Baş: Meclis AKP’nin oyuncağı mıdır?

img

ANKARA- Meclis’in işleyişini eleştiren TİP Genel Başkanı Erkan Baş, iktidarın Meclis’i işlevsizleştirmeye çalıştığını belirterek, “Meclis AKP’nin bir oyuncağı mıdır? AKP’li milletvekilleri tatil yapmayı hak edecek ne yapmışlardır?” sözleriyle tepki gösterdi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, düzenlenen oturuma tek başına katıldığı Meclis’te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası tarafından Gebze’de düzenlenen mitinge ilişkin konuşan Baş, metal işçilerinin haklı olduğunu ve mücadelelerinde sonuna kadar yanında olduklarını belirtti. Baş, “Metal işçileri bir greve hazırlanıyor. Metal patronları, büyük dev şirketler artan işsizliğe ve AKP iktidarının grev erteleme hukuksuzluklarına güvenerek metal işçilerini teslim alabileceklerini sanıyorlar. Sanıyorum buna ilişkin en net yanıtı miting alanında sendikalar aracılığıyla 5 Şubat’ı bir grev başlangıç günü ilan ederek metal işçileri verdi. Ekonominin üçte birini oluşturan bu sektörde İstanbul Sanayi Odası’nın rakamlarına göre 500 büyük sanayi kuruluşu içerisindeki en büyük 10 şirketin 9 tanesi metal sektöründe faaliyet gösteriyor. Metal patronları karlarına kar, servetlerine servet katmaya devam ederken,  işçi kardeşlerimiz açlık ve yoksulluk koşullarına mahkum bırakmak istiyorlar” dedi.

‘KRİZ İŞÇİLERE VAR, PATRONLARA YOK’

Baş, enflasyon rakamlarının işçilere dayatılmak istendiğine değinerek, “Türkiye’deki işçiler TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına zaten pek itibar etmiyorlardı ama son dönmede özellikle hiçbir inandırıcılığının kalmadığını gerçek enflasyonla TÜİK’in arasındaki makasın çok açıldığını söyleyebiliriz. İktidar kriz yok diyor patronlarsa mesele işçiler olunca kriz var diyor. Oysa gerçek şu; üretimde ve satışlarda bir düşme var ama patronların kar oranlarında en küçük bir düşme yok. Dolayısıyla kriz işçilere var ama patronlar kar etmeye devam ediyor” diye konuştu.

‘HALKIN ONAY VERMEDİĞİ HİÇBİR PROJE HAYATA GEÇMEYECEK’

Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Baş, AKP iktidarının projeyi inada bindirdiğini söyledi. Baş devamla, iktidarın Kanal İstanbul Projesi’nde ısrarlı olmasının sebeplerini ise şöyle açıkladı: “Bunun nedenlerinden bir tanesi İstanbul seçimlerinde halktan yedikleri büyük tokat. Bu dersi almadıklarını anlıyoruz. Hala İstanbul’u biz yönetiyoruzu göstermek bir gövde gösterisi haline getirmek istiyorlar. Uyarıyoruz; halkla inatlaşmak olmaz. Halkın verdiği dersleri almazsanız, yediğiniz tokadı kavramazsanız, akla gelen şey daha sert bir tokat almak olur. İkin bir neden iktidar bir çöküş süreci içerisinde ve kimi projelerle ve muhalefet karşısında da geri adım atmamış olma gösterisi ile bu çöküşü engellemeye çalışıyor. Belki de olası bir erken seçimde ellerinde çılgın projeler varmış gibi gözükmek istiyor. Anlaşıldığı kadarıyla ellerinde satılacak bir şey kalmayınca, iktidar çareyi derelerimizi, ormanlarımızı satmakta buldu. Buna izin vermek,  sessiz kalmak bizler açısından mümkün değil. Kanal İstanbul’da bir ranttan söz etmek de gerekiyor. Arap zenginlerine sattıkları araziler sıkça gündeme gelmişti ve en son Berat Albayrak’ın da burada bir arazi aldığı ortaya çıktı. Halkın onay vermediği hiçbir proje hayata geçmeyecek, çünkü iktidarda bilmiyorsa öğrenecek halktan büyük bir güç yoktur.”

‘MECLİS AKP’NİN OYUNCAĞI MIDIR?'

Çalışmalarına ara veren Meclis’in işleyişini eleştiren Baş, iktidarın Meclis’in içini boşaltma, işlevsizleştirme çabalarının olduğunu belirtti. Baş, “Meclisin denetim görevinin engellendiğini görüyoruz. 15 binin üzerinde soru önergesi verilmiş, bunların yaklaşık bin 500’ü yanıtlanmış. Bu Meclisi, denetim işlevini yerine getirmesini fiilen engellendiğinin önemli göstergelerinden birisi. Örneğin Berat Albayrak kendisine sorulan 478 sorudan sadece 4 tanesini yasal sürede cevaplamış. Süleyman Soylu ise bin 111 soru önergesinden sadece 16 tanesine yanıt vermiş. Bu sorular milletvekillerinin halk adına sorduğu sorulardır ve yanıtlanması zorunlu olan sorulardır. Fakat görüldüğü gibi yanıtlamayı tercih etmiyorlar. Şimdi normalde çalışması gereken Meclis’i ise çalıştırmamak için çaba sarf ediyorlar. Genel Kurul’a katılmayarak toplantı yeter sayısının oluşmasını engelleyerek, Genel Kurulu’n çalışmasını engelliyorlar. Meclis AKP’nin oyuncağı mıdır? AKP’li milletvekilleri tatil yapmayı hak edecek ne yapmışlardır? Söz hakkı ile kısıtlanan, halkın gerçek hiçbir sorununun konuşulmadığı bir Türkiye Büyük Millet Meclisi işleyişi öngördüklerini görüyoruz. Buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm muhalefet partilerinin de bunu kabullenmeme, buna karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.