PYD Eşbaşkanı Hesen: Hukuksuzluğa ortak olmayın

img

HABER MERKEZİ - Salih Müslim’in Prag’da hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığının altını çizen PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, hiçbir devletin Türkiye’nin hukuksuzluğuna ortak olmamasını ve Müslim’in bir an önce serbest bırakılmasını istedi. 

PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu ve PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi. ANHA'ya konuşan Hesen, Müslim’in gözaltına alınmasını kınayarak, “Salih Müslim hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmıştır. Müslim Rojava ve Kuzey Suriye’de siyasi ve diplomatik çalışmalar yürüten birisiydi. İşgalci Türk devleti ve destekleyicileri Kuzey Suriye halklarını ve inşa ettiği yaşamı her yönden boğmak istemektedir. Bu gözaltı da bu politikaların bir ürünüdür” dedi.
 
‘GÖZALTI HUKUKSUZDUR’
 
Türkiye’nin hiçbir Kuzey Suriyeli hakkında gözaltı ya da tutuklama kararı çıkarma hakkının bulunmadığını belirten Hesen, “Müslim Rojava yurttaşıdır ve tüm dünyada siyasi kimliğiyle tanınır. Bu gözaltı tamamen hukuksuzdur” dedi.
 
‘ÇEK DEVLETİ SORUMLUDUR’
 
Müslim’in Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin dünyanın farklı merkezlerinde yapılan toplantı ve tartışmalarda yer aldığını ve gözaltının hukuksuz olduğunu vurgulayan Hesen, “Çek devleti Müslim’in savunması ve sağlığından sorumludur. Çek ve Avrupa’da bulunan halklar bu hukuksuzluğa karşı tavır sergilemelidir” şeklinde konuştu.
 
‘BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI’
 
Türkiye’nin bölge halklarını baskı politikalarıyla kendi egemenliğine almak istediğini vurgulayan Hesen, “Türk devleti yabancı devletleri de bu hukuksuzluklarına ortak yapmaktadır. Müslim’in gözaltına alınması ahlaki ve insani değildir. Çek Cumhuriyeti de bu uygulamasıyla Türk devletine ortak olmaktadır” ifadelerini kullandı. Hesen, Salih Müslim’in bir an önce serbest bırakılmasını istedi.