CHP’li Altay: Erdoğan IMF’nin önünde diz çökecek

img
ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, devletin kasasının boş olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimden sonra IMF’nin kapısını çalacağını söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Mecliste gündeme dair basın toplantısı düzenledi. Altay, AKP’nin Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin, 24 Haziran seçimleri öncesinde söz vermesine rağmen, sözlerinde durmadığını söyledi.  Altay, “Bu süreçte AK Parti sözcüleri,  emeklilikte yaşa takılanların taleplerini boş işler olarak değerlendirdiler. AKP Genel Başkanı , ‘Bir de başımıza EYT’liler türedi’ diyerek milyonlarca insanın kalbini kırdı. Sayın Erdoğan türeyen emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaşımız değil, ülkenin kaynaklarını hortumlayan 5’li çetedir, yeni saray zenginleridir. Türkiye, yasaklar, yoksulluk, yolsuzluk ile yalan ve yağma ülkesi haline geldi. Millet 31 Mart'ta AK Parti'ye bir karne ve ders verecek” dedi.
 
‘ERDOĞAN IMF’NİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKECEK’
 
Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Albayrak'a (Bakan Berat Albayrak) soruyorum; sen bakan mısın zabıta amiri misin? Bir ülkede bir bakan bakkalı, çakkalı, marketi tehdit etmeye başlamışsa, ekonomi hakikatten kötü bir noktadadır.  Akaryakıt fiyatlarına 15 günde iki kez zam yapıldı. Sen benzin fiyatlarını aşağı çekmiyorsun, marketin çekmesini nasıl beklersin? Türkiye'de artık ithal edilmeyen tarım ürünü kalmadı. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri önümüzdeki 3 ayı kaldıracak durumda değil. AKP, önümüzdeki 3 ayı kaldıracak, seçim ekonomisi çarkını döndürecek bir formülü buluverdi. Merkez Bankası, Genel Kurulunu 3 ay öne çekerek, mayısta Hazine'ye aktarması gereken 33 milyar lirayı ocakta aktaracak. Hükümetin tank palet fabrikasından, şeker fabrikasına kadar çökmediği bir yer kalmamıştı ama hükümetin Merkez Bankası’na çökeceği aklıma gelmezdi. Merkez Bankası’na çöken bir hükümetle karşı karşıyayız. Devletin kasası bomboş. Çin’den, Londra’daki tefecilerden borç aldılar şimdi Japonya’dan borç arıyorlar.  Erdoğan, Türkiye'nin IMF'ye borç vereceğini söylüyordu, vallahi de billahi de 31 Mart'ın ertesi günü Erdoğan hükümeti IMF'ye borç almaya gidecek, IMF'nın kapısını çalacak. IMF'nin önünde diz çökecek."
 
‘GÜVENLİ BÖLGE DEĞİL DİYALOG’
 
Altay, Türkiye’nin Suriye’ye dönük politikalarına ilişkin ise güvenli bölge yerine Türkiye’nin Suriye merkezi yönetiminin inisiyatifini bölgede tesis edecek hamleler ve imkanlara olumlu bakmasını isteyerek, güvenli bölge olması isteniliyorsa Suriye merkezi yönetiminin kontrolünde olması gerektiğini savundu.  Altay, Suriye merkezi yönetiminin bölgede konuşlanması, inisiyatifi askeri olarak da ele almasını, Türkiye'nin Suriye Kürtleri ile Şam yönetiminin diyaloğunu, yeni anayasa sürecini desteklemesini istedi.  İdlib'den Türkiye'ye yönelecek büyük göç dalgasının önlemenin yolunun Şam yönetimiyle diyalog kurmaktan geçtiğini ifade eden Altay, Suriye'nin güneyine yönelik bir koridor tesisiyle göçün Türkiye'ye değil, Suriye'nin güneyine, orta bölgesine yönelmesini sağlayacak adımların atılmasını önerdi.
 
‘KAMBUR İTTİFAKI’
 
Altay, AKP-MHP ittifakına ilişkin, "Cumhur İttifakı' diye adlandırılan ittifak kendi içinde dumur, millet için kambur ittifakıdır. Millet sırtındaki kamburu 31 Mart'ta atacak. Türkiye zordadır, millet dardadır, çare sandıktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
‘YSK’NIN ALGISI OLUMSUZ’
 
Yerel seçimlere ilişkin konuşan Altay, “Asıl olumsuz algı YSK üyelerinin görev süresinin bir yıl uzatılmasıdır. Görev süreleri bir yıl uzatılan YSK üyelerinin aldığı her karar tartışılır. Bütün vatandaşlar bir şey yapsın gitsin oyunu kullansın. Gerisi bizim işimiz. Seçim sandık güvenliği konusunda alınması gereken her türlü tedbir CHP açısından alınmıştır. 972 ilçeyle ilgili genel merkezimizde muhteşem organizasyon an itibarıyla hazırdır” dedi.