Şüpheli asker ölümü Meclis gündeminde

img
VAN - HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, geçen hafta askerde nöbet tutuğunda şüpheli bir şekilde ölen askerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, bir hafta önce Van’da askerde nöbet tutuğu sırada şüpheli bir şekilde ölen Muş Malazgirt doğumlu Ahmet Türeli’yi(21) Meclis gündemine taşıdı. Orhan, Meclis Başkanlığı’na Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 
 
Şüpheli asker ölümlerini hatırlatan Orhan, "2002-2013 yılları arasında binden fazla askerin intihar ettiği kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Çeşitli nedenlerle askerlikte insanların intihar girişiminde bulunduğu veya intihar ettiği de bilinmektedir. Ancak kamuoyuna yansıyan birçok vakada ise bu intihar iddiaları şüpheler içerebilmektedir. Bu kapsamda şüpheli asker ölümlerine ilişkin kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 
 
3 KURŞUNLA İNTİHAR GİRİŞİMİ?
 
Van’da askerlik yapan Ahmet Türeli’nin, bir hafta önce nöbette olduğu sırada, intihar etmesi sonucu yaşamını yitirdiği ileri sürüldüğünün altını çizen Orhan, "Ancak görgü tanıkları ve kamuoyuna yansıyan haberlerde; Türeli’nin intihar etmediğini bir saldırı sonucu öldürüldüğü iddia edilmektedir. İddiaya göre, Göğsünün sol üst tarafında 3 adet G-3 (Piyade tüfeği) kurşunuyla yaralandığı belirtilen Türeli’nin yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadığı ifade edilmektedir" dedi. 
 
Orhan’ın, Akar'a sorduğu sorular şöyle;
 
“* Ahmet Türeli’nin intihar iddiasına ilişkin yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?
 
* Ahmet Türeli tam olarak hangi gün ve saatte intihar girişiminde bulunmuştur? Bu durum ne kadar süre sonra tespit edilmiştir? Hastaneye yetiştirilme süresi nedir? Hastaneye geç götürülmüşse sebepleri nelerdir?
 
* Ahmet Türeli’nin 3 kurşunla kendisini vurduğu iddiasına ilişkin durum nedir? Bir intihar girişiminde aynı kişi, kendisine 3 kurşun sıkabilir mi? 
 
* Ahmet Türeli’nin askerlik yaptığı yerde üstleri olan veya birlikte askerlik yaptığı kişilerle bir husumet yaşayıp yaşamadığına ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır?
 
* 2002-2020 yılları arasında askerdeyken kaç kişi intihar girişiminde bulunmuştur?
 
* 2002-2020 yılları arasında askerdeyken kaç kişi intihar etmiştir?
 
* 2002-2020 yılları arasında askerlerce vurularak yaralanan veya öldürülen asker sayısı kaçtır?
 
* Askerlerin intihar nedenlerine ilişkin bakanlığınızca yapılmış bir araştırma var mıdır? 
 
* Askerlerde intihar eğilimini arttıran nedenleri azaltma ve önleme amaçlı sunulan hizmetler ve psikolojik destekler nelerdir?
 
* 2002-2020 yılları arasında askerde, askerlere işkence ve kötü muamele uyguladığı için görevden uzaklaştırılan asker sayısı kaçtır? Bu kişilere uygulanan diğer yaptırımlar nelerdir?”