İnfaz yasası görüşülüyor: Yaşam hakkını koruyan bir düzenleme değil

img
ANKARA - İnfaz düzenlemesinin komisyon görüşmelerinde konuşan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, koronavirüs salgınının neden olduğu risk ve tehditlere değinerek, “İnsanların yaşam hakkını koruyacak bir düzenleme değil” dedi. 
 
İnfaz kanununda değişiklik öngören 70 maddelik “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeye başladı.
 
İnfaz indirimiyle kalıcı, denetimli serbestlik süresinin artmasıyla ilgili geçici düzenleme içeren 70 maddelik kanun teklifi görüşmeleri için, Meclis’in en büyük komisyon salonu olan Plan Bütçe Komisyonu Salonu tercih edildi. Komisyonda, koronavirüs nedeniyle milletvekilleri maske takarak ve mesafeyi koruyarak oturdu. Komisyonda milletvekillerine kolonya verildi. Ayrıca milletvekilleri termal kameradan geçirilerek salona alındı.
 
Komisyona, Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve kadın örgütlerinin katılma talepleri reddedildi
 
KATILIM DAR
 
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, komisyona gelen kanun tekliflerinin Anayasa denetiminden geçmediğini ve infaz düzenlemesiyle ilgili kanununda Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. İktidarın kanun teklifini düzenlerken çok geniş bir kesimle mutabakat yaptıklarını ancak gerçekte öyle olmadığını dile getiren Başaran, katılımcılığın dar tutulduğu ve kanunun ayrımcılık içeren bir düzenleme olduğunu sözlerine ekledi.
 
YAŞAM HAKKINI KORUMUYOR
 
Koronavirüs salgınının neden olduğu risk ve tehditlere değinen Başaran, cezaevlerinde 300 binden fazla insan olduğunu ve bu kişilerin ailelerinin tedirgin olduğunu belirtti. Tutuklu ve hükümlü yakınlarının beklentilerinin olduğunu ifade eden Başaran, “Milyonlarca insan şu anda bu virüsün yayılması konusunda büyük bir tedirginlik içinde. İnfazda eşitlik meselesi, bizim Meclis olarak esaslı tartışmalarımızdan biri olmalı ama şu anda önümüze geldiği haliyle değil, çünkü infaz yasasını iyice karmaşıklaştıran, infaz yasasında suçlar arasındaki eşitsizliği arttıran bir düzenlemeyle karşı karşıyayız. İnsanların yaşam hakkını koruyacak bir düzenleme değil. Meclisin esas görevi pandemi anında toplanıp, belki tek maddeyle belki iki maddelik, ne kendi sağlımızı riske atacak ne de cezaevindeki insanların sağlığını riske atacak iki maddelik bir kanunla gelecekti ve diyecekti ki ‘burada biz yaşam hakkını savunuyoruz. Suçu ne olursa olsun cezaevinde kaldığı müddetçe bu devletin sorumluluğunda’ iki maddelik bir teklif getirmeliydi. Oysa infaz kanunu üzerinde uzun uzun konuşmamız gereken bir mesele” dedi.
 
Devam eden komisyon görüşmelerinin bugün tamamlanması bekleniyor.