Genel- İş: Adım atılmasa iş bırakma eylemlerimiz başlayacak

img

İZMİR – TİS talebiyle eylemde olan Genel- İş Sendikası üyeleri, sabah saatlerinde kendilerine yönelik polis müdahalesini iş bırakarak protesto etti. İşçiler, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı. 

 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketi ile imzalamak istediği Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS)  ilişkin Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) İzmir Şubesi'nin sabah saatlerinde düzenlemek istedikleri eyleme polis müdahale etmişti. 8 işçi darp edilerek gözaltına alınırken Genel-İş İzmir 7 Nolu Şubesi, tüm üyelerine iş bırakma çağrısında bulundu. Polis, işçilerin toplanmasına engel olmak için Konak Meydanı’nı abluka altına aldı. Sendikanın çağrısıyla yüzlerce işçi belediye binası önünde bir araya geldi. Belediye binası önüne gelemeyen işçiler ise bulundukları yerde iş bıraktı. Birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti de işçilerin eylemine destek verdi. 
 
Konak Meydanı'nda bulunan belediye ve valilik binalarının arasında bulunan alana çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet polisinin konumlandırıldığı görüldü. İşçiler, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı.
 
‘EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK’
 
Burada açıklama yapan Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, hak arama mücadelelerinin ellerinden alınmaya çalışıldığına dikkat çekti.Sadece İZENERJİ işçisi olmadıklarını Türkiye genelinde yüz binlerce kişi olduklarını dile getiren Yıldız,   "Önümüzdeki günlerde eylemlerimiz devam edecek. Bugün müsaade edilseydi biz sadece açıklamamızı okuyup çıkacaktık. Ama siz gereken cevabı buraya toplanarak verdiniz. Çoğu arkadaşımız iş durdurdu ve gelemedi. Bizler, 14 Ocak Pazartesi 2 saat, 17 Ocak Perşembe günü ise toplu iş sözleşmemiz çözülmediği taktirde yarım gün iş bırakarak Konak Pier önünde toplanıp Konak Büyükşehir Belediyesine yürüyeceğiz. Eğer o güne kadar her hangi bir adım atılmasa 31 Ocak tarihinde mahkememiz var. Bütün üyelerimizi sabah bütün arkadaşlarımız ile beraber Bayraklı Adliyesi önünde tüm gün iş bırakacağız" ifadesinde bulundu. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nin vekillerine de seslenen Yıldız, vekillerin eylemlerde kendilerinin yanında olmadıkları sürece sendikaya alınmayacaklarını söyledi. 
 
Gözaltına alınan arkadaşlarının sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyen Yıldız, hepsinin ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılacağını söyledi. 
 
‘5 BİN 19 İŞÇİDEN, 4 BİN 773’Ü SENDİKALI’
 
Yıldız konuşmasının ardından sendika şubeleri adına hazırlanan basın metnini okudu. İZENERJİ Şirketi'nde 15 yıldır yetkili sendika olduklarını aktaran Yıldız, sendikanın 6'ncı Dönem TİS sürecini başlatmak amacıyla Çalışma Bakanlığı'na Eylül 2018 tarihinde yetki başvurusunda bulunduklarını söyledi. Şirketteki  5 bin 19 işçiden 4 bin 773'ünün sendikalarına üye olduğunu aktaran Yıldız yaşanan duruma ilişkin şunları ifade etti: "Yetki için yasanın aradığı oran en az yüzde 40 olması gerekirken sendikamızın örgütlülük oranı yüzde 95’tir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ Şirketi yönetimi ise maalesef Bakanlık tarafından da tescil edilen yetkimize itiraz etmiştir. Belediye yönetiminin itiraz gerekçesi 696 sayılı KHK ile belediye şirketine geçişleri yapılan işçilerin de yetki tespiti sayısına dahil edilmesidir. Bilindiği gibi 696 sayılı KHK ile beraber belediyelerde alt işverenler de Nisan 2018 itibariyle Belediye şirketlerine geçmiştir. Çalışma Bakanlığı sendikaların yetki tespit işlemlerini bir iş yerinde aynı işkolunda çalışan toplam işçi sayısı ile o sendikanın üye sayısına göre sonuçlanmaktadır. Bu durum KHK ile geçiş yapan tüm işyerleri ve işçiler için böyledir. Nitekim Bakanlık tüm Türkiye' de geçiş yapılan idare ya da belediye şirketi ile aynı işkolunda bulunan tüm iş yerlerinde taşerondan geçiş yapan işçileri de yetki sayısına dahil ederek yetki vermektedir.  Evet, 696 sayılı KHK, taşeron geçiş yapan işçilerin toplu sözleşme haklarını sınırlandırmıştır. Ancak bu sınırlama yalnızca mali ve sosyal haklarla ilgilidir. Toplu iş sözleşmesinin diğer hükümlerinden, idari düzenlemelerinden yararlanmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Nitekim olduğu yetki belgelerine istinaden taşerondan geçiş yapılan onlarca belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi imzalamıştır.”