'Halk gereken cevabı yine verecektir'

img

DİYARBAKIR – HDP’li 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına tepki gösteren Saadet Partisi ve CHP Diyarbakır il başkanları, kayyum atamalarının halklar arası kutuplaşmalara neden olacağını belirterek,  “Halk gereken cevabı yine verecektir” dedi.

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınıp, yerlerine kayyum atanmasına tepkiler devam ediyor. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, kayyum atamasını “Demokrasi adına utanç verici bir durum” olarak değerlendirirken, Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan ise kayyum atamalarının hukuka uygun olmadığını söyledi.
 
‘HALKLARI DAHA ÇOK KUTUPLAŞTIRIR’
 
SP İl Başkanı Fesih Bozan, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği “Sandıkla gelen sandıkla gider” cümlesini hatırlatarak, “Bu söylemi dilinden düşürmeyen bir parti olarak kendilerini öne çıkardılar. Ancak bugün belediyelere atanan kayyumların gerekçelerine baktığımızda, ortada bir mahkeme karı yok, suç yok. Böyle kimseyi karalayamazsınız. Yine sandıkla gelen sandıkla gitmelidir. AK Parti, muhalefeti susturmak için baskı uygulamaya çalışıyor. İktidarın ‘ben haklıyım benim dışımda kalan herkes suçlu. Ben bu ülkenin sahibiyim, benimle birlikte olmayan teröristtir’ algısı ile siyaset yapılamaz. Bu Türkiye’de yaşayan halkları daha çok kutuplaştırır. İhtiyaç duyduğumuz huzura birlik ve beraberliğe zarar vermiş olur” diye konuştu.
 
‘HALKI AYRIŞTIRAN POLİTİKALAR’
 
Türkiye’nin iç ve dış siyasette yaşadığı sorunların giderek daha da derinleşeceğini ve yeni problemler oluşturacak adımların atılmaması gerektiğine vurgu yapan Bozan, “Ancak AKP iktidarı özellikle MHP ile ittifakından sonra daha çok milliyetçi adımlar atarak, halkı ayrıştıran politikaları uygulamaya koydu” dedi.
 
‘GERGİNLİĞE YOL AÇACAKTIR’
 
31 Mart seçimlerinden sonra geçen 5 aylık zaman içinde belediye başkanlarının kendilerine yöneltilen suçları işlemiş olmalarının mümkün olamayacağını dile getiren Bozan, “Tabi minareyi çalan kılıfını uydurmuş. Burada tamamıyla halkın iradesine saygı olmadığı, halkın iradesine bir müdahale olduğu ortadadır. Yani seversiniz sevmezsiniz, bugün kentte yüzde 60 üzerinde oy alınmıştır. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığı halde, atanan kayyumlar toplumda yeni gerginliklere yol açacaktır” dedi.
 
‘İNTİKAM DUYGUSUYLA KARARLAR ALINDI’
 
Belediyelere kayyum atanmasına yol açan asıl sistemin tekçi yönetimle ilgili olduğunu belirten Bozan, alınan kararların intikam duygusu ile alındığını ve asıl amacın bölge halkını ve tüm muhalif kesimi cezalandırmak olduğunu ifade etti.
 
‘DEMOKRASİ ADINA UTANÇ VERİCİ BİR DURUM’
 
CHP İl Başkanı Mehmet Sayın ise atanan kayyumların asla çözüm olmayacağını, 2 buçuk yıl önce de denenmiş bir yöntem olduğunu, ancak halkın tepkisini topladığını söyledi. “Halkın iradesi gasp edilerek bir yere varılmaz” mesajını veren Sayın, belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin, “Demokrasi adına utanç verici bir durum” ifadesinde bulundu.
 
‘HALK YİNE GEREKEN CEVABI VERECEKTİR’
 
AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın yerel seçim sonrası “Karnını doyuruyorsunuz gene oy vermiyorlar” sözünü hatırlatan Sayın, “Demek ki her şey yemekle, içmekle olmuyor. Eğer gerçekten buralara atadıkları kayyumlar başarılı olsaydı, seçimde onlar seçilirdi. Hatta burada kayyumla seçime gidildi. Ancak kaybettiler ve gittiler. Kaybettikleri bir şeyi neden tekrar deniyorlar. Bu şekilde halkın güvenini kazanmayacaklarını bilmeleri lazım. AK Parti’nin dilinen düşürmediği  ‘İleri demokrasi’, halkın iradesini gasp etmek mi? Bölgede madem kayyumlar gelecek neden seçim yapıyoruz? Bu uygulama akla mantığa sığmaz. 3 ay ya da 3 yıl sonra seçim olsa, halk yine gerekli cevabı kendilerine oy vermeyerek gösterecektir” diye belirtti.
 
MA / Arjin Dilek Öncel