Demirtaş davasında birleştirme kararı

img

ELAZIĞ – Tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Elazığ’da 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava, Ankara’da tutuklu yargılandığı dosyayla birleştirilme kararı alındı.   

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 28 Eylül 2013 tarihinde Elazığ’ın Palu ilçesinde BDP ilçe teşkilatının açılışında yaptığı konuşma nedeniyle 1 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın duruşması Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Demirtaş'ın, Ankara’da tutuklu yargılandığı ve yarın görülecek davanın duruşmasına katılmak için Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ankara’ya götürüldüğü için katılmadığı duruşmada avukatı Sertaç Buluttekin hazır bulundu. Mahkeme, bu dosya ile Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dosyanın birleştirilmesi yönündeki talebin yargılamayı yapan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildiğine ilişkin kararı okudu. 
 
Duruşmada söz alan Buluttekin, müvekkili Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dava dosyasının farklı illerde yaptığı konuşmalar nedeniyle hazırlanan 31 ayrı fezlekeden oluştuğunu hatırlatarak, bu fezlekelerden birinin de Elazığ’da hazırlandığına dikkat çekti. Buluttekin, Elazığ’da görülen davanın Demirtaş’ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılandığı dava dosyası ile birleştirilmesini istedi.  
 
RESEN BİRLEŞTİRME KARARI 
 
Duruşma savcısı da mütalaasında, davanın birleştirilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş hakkında Elazığ’da açılan dava ile Ankara’da tutuklu yargılandığı dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle dava dosyasının resen birleştirilmesine karar verdi. Mahkeme, Elazığ’da görülen dava dosyasını kapatarak, dosyanın gereğinin yapılması için Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.
 
DAVA HAKKINDA
 
Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Demirtaş'ın, TCK 215. maddesi gereğince "Suçu ve suçluyu övme" iddiasıyla 2 yıla kadar, 3713 Terörle Mücadele Kanunun 7. Maddesi’nde yer alan "Örgüt propagandası" yapmak suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması talep edilmişti. Mahkeme, 25 Eylül 2017’de görülen duruşmaya SEGBİS üzerinden katılmayı reddeden ve duruşmaya katılmak isteyen Demirtaş’ın talebini reddetmiş, ara kararında “Ülkenin bulunduğu olağanüstü şartlar nedeniyle CMK'nun 196 maddesi gereğince SEGBİS sistemiyle savunmasının alınmasına karar verdi. SEGBİS sistemiyle savunmaya çıkmadığı takdirde Demirtaş'ın susma hakkını kullanmış sayılacağına" şeklinde hüküm kurmuştu.