DAİŞ hala küresel bir tehdit

img
HABER MERKEZİ - İlan ettiği Hilafet'in ardından dünyanın birçok yerinde halklara karşı saldırılar gerçekleştiren DAİŞ, QSD'nin toprak hakimiyetine son vermesine rağmen sahada tehdit olarak duruyor.  
 
Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) toprak hakimiyetine son verdiği DAİŞ, lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldürülmesine rağmen başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere dünya genelinde faal. DAİŞ, hala bölge ve dünyanın değişik yerlerinde saldırılar gerçekleştirirken, binlerce üyesi de QSD’nin denetimindeki kamplar ve cezaevlerinde tutuluyor. Var olan tabloya bakıldığında DAİŞ varlığını değişik şekillerde koruyor. 
 
Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’nın değişik ülkelerinde de önceki yıllarda değişik isimler altında örgütlenen ve saldırılar gerçekleştiren DAİŞ, dün olduğu gibi bugün de tüm dünya açısından tehlikeli bir örgüt.
 
YENİ HALİFE
 
Liderlerinin öldürülmesinin hemen ardından Irak Türkmeni Ebu İbrahim El Qereyşi'yi lider seçen DAİŞ, toprak hakimiyetine son verilen Suriye ve Irak’ın değişik yerlerinde gizliden yeniden örgütlenme ve güç toplama faaliyetlerini sürdürüyor. Gücünü büyük oranda yitirmesine ve alan hakimiyetini kaybetmesine rağmen, DAİŞ’in yeniden toparlanma ve tehlike oluşturmaya devam eder duruma gelmesinin arkasında ise başta Türkiye ve Katar olmak üzere bölgesel aktörler yer alıyor.
 
BİN 600 SALDIRI
 
DAİŞ'in, Dêrazor, Humus’un doğu kırsalı, Irak’ın Diyala, Anbar ve Musul’un batı kırsalında üslendiği tahmin ediliyor.  
 
Örgüt mevcut durumda saldırılarını daha çok mayınlama üzerinden geliştirirken, bunun için çöl bölgelerini tercih ediyor. Yine bomba yüklü otomobil ya da motosikletlerle kitlesel saldırılar düzenleyen örgüt; aşiret şeyhleri, sivil kurumlar ve yetkilileri ile güvenlik güçlerine yönelik suikast ve saldırılarla zaman zaman şehir merkezlerini de hedef almaktan geri durmuyor.
 
DAİŞ’in iddiasına göre Baxoz’da aldığı yenilginin ardından örgüt bin 600’den fazla saldırı gerçekleştirdi. O saldırılar ve yapıldıkları yerler ise şöyle;
 
SURİYE
 
* Derazor’un batı, doğu ve kuzey kırsalında 424 saldırı
 
* Cizre Bölgesi’nde 129 saldırı
 
* Reqa’da 115 saldırı
 
* Humus’ta 37 saldırı
 
* Dera’da 20 saldırı
 
* Şam’da 3 saldırı.
 
IRAK
 
* Diyala’da 336 saldırı
 
* Kerkük’te 133 saldırı
 
* Musul’da 111 saldırı
 
* Bağdat’ta 111 saldırı
 
* Anbar’da 107 saldırı
 
* Selahaddin’de 54 saldırı
 
* Babil’de 27 saldırı.
 
SALDIRI DESTEKLERİ
 
DAİŞ'in, Türkiye ve Katar’dan sağladığı lojistik destekle saldırılarını gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) Temmuz 2019’da yayınladığı rapora göre DAİŞ, otomobil ve ev ihalelerinden para kazanıyor. Bu ihalelerin çoğu Türkiye’den. Ayrıca sayısı tam olarak bilinmezse de birçok DAİŞ üyesi Türkiye’de gayrı menkullere ve malvarlığına sahip. Petrol yataklarını kaybeden örgüt, finansmanını; şantaj, haraç, fidye, insan ve silah kaçakçılığından sağlıyor.
 
TÜRKİYE’NİN SALDIRILARIYLA YENİDEN GÜÇLENDİ
 
Tüm bunların yanında QSD kontrolündeki cezaevlerinde yaklaşık 12 bin DAİŞ’li tutuklu bulunurken, Hol ve Roj kamplarında ise toplam 70 bin DAİŞ’li kadın ve çocuğu bulunuyor. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları ile Girê Spî ve Serêkaniyê’ye girmesi, DAİŞ hücrelerinin daha rahat hareket etmesine zemin sundu. Daha sonra çoğunluğu yeniden tutuklanıp cezaevlerine konulsa da, saldırıların başladığı ilk günlerde cezaevlerine ulaşan Suriye Milli Ordusu (SMO) adı verilen gruplar içerideki binlerce DAİŞ'linin firar etmesine neden oldu. Tüm bunlarla beraber DAİŞ, El Kaide ve Türkistan İslam Partisi gibi uluslararası terör örgütü listelerinde bulunan gruplar, yeni ve farklı isimlerle Kuzey ve Doğu Suriye’deki saldırılara katıldı. 
 
ORTADOĞU VE AVRUPA ÜZERİNDEKİ TEHDİDİ
 
DAİŞ’in halen önemli bir tehdit olduğu uluslararası araştırmalarla da ortaya konulmaya devam ediyor. Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin (CSIS) bu yönlü yaptığı araştırma raporuna göre, DAİŞ Afganistan ve diğer ülkelerde halen aktif. Rapora göre DAİŞ’in üye sayısı 4 bini aşkın ve örgüt, Suriye ve Irak gibi ülkelerde büyük alanları işgal etmeyi planlıyor.
 
Fransız Le Figaro gazetesinin DAİŞ’in Avrupa üzerindeki oluşturduğu tehdide ilişkin yayınladığı habere göre de Suriye ve Irak’tan 2 bin DAİŞ'linin Avrupa’ya geçebilme imkanına sahip olduğu ve güvenlik durumunun her an tehlike altında olduğu ortaya konuldu.
 
BM’nin tahminlerine göre ise Suriye ve Irak’ta 20 ila 30 bin DAİŞ üyesi bulunuyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a göre ise bu rakam 14 ila 18 bin arasında.