HDP seçmen kaydırılması ve seçim güvenliğini Soylu’ya sordu

img
 
DİYARBAKIR - HDP’li vekiller Dersim Dağ ve Semra Güzel Diyarbakır ve ilçelerinde yapılan seçmen kaydırmaları ile Diyarbakır Valiliği’nde yapılan seçim güvenliği toplantısına partilerinin davet edilmemesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır ve ilçelerinde yapılan seçmen kaydırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Dağ, yaptığı araştırmalar sonucunda kentin ilçelerinde tespit ettiği kaydırmaları ise tek tek sıraladı. 
 
ASKERİ VE EMNİYET BİNALARINDA 793 SEÇMEN
 
Dağ’ın yaptığı araştırmalar sonucunda Sur ilçesinde Polis Okulu Hizmet Binası olan 3 ayrı adreste 123 seçmen, Silvan ilçesinde Jandarma Hizmet Binası’nda 126 seçmen, Çınar ilçesinde Emniyet Hizmet Binası olan iki ayrı adreste 100 seçmen, Hani ilçesinde Askeri Tabur Hizmet Binası olan adreste 208 seçmen, Kulp ilçesinde Askeri Hizmet Binası olan 3 ayrı adreste 70 seçmen, Lice ilçesinde Askeri Tabur Hizmet Binası olan 4 ayrı adreste ise 166 seçmenin bulunduğunu belirterek, durumun şaibeli olduğunu söyledi.
 
Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 
 
“* Yukarıda sıralanan Sur, Silvan, Çınar, Hani, Lice ve Kulp ilçelerindeki adreslerin Askeriye ve Polis hizmet binaları olduğu doğru mudur?
 
* Hizmet binalarında seçmen kaydının görülmesinin yasal dayanağı nedir? Bu durum yasalara aykırı ise bu işlemi gerçekleştiren kişi ve kurumlar hakkında başlatılan idari ve yasal işlemler var mıdır?
 
* Belirtilen adreslerde ikamet varsa, bu adreslerde bu kadar fazla seçmenin bulunması mümkün müdür? Bu konu ile ilgili Bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma bulunmakta mıdır?
 
* Seçmen kayıtları ile ilgili kaç itiraz yapılmıştır? Bu yapılan itirazlar hangi il ve ilçelerden yapılmıştır?
 
* Yapılan itirazların kaçı işleme alınmış ve sonuçlandırılmıştır? Varsa, itirazların sonucu nedir?
 
* Asgari bir demokratik yaşamın olmazsa olmazı olan seçimlerle ilgili bu tarz şaibeli durumları sonlandırmak için acil olarak başlattığınız bir çalışma var mıdır?”
 
SEÇİM GÜVENLİĞİ TOPLANTISI MECLİS GÜNDEMİNDE
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise Diyarbakır Valiliği’nde 15 Ocak’ta düzenlenen seçim güvenliği toplantısına kentte yüzde 65 oy oranı alan partisinin davet edilmemesini Meclis gündemine taşıdı. 
 
Güzel de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu:  
 
“* 31 Mart günü yapılacak seçimler öncesinde birçok farklı merkezde seçimlere yönelik yapılan usulsüzlükler bilginiz dahilinde midir?
 
* Seçim bölgem olan Diyarbakır İlinin Hani ilçesinde bir adreste 208 seçmen tespit edilmesini nasıl açıklıyorsunuz?
 
* Yapılan usulsüz seçmen kayıtlarına bakıldığında seçmenlerin Batı illerinden kaydırıldığı görülmektedir. Batı illerinden Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentlere, özellikle de halkın iradesi gasp edilerek atanan kayyumların olduğu ilçelere kaydırılmış olmasını nasıl açıklıyorsunuz?
 
* Partimiz çalışan ve aktivistlerine yönelik artan gözaltı ve baskıların yaklaşan seçimlerden kaynaklandığına ilişkin iddiaları söz konusu seçmen kayıtlarında yapılan usulsüzlükler güçlendirmemiş midir? 
 
* Adil ve eşit bir seçim ortamı yaratmak adına usulsüz seçmen kayıtlarını engellemek için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
 
* Bahsi geçen usulsüzlüklere dair herhangi bir işlemin şu ana kadar başlatılmamış olmasının nedeni nedir?
 
* Seçim çalışmalarının adil ve özgür bir ortamda yapılması gerekirken haberlere konu olan usulsüzlüklerin olduğu bir ortamda seçimlerin gerçekten adil ve özgür olabileceğini düşünüyor musunuz? 
 
* 15 Ocak tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen Seçim Güvenliği konulu toplantıya vali, kaymakam, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyımı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Belediye Başkanı Adayı Cumali Atilla, Emniyet Müdürü ve birçok STK temsilcisi katılırken Diyarbakır’da 24 Haziran seçimlerinde yüzde 65 oy olan partimiz HDP’nin davet edilmemesinin haberlere konu olan seçim usulsüzlükleri ile bir ilişkisi var mıdır?”