Halay çekmek, piknik yapmak 'örgütsel faaliyet' sayıldı

img

MERSİN – Mersin'de aralarında üniversite öğrencilerinin de olduğu 13 kişi Valilikçe izinli olan eylem ve etkinliklere katılmak ve yaptıkları piknik "örgütsel faaliyet" sayılarak, haklarında dava açıldı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca aralarından Mersin Üniversitesi öğrencilerinin de bulunduğu 3’ü tutuklu 13 kişi hakkında “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianameyi kabul eden Mersin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi 13 kişi hakkında dava açtı. 
 
AÇLIK GREVLERİNE DİKKAT ÇEKMEK SUÇ!
 
İddianamede 13 kişinin katıldıkları tüm faaliyetler suç unsuru olarak sıralandı. İddianame savcısı, aylarca süren açlık grevi eylemlerine dikkati çekmek amacıyla yapılan tüm etkinlikleri illegal saydı. Açlık grevine ilişkin Mersin Üniversitesi kampüsü ve kent genelinde dağıtılan “Tecrit kırılsın Leyla yaşasın” yazılı bildirileri iddianamede suç delili olarak gösterildi. 
 
'HALAY VE PİKNİK SUÇ'
 
İzinli kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda halay çekilmesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi'nin Diyarbakır'da 25 Kasım 2018'de yaptığı 2'nci Olağan Kongresine katılmalarını da suç sayan savcı, söz konusu kişilerin yurtdışı gezilerini ve piknik etkinliklerini de "Örgüt faaliyeti" olarak yorumladı. 
 
Savcı, cezalandırmayı istediği kişilerin Devrimci Gençlik Hareketi (DGH) içerisinde yer aldıklarını savunarak, “Örgüt üyesi oldukları” ve "Örgüt propagandası yaptıkları" suçundan cezalandırılmasını istedi. Davanın ilk duruşması 21 Aralık'ta Mersin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 
 
MA / Ergin Çağlar