Gazeteciler tehdit altında: Zorla kaybedilme, idam, tutuklama

  • dünya
  • 10:45 3 Temmuz 2020
  • |
img
ANKARA - One Free Press Coalition’un Haziran ayı raporunda, gazetecilerin kaybedildiği, idam cezası verildiği ve cezaevlerinde kötü muameleye maruz kalmasına yer verildi. 
 
One Free Press Coalition (Tek Özgür Basın Koalisyonu) her ay hazırladığı ve kritik gazeteci davalarını listelediği raporun Haziran ayı sayısını yayınladı. Raporda listelenen kritik gazeteci davalarına ilişkin gazeteci isimleri ve ülkeleri şu şekilde sıralandı: “Maria Ressa (Filipinler), Azimjon Askarov (Kırgazistan), Solafa Magdy (Mısır), Abdulkhaleq Amran, Akram al-Waleed, Hareth Hameed ve Tawfiq al-Mansouri (Yemen), Jean Bigirimana (Burundi), Norma Sarabia Garduza (Meksika), Mohamed Mounir (Mısır), Samuel Wazizi (Kamerun), Abdulmumin Gadzhiev (Rusya) ve öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı (Suudi Arabistan).”
 
DÖRT YILDIR HABER ALINMIYOR
 
22 Temmuz’da Burundili gazeteci Jean Bigirimana’nın kaybedilmesinin 4’üncü yılının dolacağının belirtildiği raporda, “Bigirimana ülkenin ulusal istihbarat servisindeki bir kaynağı tarafından telefonla aranmıştı. 2016’dan beri ne görüldü ne de kendisinden haber alındı” diye belirtildi.
 
CEZAEVİNDE KÖTÜ MUAMELE
 
Raporda ödüllü gazeteci ve bir insan hakları savunucusu olan Azimjon Askarov’un “etnik düşmanlığı körüklemek” ve “bir polisin öldürülmesine yardım ve yataklık etmek” suçlamalarıyla 10 yıldır hapiste olduğu belirtildi. Mayıs ayında mahkemesi görülen gazetecinin ömür boyu hapis cezasına mahkum edildiği belirtildi. Askarov’un hapishanede kötü muameleye maruz bırakıldığına ve sağlık haklarına erişemediğine dikkat çekildi.
 
GAZETECİDEN HABER ALINAMIYOR
 
Raporda, “Bir serbest gazeteci olan Solafa Magdy’den neredeyse dört aydır kimse haber alamıyor. Kocasıyla birlikte tutuklanan Magdy, Mısır’ın aşırı kalabalık ve insanlık dışı hapishane koşullarında özellikle sağlık haklarından yoksun şekilde Kovid-19’a rağmen altı aydır tutuluyor. İnsan hakları ve kayıt dışı göç konusunda yaptığı haberler nedeniyle ‘yasadışı örgüt üyesi olmak’ ve ‘yalan haber yapmak’ ile suçlanan Magdy’nin davası ise bir kez daha ertelendi” ifadeleri yer aldı.
 
HASTA GAZETECİ TUTUKLANDI
 
15 Haziran’da Mısır’da tutuklanan Mohamed Mounir’in sağlık durumuna dikkat çekilen raporda, “65 yaşındaki gazeteci şeker hastalığı, tansiyon ve ciddi kalp hastalığı ile boğuşuyor. Haberleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle ‘terörist bir gruba üye olmakla’ suçlanan Mounir tutuklanmadan hemen önce Mısır hükümetinin Kovid-19 yönetimini eleştiren bir yazı kaleme almıştı” diye yazıldı.
 
DÖRT GAZETECİYE İDAM CEZASI
 
Beş yıldır tutuklu bulunan Yemenli dört gazeteci Abdulkhaley Amran, Akram al-Waleed, Hareth Hameed ve Tawfiq al-Mansouri’nin Hutiler tarafından 11 Nisan’da “idam cezasına” çarptırıldığı bildirildi. “Gazeteciler yalan haber yaymak, Suudileri ve müttefiklerini Yemen’e karşı desteklemek ile suçlanıyor” diye yazılan raporda, “Birleşmiş Milletler Haziran’da 150 örgütle birlikte serbest bırakılmaları için çağrı yaptı. Gazetecilerin avukatları idam cezasına itiraza hazırlanıyor” ifadeleri yer aldı.