HDP'li Ceylan'dan Soylu'ya: Bu yöntem 1990'larda denendi

img

DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Dağlara mektuplar ve broşürler atıyoruz" açıklamalarıyla ilgili olarak, bu tür yöntemlerin 1990 yıllarda da denendiğini ancak çözüm olmadığını söyledi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da 11 Aralık'ta düzenlenen bir programda "Kamuoyu bunu belki de ilk defa duyacak. Dağlara mektuplar ve broşürler atıyoruz. Annelerden mektuplar atıyoruz" açıklamasında bulundu. Soylu'nun ilk dediği ancak 1990’lı yıllarda da sık sık denenen yönteme ilişkin konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kürt sorununun "güvenlik" politikalarıyla değil diyalogla çözülebileceğini söyledi. 
 
‘GÜVENLİK’ POLİTİKALARI
 
AKP’li yetkililerin Kürt sorununun çözümüne dair yürütülen yanlış politikalara dair yaptıkları açıklamaları hatırlatarak, hükümetin tekrar "güvenlik" politikalarına yöneldiğini ifade eden Ceylan, "1990'lı yıllarda bunlar yapıldı. Güvenlikçi politikalar ne Kürde ne de Türk’e kazandırmaz. Bu politikalar, bizlere, Türklere, hükümetlere kaybettirdi. Mevcut hükümetin de bu politikalardan vazgeçmesi gerekir" dedi. 
 
Kürtlerin, Türkiye'nin asli unsurları olduğunu dile getiren Ceylan, "Binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyorlar. Güvenlikçi politikaları Kürtlere reva görmek zulümdür. Bu zulmü birbirimize yapmaya hakkımız yoktur" diye konuştu. 
 
‘KÜRT SORUNU ÖNÜMÜZDE DURUYOR’
 
1990'lı yıllarda köylerin yakılıp yıkılmasını anımsatarak, bugün benzer uygulamaların devrede olduğunu söyleyen Ceylan, "1990'lı yıllarda Kürtlere yapılanlar hala zihnimizdedir. Unutulması da mümkün değil. Annelere, gençlere ve halka işkence edildi. İşkenceler rutin bir hal almıştı, binlerce kişi göç ettirildi ancak sorun çözülmedi. Bugün de Kürt sorunu tüm yakıcılığıyla önümüzde duruyor. Bugün de bu politikalar sürdürülüyor. İnsanlar, işkenceden geçiriliyor. Güvenlikçi ve sert politikalar bir an önce devreden çıkarılması gerekir. Bu sorun bu politikalarla çözülmez" ifadelerini kullandı.  
 
‘KÜRT SORUNU SINIRLARI AŞMIŞTIR’
 
Helikopterlerden mektup ve broşürlerin atılmasıyla sorunun çözülemeyeceğinin altını çizen Ceylan, “Maalesef, 1990'lı yıllarda da bu yöntem denendi, ailelere ulaşıldı ancak bu sorun çözülmedi. Şiddeti esas alan politikaların bir parçasıdır. Doğru olan barışçıl, demokratik ve müzakere yöntemleridir" şeklinde konuştu. 
 
Hükümetin yürüttüğü politikaların aksine barışçıl politikada ısrarcı olduklarını vurgulayan Ceylan, "Kürt sorunu şu an sınırları aşmıştır. Israrla bu sorunu ‘kendimiz çözelim’ diyoruz. Yoksa başka ülkeler, kendi çıkarları doğrultusunda bu soruna müdahale edecektir" uyarısında bulundu. 
 
MA / Mehmet Şah Oruç