AKP yerine CHP'den Trump'a tepki

img

ANKARA – ABD Başkanı Donald Trump’ın, Erdoğan’a gönderdiği mektuba ilişkin AKP'liler sessizliğini korurken ilk tepki CHP'den geldi. CHP Sözcüsü Öztrak, “Türk-Amerikan ilişkilerinde bugüne kadar hiç görmediğimiz bir rezalette karşı karşıya kaldık” dedi.

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Öztrak, ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 Ekim’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektuba ilişkin konuştu. 
 
Öztrak, “Kağıt parçası” olarak tanımladığı mektuba dair şunları söyledi: “Bu müsvedde sahibine derhal iade edilmelidir. ABD Başkan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı tarafından değil, yardımcısı Fuat Oktay tarafından kabul edilmelidir. Bu görüşmede Türkiye’ye gönderilen mektup müsveddesi ABD Başkan Yardımcısı eliyle Oval Ofis’e geri götürülmelidir” dedi. “Dün gece 219 yıllık Türk-Amerikan ilişkilerinde bugüne kadar hiç görmediğimiz bir rezalette karşı karşıya kaldık” diyen Öztrak, mektubun Beyaz Saray tarafından sızdırıldığını söyledi.
 
‘ÖNCE BORÇ VEREN ŞİMDİ EMİR VERMEYE BAŞLAMIŞTIR’
 
“Trump bu hadsiz üslubu kullanma cesaretini nereden almaktadır?” diye soran Öztrak, şunları söyledi: “Birincisi Trump’ın,‘ver’ demesi üzerine sarayın adalet ve siyaseti karıştırarak Papaz Brunson’ı Oval Ofis’e göndermesidir. İkincisi sarayın ekonomiyi borca batırarak dolarkolik hale getirmesi ve döviz rezervlerinin tüketilmesi neticesinde ekonominin tehditlere karşı savunmasız kalmasıdır. Önce borç verenler şimdi emir vermeye kalkmaktadırlar. Üçüncüsü Erdoğan’ın Büyük Ortadoğu Projesi Eş Başkanlığı’na soyunmuş olmasıdır. Bu görevi veren dış güçler şimdi Erdoğan’a PKK’nın Suriye’deki başı ile pazarlık masasına otur, demektedirler. Bu kağıt parçasının ekinde Suriye’deki terör örgütünün bir de ABD Başkanı’na yazdığı bir paçavranın yer aldığı anlaşılmaktadır. Buradan ABD başkanının Suriye’deki teröristlerle mektup arkadaşlığı yaptığı da anlaşılmaktadır.”
 
‘HENÜZ GEREKLİ CEVAP VERİLMEDİ’
 
Mektuba ciddi bir yanıt verilmediği sürece Trump’ın küstahlığının daha da artacağını ifade eden Öztrak, şöyle devam etti: “Bu mektuptan dört gün sonra Erdoğan’ın çıkıp bunu nükte olarak görmek istiyorum deyip tahvile yeltenmesi çok ağrımıza gitmiştir. Bunu kabul edemeyiz, bu zırva tahvil kabul götürmez. Bu rezalete Barış Pınarı Harekatı ile cevap verdik dendiği görülmektedir. Bu açıkça milletimizi kandırmaktır. Harekat 9 Ekim’de saat 16.00’da başlamıştır. ABD’de de saat 09.00’dur yani mesai yeni başlamıştır. Yani bu kağıt parçası harekat başlandıktan sonra yazılmış ve gönderilmiştir. Dolayısıyla da bu müsvedde ortada durmaktadır, henüz gerekli cevap verilmemiştir.”