HDP’nin Manisa eşbaşkan adayı Naci Sönmez: Halk MHP ve İYİ Parti’ye mecbur değil

img
ANKARA- Fatsa’nın efsane belediye başkanı Terzi Fikri’nin oğlu Naci Sönmez, HDP’nin Manisa Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı oldu. Sönmez, adaylığının MHP ve İYİ Parti’ye karşı üçüncü bir seçenek olduğunu belirterek, “Batı ilinde gösterilmem çok kıymetli” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Manisa Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı, Ordu’nun Fatsa ilçesinde bağımsız aday olarak seçimleri kazanarak 14 Ekim 1979 - 11 Temmuz 1980 arasında başkanlık yapan, Terzi Fikri’nin (Fikri Sönmez) oğlu Naci Sönmez oldu. Fatsa deneyiminin Kürt illerindeki belediyecilik ve Rojava’daki deneyimin harmanlandığına dikkat çeken Sönmez, batı ilinde aday gösterilmesinin kıymetli olduğunu dile getirdi.  
 
Yeşil ve Sol Parti eski Eş Sözcüsü olan Sönmez, adaylığının yerelin talebi doğrultusunda belirlendiğini kaydetti. Adaylığının Manisa’da İYİ Parti ve MHP arasında sıkışmış kesimlere bir seçenek olduğunu ifade eden Sönmez, “Adaylığım, o bölgedeki demokratik güçlerin, biraz seçeneksiz kaldığını düşünen kesimlerin talepleri doğrultusunda gelişti. Ben de buna olumlu yanıt verdim. HDP’de adaylaştı bu durumu. Bu seçeneksizlik haline karşı tavır geliştirdikleri için başta HDP İl Örgütüne ve oradaki İYİ Parti ve MHP arasında sıkışmış kesimlere teşekkür ediyorum” dedi.
 
‘DOĞRU YERDE TUTUM ALMAK ÖNEMLİ’  
 
Türkiye’nin tarihsel bir dönemden geçtiğinin altını çizen Sönmez, HDP’den aday olmasıyla ilgili şunları dile getirdi: “Bu dönemde doğru yerde durmak, doğru yerde tutum almak siyaseten bizim gibi siyasal partiler, yapılar için önemli bir meseledir. Bazen işin şirazesinin kaydığı zamanlar oluyor. Sapla samanın birbirine karıştığı dönemler oluyor ve burada politik tutumlarımız tarihiye bir not olarak düşüyor. Bugün Türkiye’de rejimin kendisini yeniden inşa etmeye çalıştığı dönemde esas olarak önünde engel olarak gördüğü kesim, başta Kürt Hareketi ve Türkiye’nin demokrasisini,  Kürt meselesinde çözerek halletmek isteyen demokratik güçlere yönelik bir saldırısı var. Bu saldırının karşısında tutum almak, bunun bedelini neyse onu da göze alarak tutum almanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda biz siyaseten bir tutum aldık ve bu tutumu da Manisa’da inşallah Türkiye’nin bütün coğrafyasında yaşayan halklara göstereceğimizi düşünüyorum.”
 
 ‘FATSA VE ROJAVA DENEYİMİNİ BİR BATI İLİNDE GELİŞTİRMEK’
 
Manisa’da İYİ Parti ve MHP’nin adaylarına karşı halka seçenek sunduklarını ifade eden Sönmez, “Sonuç olarak oradaki milliyetçi partiye Manisa’yı teslim ettiler. Türkiye’nin, gerek sınıf mücadelesi açısından gerekse demokrasi mücadelesi açısından önemli bir deneyimin biriktiği kentlerden biridir Manisa. Bu anlamda ben orada Türkiye’nin biraz aynası tutulacak diye düşünüyorum. Tarihten gelen Fatsa deneyimi ve 1980’ler sonrası Kürt illerinde ve Rojava’da bugün kendini gösteren yerinden yönetim, çoğulculuk, katılımcılık, farklı bir demokrasi anlayışını bir batı ilinde, özellikle Ege bölgesinde göstermenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bunu gerçekleştirebileceğimize inanıyorum” dedi.
 
‘İNSANLAR ÜÇÜNCÜ BİR TERCİHİ ORTAYA KOYACAKLAR’
 
Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuçlarından bağımsız olarak söylüyorum: Şimdiden seçimi kazandığımızı düşünüyorum. Çünkü bu tutumun orada gerçekleşmesi mücadelenin başarı ile sonuçlanacağına işaret ediyor. Biz Manisa’da iyi bir sonuç alacağız diye düşünüyorum. İnsanlar sandıkta bütün baskılara, gerilim siyasetine rağmen bir üçüncü tercihi ortaya koyacaklar. Bu üçüncü tercih için toplumun her kesimine sesleneceğiz. Başta Kürtlere, Türklere yerel halka sesleneceğiz. Ayrımcılığa karşı çıkmalarını isteyeceğiz. Bir arada yaşamı savunacağız. AKP’ye oy veren ve bugün MHP’ye de oy vermeye mecbur eden zihniyetin karşısında o seçmenlere de sesleneceğiz. Türkiye’nin demokrasisinin bir arada yaşamaktan geçtiğini, kentlerimizi birlikte yönetebilirsek ancak bir anlamı olacağını, tek adam rejimi geriletilmeden yerel yönetimlerin çok fazla etkisinin olmayacağına onları ikna etmeye çalışacağız.”