Adalet Kürsüsü: Suruç’ta yapılmak istenen düşleri öldürmekti

img

ANKARA - Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin kurduğu Adalet Kürsüsü’nde konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, “Suruç’ta yapılmak istenen düşleri öldürmekti. O düşler yarım kalmayacak” dedi. 

 
Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamının 5'inci yıldönümü dolayısıyla Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezinde Adalet Kürsüsü kurdu. Etkinliğe, Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoloğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Gazeteci Hüseyin Aykol, HDP MYK üyesi Veli Saçılık, 10 Ekim Gar Katliamı ile Sivas Katliamı aileleri ve onlarca siyasi parti ile demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.
 
“5’inci yılında Suruç için adalet herkes için adalet” pankartının açıldığı etkinlikte, 33 düş yolcusunun Kobanê'ye oyuncak götürme hayali için oyuncaklar sergilendi. Suruç Aileleri’nin koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kent dışında oldukları için katılmadığı belirtildi.
 
‘DAHA GÜÇLÜ OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ’
 
Adalet Kürsüsü’nde ilk olarak Suruç Katliamı’nda yaralı olarak kurtulan Tunahan Turhan, katliamın 5’inci yılında herkesin sesini duyurabilmesi için etkinliğin organize edildiğini belirterek, “Bu sebeple, ilk günden itibaren hep Suruç için adalet, herkes için adalet dedik. ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ dediğimizde, bunu inanarak söyledik. Suruç için adalet demekle, Hrant’ın elinden alınan yaşam hakkını savunmak, Berkin’i ufacık bedeninin düştüğü yerde anmak, Madımak’ı, göçmen çocukları, Kürt işçileri, devlet dersinde öldürülen kim varsa, hiçbirisini geride bırakmamak ilk amacımızdı” diye konuştu.
 
“Mücadelemize, haklılığımıza ve adalet arayışımıza hep inandık” diyen Turhan, “Değil 5 sene, 55 sene de geçse hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimizi, hangi dağ efkârlıysa orada olmaya, perişan edilen her şeye sahip çıkmaya, gönlümüzdeki çocuk gülüşlerinin umutlarını, düşlerini, hiçbir zaman yarım bırakmamaya gücümüzün son damlasına kadar kararlı olduğumuzu bir kez daha deklare etmek için sizleri buraya davet ettik. Hiçbir düş yarım kalmayacak. Ya hep beraber ya hiçbirimiz. Suruç için adalet, herkes için adalet” şeklinde konuştu. 
 
‘BARIŞ DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
 
Adalet Kürsüsü’nde 15 hak savunucusu görüşlerini dile getirdi. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı İhsan Seyhan, adalet arayışlarının 5’inci yılında devam ettiğini vurgulayarak, “Yine sokaklarda olacağız. Barış demeye devam edeceğiz. 10 Ekim’de yere düşen beyaz bayrağı ve Suruç ta yere düşen oyuncakları tekrardan havaya kaldıracağız. Hesap soracağız; o düşler yarım kalmayacak. Yıllardır adalet talep ediyoruz, bundan sonra da Suruç için adalet herkes için adalet demeye devam edeceğiz” diye konuştu.
 
‘ACILARIMIZI BİRLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ’
 
Sivas katliamında kardeşi Gülsüm Karababa’yı kaybeden Nilgün Karababa ise, “Katliamlara mahkum edildik ve davaların peşinden sürünmek zorunda bırakıldık. Madımak canlı yayınlarda yapılan bir katliam. O gün hayatımın en büyük travmasını yaşadım, artık gülme duygusunu kaybettim. Acılarımızı bir kenara bırakıp davalar ile uğraştık. Saldırılara uğradık, çocuğumuzu kaybettik birde üstüne şiddet gördük mahkemelerde. Biz katilleri biliyorduk, ödüllendirildiler bakan oldular” diye belirtti.
 
27 yıldır adalet arayışını sürdürdüğünü ifade eden Karababa, “Ben adalete değil, kendime olan inancımı kaybetmedim. Adalete asla inanmıyorum, gelmeyecek, biz kendi direngenliğimizle alacağız. Gidenlerin bütün hayallerini gerçekleştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı. 
 
EBU HANZALA’NIN AÇIKLAMALARINI HATIRLATTI
 
HDP MYK üyesi Veli Saçılık, konuşmasına geçtiğimiz günlerde Ebu Hanzala olarak bilinen Halis Bayancuk’un sarf ettiği, “Devlet Suruç, Ankara ve Diyarbakır’ı bizimle perdeledi” sözlerini hatırlatarak başladı. İktidarın katliamcılara yol verdiğini belirten Saçılık, “Bizim anma yapmamıza kim engel ise katliamı onlar gerçekleştirdi. SGDF’li gençlerin bir düşü vardı, sömürüsüz sınıfsız bir dünya hayallerini gerçekleştireceğiz. 20 Temmuz’da sokakta olmaya devam edeceğiz” dedi.  
 
AYKOL: YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
 
Adalet Kürsüsü’nde söz alan gazeteci-yazar Hüseyin Aykol, şunları söyledi: “30 yılı aşkındır sizin başınıza gelenleri biz haberleştirmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar nasıl ki canımız pahasına sizlerin haberlerini yaptıysak, yayınladıysak bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz, bundan kuşkunuz olmasın. Gazeteci arkadaşlarımız hakkında davalar var, cezaevine girmeyi bekliyorlar. Bende geçen sene bu zamanlar cezaevindeydim ve yine cezaevine girme ihtimalim var. Ama bu bizi korkutmuyor, sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz.”
 
ŞENOĞLU: GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMEMİZ LAZIM
 
“Burada hakikat adına konuşuyoruz” diyerek söz alan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, şöyle konuştu: “Suruç’ta yapılmak istenen, düşleri öldürmekti. Başarmadılar, asla başaramayacaklar, o düşler yarım kalmayacak. İnsanlık dışı uygulamalar, kara bir gelecek vaat ediyor iktidar. Ama biz daha güçlüyüz. Bizim gücümüz gerçek ve biz gerçeğiz. Acılarımız bizi birleştiriyorsa güçlerimizi de birleştirmemiz lazım. Karanlıktan çıkmak istiyorsak birlikte mücadele edeceğiz. Daha güçlü olmamız lazım.”
 
TORUN: HESAP SORACAĞIZ
 
Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Suruç Katliamı ile ortak mücadelenin hedef alındığını belirterek, “Kürt halkını ve sosyalistleri yok etmek istiyorlar. İktidara karşı mücadelenin yolu ortak mücadeleden geçer. 33 düş yolcusu bunun için yola çıktılar ve ölümsüzleştiler. IŞİD, AKP’nin desteklemesi ile yüzlerce insan katletti. Üzerinde her ne kadar zaman geçerse geçsin hesap soracağız. Biz kazanacağız” dedi.
 
TÜMÜKLÜ: BİRLEŞİK MÜCADELE HATTI KURMALIYIZ
 
“Katliamlar sistemi ile karşı karşıyayız” diyen ESP Eş Sözcüsü Şahin Tümüklü de katliamlara karşı mücadele vurgusunda bulunarak, devamla şunları söyledi: “Suruç bu anlamı ile özel bir yerde duruyor. Birçok farklı kesimi bir araya getirdi bize bir düş bıraktılar bu düş adalet. Geleceği kazanmak gerekir sokakta mücadele etmek gerek. Her yerde yan yana gelmek gerekir, faşizme karşı adalet için bir araya gelmek gerekir. Yükümüz fazla her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu çığlığa karşı birleşik mücadele hattı kurmamız gerekli. İktidarın bütün haklara düşman olduğunu unutmadan, mücadeleyi yükseltmeyi başarmalıyız. Biz farklı sesleri birleştire bilirsek kazanacağız.”
 
‘HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’
 
HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak ise Suruç Katliamı’na karşı 5 yıldır verilen mücadeleye değinerek, “Kobanê de bir destan yazıldı. Orada ki halkın kararlılığı burada da barışa hasret olan ve buna yönelik mücadele edenlere ışık oldu. Suruç’a giden arkadaşların umudu o kararlılık ile bir araya gelmekti, bizim umudumuzdu ama umudumuza saldırdılar. Sadece yıl dönemlerinde değil her gün her an her etkinlikte hesap soracağız. Yarım kalan düşleri, o hayalleri gerçekleştirme sözü veriyoruz. Anılarını mücadelemizde yaşatacağız" ifadelerini kullandı. 
 
Etkinlik, 20 Temmuz saat 18:00’da Kızılay Güvenpark’ta yapılacak anmaya katılım çağrısıyla son buldu.
 

Diğer başlıklar

01:24 Kobanê’de SİHA saldırısı
01:18 ABD, Filistin'in BM üyeliğini veto etti
01:14 Kenya’da helikopter kazası: Genelkurmay Başkanı ve 10 asker öldü
01:10 Meclis İliç Komisyonu’nun üyeleri Resmi Gazete’de
18/04/2024
23:17 Tokat'ta 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha
23:09 Amed Tiyatro Festivali’nin startı verildi
22:49 Dêrik Belediyesi’nde x-ray cihazları kaldırıldı
22:31 Rönesans Rezidans davası: İmar affı yapan, imzası olan herkes yargılansın
21:31 Tokat’ta ev ve ahırlarda ağır hasar oluştu, halk sokakta
21:18 DİSK’ten 1 Mayıs’a katılım çağrısı
20:16 Erdoğan, AYM başkanıyla görüştü
20:06 AKP’li belediye, kömür küllerini dereye döktü
19:35 ‘Gardiyanlar, Örkmez ve Uğur’u ‘sizi tecavüzcülerin yanına veririz’ diye tehdit ediyor’
19:22 SES eski Eş Genel Başkanı Erden'in ev hapsi kaldırıldı
19:10 Kadınlar Amed’den seslendi: Devlet şiddetine karşı mücadeleye devam
18:27 Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem
18:23 DEM Parti, AK Genel Sekreteri Pejcinovic ile görüştü
17:54 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine ÖHD ve DEM Parti’den destek
17:18 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanına ilişkin rapor
17:06 Et ve Süt Kurumu’ndan yüzde 25’lik zam
17:01 Hastane deposunda bir işçi ölü bulundu
15:54 Amed’de kaza: 2’si çocuk 10 yaralı
15:48 21 kişinin hayatını kaybettiği otelin 5 kolonu eksikmiş
15:46 MEB’de ‘ihale’ soruşturmasında 3 gözaltı
15:26 AKP'li Beyoğlu'nun kaldırdığı kadın heykeli yeniden dikildi
14:47 Özerk Yönetim ve Şam yeniden diyalog masasında
14:46 Êlih kayyımı 3 milyar 53 milyon 970 bin TL borç bıraktı
14:44 Wan’da düzenlenecek 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
14:22 Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları CPT ile görüştü
14:21 Uzman çavuş tacizini takip eden Şirnex Barosu’na tehdit
14:20 Kaçak kazıda 3 kişi hayatını kaybetti
14:15 AKP'li yönetim belediye araçlarını bu hale getirdi
13:57 Gazeteci Gültekin hakkında beraat kararı
13:45 Taşımalı oylarla seçilen AKP'liler birbirlerini 'kirli işlerle' suçladı
12:52 Konya’da kuran kursu patlama davasında yeniden karar çıktı
12:43 CHP’nin yeni grup başkanvekili belli oldu
12:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:40 Wan-Gever yolu heyelan nedeniyle kapandı
11:39 AKP’nin bıraktığı borç billboardlara asıldı
11:04 Gazeteci Yalçın’a 1 yıl hapis ve para cezası
10:59 DEM Parti MYK'si toplandı
10:54 1 kolber katledildi, 1 kolber kayıp
10:36 Gülistan Doku Futbol Turnuvası: Özel savaşa karşı sahaya çıkıyoruz
10:10 Cinsel saldırıdan tutuklanan askerden 'saygın biriyim' savunması
09:45 Remziye Bor davasında AYM’den karar bekleniyor
09:28 Kayyımdan Erdoğan mitingi ve hediyelik eşyaya 8 milyon 886 bin TL harcama
09:04 177 gün oldu: Gazeteci Ahmet’ten haber yok
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Ahtamar’da ilkbahar güzelliği
09:00 MİT’in çocuk etkinliğine tepki: Eğitim eğitimcilere bırakılmalı
09:00 'Tutsakların direnişine ortak olalım'
09:00 Gazeteci Özuğurlu: Egemenlerin düzeni arıza vermeye başladı
09:00 Gazeteci Oynaş: Cezaevinde baskılara karşı direniş arttı
09:00 18 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 Uluslararası 'Öcalan’la Diyalog' etkinlik günleri düzenlenecek
08:48 Deprem yaşanan Tokat’ta okullar tatil
00:43 Furkan Nesli Derneği’nde bıçaklı saldırı
17/04/2024
22:08 Şengal’de Çarşema Sor kutlamaları
20:44 Çanakkale'de kanal çalışmasında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti
20:20 Binarê Qendîl’e saldırı
18:31 Uzman çavuş ‘cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı
18:24 Evli olduğu Enes Suna tarafından şiddet gören kadın hayatını kaybetti
18:01 Japonya’da 6.4 ve 5 büyüklüğünde deprem
17:43 Cenevre’de CPT’ye çağrı: Tecrit işkencesini sonlandır
17:34 Şenyaşar: Üstünlerin hukukuna karşı nöbetimiz devam ediyor
17:26 Irak Parlamentosu'ndan Türkiye'ye ziyaret
17:02 Kobanê Davası’nda tahliye çıkmadı
16:45 Misirc kayyımının borçları bilboardlara asıldı
16:31 Sırrı Süreyya Önder Meclis oturumunda rahatsızlandı
16:14 Esenyurt’ta mobilya imalathanesinde yangın
15:55 Bafil Talabani: Seçimler zamanında yapılacak
15:53 Hezex’te renkli Çarşema Sor Bayramı kutlaması
15:35 Kayyım seçime 2 gün kala tüm kamera kayıtlarını sildirdi
15:29 Colemêrg’te 3 bölge 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi
15:24 Belediyede 4 görev verilen AKP'li başkan görevden alındı
15:21 Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatları AK’de: Bu kanunsuzluğu durdurabilirsiniz
15:17 Emekli ve emekçilerin maaşlarının düzenlenmesi için komisyon kurulması talebi
15:08 YSK, Hatay ve Ordu başvurularını reddetti
15:06 İşkence görüntüleri ortaya çıkan Veli’den günlerdir haber yok
14:44 Tutsak Rozerin Kalkan’ın tahliyesi 11 ay engellendi
14:38 Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışma
14:33 Wêranşar'da ilk 'Çarşema Sor' kutlaması
14:24 İYİ Parti'den istifa
14:05 BES mülakat uygulamasının kaldırılmasını talep etti
14:00 Sağlıkçılardan 'sağlıkta şiddete son' çağrısı
13:42 Erdoğan'dan seçim yorumu: Tek iktidar Cumhurbaşkanı’dır
12:31 Bakan Işıkhan: Temmuz'da asgari ücrete ara zam olmayacak
12:16 Kobanê Davası: 13 tutsak siyasetçi duruşmaya katılmadı
11:49 Tutsak kadınlara tehdit
11:35 Türkiye, Yeşil Gelecek Endeksi'nde son sıralarda
11:11 Yargıtay başkanı seçimi 20'nci tura kaldı
10:50 'Bêrû'nun yasaklanması hukuka aykırı bulundu
10:22 DEM Parti Eş Genel Başkanları: Kobanê Davası tarihi fırsata çevrilebilir
10:19 AYM'den 'tek tip elbise' kararı
10:12 İsrail’den Gazze’ye saldırı: 18 kişi yaşamını yitirdi
10:11 Giyadîn’de gözaltı
09:09 Gazeteci Ahmet 176 gündür KDP istihbaratının elinde
09:07 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:05 Mêrdîn kayyımları 3 milyar 502 milyon TL borç bıraktı
09:03 Hak savunucuları: Eylemdeki tutsakların talebi karşılanmalı
09:00 Av. Kaya: Abdullah Öcalan için yeni başvurularımız olacak
09:00 17 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:48 Kato'ya girişlere 15 günlük yasak
16/04/2024
21:43 Özel, Kobanê Davası için heyet görevlendirdi
20:34 Erdoğan, İsrail ile ticarete tepki gösterenleri hedef aldı
19:33 Çukurova’da kadınlardan öz savunma çağrısı
19:20 Wan direnişinin güler yüzlü çocuğu: İrademize sahip çıktık
19:07 Grevdeki işçiler gözaltına alındı
17:19 YSK, 2 il, 11 ilçe ve 7 beldede seçim itirazlarını reddetti
17:07 Şenyaşar, bariyerlere rağmen eylemini sürdürdü
16:55 Wan direnişinin sembolü Muhammed Orhan tahliye edildi
16:47 Seçimlerdeki şaibelerin araştırılması için önerge
16:44 Leyla Güven’e 5 ay ceza
16:41 Şiddet uygulayan polisler açığa alındı
15:24 Amed’de trafik kazası
15:13 Seçim sonrası yeni anket
14:37 İzmir’de asbestli gemi tepkisi
14:18 17 ve 18'inci turlarda da yeni başkan seçilemedi
13:35 1 Mayıs çağrısı: Adaletsiz düzene karşı alanlara çıkalım
12:46 Hatimoğulları: İktidarın 'çöktürme planı' çökmüştür
12:31 9. Amed Tiyatro Festivali'nde 19 oyun sahnelenecek
12:16 6 kadın gazetecinin davası ertelendi
11:49 Bahçeli seçim başarısızlığını görmedi: Oyumuz yüzde 16,62!
11:38 Cezaevi ve savcılığa İmralı başvurusu
11:37 ÇGD’nin ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödülleri sahiplerini buldu
11:31 Eylemdeki tutsağın annesi: Talepleri talebimizdir
11:05 BİSAM: Yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL
11:01 Kobanê Davası'nda yarın tutukluluk incelemesi yapılacak
10:57 İstanbul’da ev baskınları
09:58 Altın fiyatlarında yeni rekor
09:10 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 175 gündür haber yok
09:09 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:06 Ayşe Gökkan: Özel savaşa karşı özsavunma halkası genişletilmeli
09:03 Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek
09:02 Hevsel'de çok emek az kazanç
09:01 Wêranşar'da Çarşema Sor kutlanacak
09:00 16 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:30 Qileban’da kaza: 4 kişi hayatını kaybetti
08:17 DAİŞ’liler 100 küçükbaş hayvan kaçırdı
08:10 91 kurum ve isimden CPT'ye İmralı mektubu
15/04/2024
21:55 AK önünde Abdullah Öcalan için miting: Sessizliği kabul etmeyeceğiz
21:34 İsrail'den İran saldırısına karşılık verme kararı
21:27 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail mart ayında 6 gazeteciyi öldürdü
19:14 Girê Sor’da aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi
18:34 Adana Kadın Platformu’ndan fail H.İ’nin beraatine tepki
17:12 Şemzînan’da polisten yurttaşlara tehdit ve hakaret
16:48 DEDAŞ'tan boş daireye 34 bin TL fatura!
16:36 Adalet Bakanlığı’nın üç kapısı da Emine Şenyaşar’a kapalı
16:28 BES-AR: Yoksulluk sınırı 66 bine dayandı
16:23 Üniformalı tacizine tepki: Özsavunmamızı geliştireceğiz