‘Ahlat’taki kaçak yapıya af getiriliyor’

img
ANKARA- İmar Kanunu düzenlemesinin içine konulan belediyelerle ilgili bölümlerin yetki sınırlaması olduğunu belirten HDP, aynı zamanda Ahlat’ta Erdoğan için yaptırılan kaçak yapıya af getirdiği gerekçesiyle şerh koydu. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), İmar Kanunu’nda değişiklik öngören ve Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edilen 37 maddelik Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne muhalefet şerhi düştü.
 
Teklife göre, binalar istenildiği kadar yükselemeyecek, imar planları kısıtlanmış olacak. Kaçak yapılar ile ilgili düzenlemeleri de içeren teklif, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Ahlat’ta “Cumhurbaşkanlığı Köşkü” yapılmasına kapı aralıyor.  
 
‘YEREL YÖNETİMLERİN YETKİLERİ KISITLANIYOR’
 
Teklife şerh düşen HDP, kanun teklifinin, İmar Kanunu ve Gecekondu Kanunu’nda yapılacak düzenlemeler ile yerel yönetimlerin yetkilerinin sınırlandırılmak, işlevsizleştirilmek istendiğine dikkat çekti. Şerhte, yerel yönetimlerdeki yetkinin alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden merkezi yönetimin kente doğrudan müdahale hakkının getirildiği belirtilerek,  “HDP’li belediyelere kayyum atayarak milyonlarca insanın iradesini keyfi bir şekilde gasp eden AKP, kayyum atayamadığı yerlerde de yerel yönetimlerin yetkilerini kısıtlayarak, ekonomik olarak ambargo ve baskı uygulayarak başta kaybettiği büyükşehirler olmak üzere kendisinde olmayan belediyeleri işlevsizleştirme ve itibarsızlaştırma çalışmalarına girişmektedir” denildi.
 
 ‘121 GÖKDELENİN 117’Sİ AKP DÖNEMİNE AİT’
 
Şerhte, teklifte yer alan yatay kentleşme ile ilgili düzenlemelere ilişkin görüşlerde yer aldı. İşlenen tüm “kent suçlarının” AKP iktidarı döneminde olduğuna işaret edilen şerhte, 2016 yılının son verilerine göre İstanbul’daki 121 gökdelenin 117’sinin AKP dönemine ait olduğu belirtildi. Şerhte, “Gökdelenler çoğalırken 2001 Acil Eylem Planı ile saptanan 480 deprem toplanma alanı 2016’da 77’ye inmiş. Bugün bu sayı daha da azalmıştır. Yine 2010 öncesinde İstanbul’da 10 AVM varken, 2016 sonunda bu sayı 120’ye ulaşmıştır. Ayrıca örneğin İstanbul’da yatay kentleşmeye uygun alan kalmamıştır. Yatay kentleşme Kuzey Ormanlarının 3. Havalimanı çevresinde ve Kanal İstanbul gibi yeni açılması planlanan rant alanlarında ya da askeri bölgelerde yapılacaksa bu daha büyük bir kent suçu işlemek demektir” ifadelerine yer verildi.
 
‘AKP MUHTARLAR ÜZERİNDE BASKIYI ARTTIRACAK’
 
Teklifin 10. maddesi kırsal alandaki yapıların projelerini denetleme yetkisinin valilerce incelenmesi ve izinsiz yapıların takibine ilişkin sorumluluğu muhtarlara vermeyi öngörüyor. Şerhte, bu durumun oluşturabileceği sorunlara dikkat çekilerek, “Valilerin bugün AKP ile olan politik ilişkisi, özellikle seçim dönemlerinde AKP vekil ve belediye başkan adayları için verdikleri açıktan destek düşünüldüğünde bu maddenin özellikle AKP’ye oy vermemiş, vermeyen köyler üzerinde baskı oluşturabileceği, AKP döneminde muhtarlar üzerindeki baskıların ve tehditlerin her geçen gün artabileceği dikkate alınmalıdır” denildi. 
 
‘KAÇAK BİR YAPIYA AF GETİRİLİYOR’
 
Bitlis’in Ahlat ilçesinde Van Gölü kenarında “Cumhurbaşkanlığı köşkü” yapılmasına alan tahsis eden düzenlemeye ilişkin ise şunlar kaydedildi: “Söz konusu teklif devam eden inşaata yasal dayanak oluşturulması için sunulmaktadır. Böylece kaçak bir yapıya kanun teklifiyle af getirilmektedir. AYM, kıyıda yapılması zorunlu olan kamuya yararlı yapı ve tesislere ilişkin düzenlemelerde anayasanın kıyıların ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlerine uyulmasının zorunluğu olduğunu hatırlatmaktadır.”