OHAL sonrası Diyarbakır'da değişen birşey yok

img
DİYARBAKIR - İki yılını dolduran OHAL dün gece kaldırıldı. Ancak diğer kentlerde olduğu gibi Diyarbakır’da dünden bu güne değişen bir tablo olmadı.
 
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin hemen ardından 20 Temmuz’da ilan edilen ve bugüne kadar üç aylık aralıklarla 7 kez uzatılan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması, 2 yılın ardından dün gece saatlerinde kaldırıldı. Ağır tahribatlara yol açan OHAL’in kaldırılması sonrası Mezopotamya Ajansı Diyarbakır muhabirleri, kentte nelerin değişip, değişmediğini gözlemlemek için sokağa çıktı. 
 
CADDELERDE YİNE ZIRHLI ARAÇLAR VAR
 
Kentin dört bir yanını gezen muhabirler, dünden farklı bir tablo ile karşılaşmadı. Caddelerde kısa aralıklarla devriye atan birbirinden farklı modeldeki zırhlı polis araçları seyir halinde. 
 
KONTROL NOKTALARI KALKMIŞ DEĞİL
 
Kent merkezinin en işlek noktalarında kurulan polis arama noktaları da, hala olduğu yerde. Kimi mahalleleri hala yasaklı olan merkez Sur ilçesini saran tarihi surların tüm giriş-çıkış kapılarında kurulan arama noktaları kaldırılmış değil. Sur’a girmek isteyenler yaya ve araç sürücüleri burada konumlanmayı sürdüren polislerin kontrolünde Sur’a girip, çıkabiliyor. Benzer şekilde Dicle Üniversitesi yolu, Havaalanı yolu üzerinde kurulan polis arama noktaları OHAL kalkmasına rağmen yerinden kaldırılmadı. 
 
POLİSLER UZUN NAMLULU SİLAHLARLA DURUYOR
 
Şehir içindeki bu kontrol noktaları gibi yine kentin dört ana girişinde kurulan polis arama noktaları da hala yerli yerinde. Zırhlı polis araçlarının konumlandırıldığı bu kontrol noktalarının çevresine dizilen beton bloklar ile yanı başına dikilen polis kulübeleri de kaldırılmış değil. Ellerinde uzun namlulu silahlarla kente giriş yapan şüpheli araçları durdurup, içerisinde arama yapan polisler, yine şüpheli gördükleri kişileri Genel Bilgi Taraması'ndan  (GBT) geçirdikten sonra ancak kente girişlerine izin vermeyi dün olduğu gibi OHAL’in kaldırılması sonrası da bugün de sürdürüyor.