray’dan İsrail’i görüşmeye ikna çabaları
27/03/2024
23:59 Riha’da kitlesel halk buluşmaları: Halka hizmet DEM Parti ile gelecek
23:56 Halk buluşması mitinge dönüştü: Hiçbir kuvvet Êlih’in kafasını karıştıramaz
23:22 Riha’da gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı
21:41 Barikat Riha’dan DEM Parti’ye destek yürüyüşü
21:34 Agirî ve Wan'da gençlik şöleninde tecrit vurgusu
21:08 Serüven Kültür Dünya Tiyatro Günü’nde sokakta
20:53 Memurlar AKP çalışmalarına götürülüyor
20:36 Mêrdîn adayları sahada: Sesimiz sandıklardan güçlü çıkmalı
20:30 Tiyatro oyuncularından DEM Parti’ye destek
20:22 Haber Sen: TRT anayasal suç işliyor
20:05 Zana: İmralı kapıları açılsın
19:47 Emine Şenyaşar’ı ziyaret etmek isteyen EMEP’lilere engel
19:43 İzmir'de kadın katliamları protestosu: Örgütlenelim
19:38 Colemêrg’teki final mitingine kitlesel yürüyüşle çağrı yapıldı
19:15 İstanbul’da çok sayıda gözaltı
19:09 KHK eylemi 287’nci haftasında
18:54 Sêrt’te silahlı kavga: 4’ü ağır 8 yaralı
18:28 Bodrum’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti
18:04 Erdoğan Êlih’de Ankara ve İstanbul için oy istedi
17:57 İHD Ankara Şube Ekoloji Komisyonu Yıllık Ekoloji Raporu’nu açıkladı
17:02 Türkdoğan TİHV ve İHD’yi ziyaret etti
16:51 DEM Partili adaylar: Adana için yeni bir tarih yazma vakti geldi
16:49 DEM Parti seçim çalışmasında: 1 Nisan'da zaferi kutlayacağız
16:47 Zana'dan Adalet Nöbeti'ne ziyaret: Annelerin mücadelesi olmasa dilimiz yok olurdu
16:38 Eğitim Sen: Cumhur İttifakı adayları okullarda propaganda yapıyor
16:22 Erdoğan Amed'de: Bu kardeşinize yüzde 28,5 oy çıkmışsa durup düşünmemiz lazım
15:50 Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Çık sen kendini ıspatla
15:47 Emekliler: Sandıkta hesap soracağız
15:40 ÖHD, Marmara Bölgesindeki cezaeevlerine dair raporunu paylaştı
15:37 Hareketli seçmenler Muğla'dan yola çıktı
15:15 Mahkeme kararı verdi: Devletin öğrencilere yemek sağlama yükümlülüğü yoktur
15:12 Trabzon’da göçük: 3 işçi yaşamını yitirdi
15:10 Uçar: Bu seçim Şêx Seîd'e hakaret edenler ile Şêx Seîd'in torunları arasında
14:49 Belediyeden 'Yardıma muhtaç' kuyumcuya 70 bin TL yardım!
14:43 Cezaevinde rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı
14:30 Bayındır Qereyazî’de: Bu seçim, Kürtlerin dili, kimliği için referandumdur
14:20 DEM Parti'den Elkê'de sandık güvenliği eğitimi
14:18 Türkiyeli yetkili: Rusya saldırganlarını tutuklama talebi yoktu
13:49 Hrant Dink davası sanığı: İstihbaratı cinayetten bir gün sonra almış gibi rapor düzenledik!
13:44 Çewlig'de miting
13:40 Akkuyu'da maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı
13:28 Öğrenciler Erdoğan’ın mitingine taşındı
13:16 Baro ve STÖ’lerden CPT’ye İmralı çağrısı: Çözüm için adım atın
12:54 Açlık grevinde olan 5 tutsağa hücre cezası
12:37 Licik bilirkişi raporu: Zehirli kimyasalın Fırat’a taşınma riski var
12:18 Yargıtay Başkanı 6'ncı turda da seçilemedi
12:02 YNK: Kerkük'te Türkmen Cephesi ile anlaşan KDP ulusal değerleri sattı
11:35 Bakırhan: Üçüncü yol ağacının altında birleşelim
11:13 Yaşlı nüfus 5 yılda bir buçuk milyon arttı
11:00 Sınırdaki saldırılarda 10 kolber yaralandı
10:28 Roboskîliler: AKP'ye giden her oy üstümüze bomba olarak yağacak
10:27 Şirnex ve Riha'da ev baskınları
09:52 Hezro kırsalında askeri operasyon ve abluka
09:23 HRW ve Yurttaşlık Derneği: Depremle ilgili yetkililerin soruşturulmasına izin verilmeli
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 155 gündür haber yok
09:09 Açlık grevi eylemi 122'nci gününde
09:08 'Bize ulaşan herkesi sandığa taşıyacağız'
09:07 Kayyım kadın merkezini yıllık bin 500 TL'ye kiraya verdi
09:06 AKP'liler ‘oy verme’ sözü karşılığında rüşvet dağıtıyor
09:04 Eşbaşkan adaylarından 'sandığa sahip çık' çağrısı
09:04 DAİŞ saldırıları: 2015 öncesi konumuna dönmek istiyor
09:03 Ege'den binlerce kişi kayyımları göndermeye gidiyor!
09:02 Hak savunucuları: Yıldız'ın tutuklanması insan hakkı ihlalidir
09:02 Kuzey ve Doğu Suriye'de yerel yönetim
09:01 Ayşe Gökkan: Merhamet dilemiyor, ataerkil yargıya baş eğmiyoruz
09:00 Dilovası’nda seçmenler değişim için sandığa gidecek
09:00 27 MART 2024 GÜNDEMİ
26/03/2024
23:59 Zana: Kürt halkı baskılara karşı boyun eğmedi, eğmeyecek
23:52 30 yıl sonra 'Bijî berxwedana zindanan' sloganıyla karşılandı
23:02 WHO: Dêrazor’daki saldırıda bir çalışanımız yaşamını yitirdi
22:50 Mêrdîn’de kayıp gencin cesedi suda bulundu
22:35 Hezex’te coşkulu halk şöleni
22:06 Mêrdîn’de çalışmalarını hızlandıran adaylardan ilçe ve köy ziyaretleri
21:18 Kerboran’da yurttaşlardan AKP’li belediyeye tepki
20:54 Agrobay işçileri: Emeğimiz ve alınterimizi istiyoruz
20:45 Uçar: Atacağımız her adım herkesin geleceğini belirleyecek
20:15 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 62’nci gününde
20:07 Akademisyen Sirman serbest bırakıldı
19:25 Xana Axpar'da husumetli aileler barıştırıldı
19:00 AKP’nin Amed adayları oy karşılığında BİM kartı dağıtıyor
18:19 Ankara’da bir öğrenci yaşamına son verdi
17:51 DEM Parti'den Silopiya’da konvoy ile mitinge çağrı
17:42 ‘DEM Riha’ya, Riha DEM Parti’ye çok yakışacak’
16:21 Zana: Belediyeler zihinlerin temizlenmesi için önemli bir yer
16:15 Keskin ve Yarkın hakkında ceza istemi
16:05 Adalet Nöbeti’nde mücadele vurgusu
15:52 Colemêrg'teki polis şiddetine dair soru önergesi
15:32 DEM Parti sahada: İrademizi kayyımlardan geri almaya geliyoruz