Adalet Bakanı Gül'den Ermeni Soykırımı tasarısına tepki

img

HABER MERKEZİ - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD Senatosu'nun kabul ettiği Ermeni Soykırımı tasarısı için “Bu karar ülkemiz, milletimiz açısından yok hükmündedir" ifadelerinde bulundu.

Ankara-Washington hattında gerginliğe sebep olan ve üç kez engellenen “Ermeni Soykırımı” tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Van'da gerçekleştirilen Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ABD Senatosunun kararına tepki gösterdi.
 
"ABD Senatosunda alınan karar ülkemiz ve milletimiz açısından yok hükmündedir" diyen Gül, "Tarihin siyasallaştırılması hukukun siyasallaştırılması hiçbir ülkeye bir yarar getirmez. 1915'te yaşandığı iddia edilen tüm olaylarla ilgili Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü belgeyi, her türlü arşivimizi açmaya hazır olduğumuzu en üst düzeyde defalarca dile getirdik" diye konuştu.
 
Türkiye'nin bu konuda bilim adamlarıyla yapılacak her türlü bilimsel toplantıya, çalışmaya ülke olarak büyük bir özgüvenle açık olduğunu belirten Gül, şunları söyledi: 
 
"Türkiye'nin kendi kararlılığı ve bekasıyla ilgili atmış olduğu her adımda bu 1915 olaylarının bir sopa gibi gösterilmesine bu ülkenin karnı toktur. Bizim için hiçbir şekilde anlamı olmayan bu kararı hukuki, siyasi ve tarihsel olarak tanımıyoruz. Bu konuda bilim adamlarıyla yapılacak her türlü bilimsel toplantıya, çalışmaya ülke olarak büyük bir öz güvenle açık olduğumuzu defalarca ifade ettik, yine ifade ederiz. Bu coğrafyada esaret altına girmemiş ve hiçbir toplumu hegemonyasına, hiçbir toplumu soykırım gibi asla kabul edilemeyecek bir tutum davranış içerisine almayan tek millet Türk milletidir. Bunun da böyle bilinmesi lazım. Birilerinin karanlık tarihleri kirli elleriyle kanlı elleriyle ülkemize söz söylemeye, ülkemizle ilgili karar almaya kimsenin hakkı yoktur."
 
ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulan Ermeni Soykırımı tasarısı, 29 Ekim'de 11 "hayır" oyuna karşılık 405 "evet" oyuyla meclisten geçmişti. 
 
Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen kararda; “Ermeni Soykırımı'nın resmi törenlerle anılması; ABD hükümetinin, Ermeni Soykırımı'nı ya da herhangi bir soykırımı inkâr etmeye yönelik çabalarla ilişkilendirilmesinin reddedilmesi ve Ermeni Soykırımına dair gerçeklerin eğitim yoluyla anlaşılmasının teşvik edilmesi” olmak üzere üç ana madde sıralanmıştı.
 
Dün ABD Senatosu'nca da kabul edilen tasarı, şimdi Başkan Donald Trump’a gönderilecek.
 
1915’te yaşananları “soykırım” olarak tanımlayan ülkeler ise şöyle:
 
Rusya, İtalya, Hollanda, Ermenistan , Avusturya, Polonya, Arjantin, Brezilya, Portekiz, Fransa, Yunanistan, Slovakya, Almanya, Güney Kıbrıs, Bolivya, Libya, İsviçre, Bulgaristan, Lübnan, Suriye, Kanada, Litvanya, Vatikan, Şili, Lüksemburg, Venezuela, Çekya, Paraguay.