Aydınlar Meclis'te HDP Grubunu ziyaret etti

img

ANKARA - HDP’yi ziyaret eden aydınlar, HDP’nin direnişin ağının kurulmasında kilit olduğunu ve HDP’siz bir demokrasinin imkansızlığına dikkat çekerek desteklerini sundu. Aydınlardan Baskın Oran, açlık grevlerine dikkat çekerek, “Öcalan kim? 2013 yılının Nisan ve Mayıs aylarında bugünkü iktidarın inanılmaz derecede işbirliği yaptığı insan. Bu suç ise gerisini siz anlayın” dedi.

Aydın ve yazarlar, HDP Eş  Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyeti Meclis’te ziyaret etti. HDP Meclis grup toplantı salonundaki görüşmeye Rıza Türmen, Gençay Gürsoy, Baskın Oran, Nesteren Davutoğlu, Osman Gürhan Ertür, Servet Demir, Tahsin  Yeşildere, Fikret Başkaya ve Sait Çetinoğlu ile HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli, Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ve HDP Sözcüsü Saruhan Oluç katıldı.
 
Basına kapalı yapılan bir saatlik görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
 
TEMELLİ: TÜRKİYE’NİN SORUNLARINI KONUŞTUK
 
Basın toplantısında konuşan Temelli, ziyaretlerinden dolayı aydınlara teşekkür ederken, önemli katkılar sunduklarını belirtti. Temelli, “Birlikte Türkiye’nin sorunlarını konuştuk. Türkiye’nin öncelikli sorunu demokrasi sorunudur. Bugün Türkiye giderek diktatörlük rejimine doğru evirilmektedir. Türkiye’de bir hukuk devletinden, bağımsız yargıdan bahsetmek mümkün değildir. Demokratik yaşam konusunda giderek bir çöküşün yaşandığını görüyoruz. Türkiye’nin özgürleşmesi, demokratikleşmesi için ne yapmalıyız konusunda tartışmalarımız sürüyor. Bugün de ziyarete gelen hocalarımızla bunu konuştuk” dedi.
 
Türkiye’nin demokratikleşmeden hiçbir sorunu çözemeyeceğini belirten Temelli, demokrasinin küresel bir sorun olduğuna işaret etti. Temelli, “İktidar savaştan beslenmektedir” dedi. Temelli, savaşın, tecridin sona ermesi için tüm kesimlerin ortaklaşması gerektiğinin altını çizdi.
 
‘AKP-MHP İTTİFAKINI GERİLETECEĞİZ’
 
Temelli sözlerini şöyle sürdürdü: “31 Mart’ta yerel seçimler gerçekleşecek. Bugün demokrasi sorunundan bahsediyorsak Türkiye’de demokrasi konusunda gelişmelerin sağlanmasını istiyorsak bu yerel seçimleri böyle değerlendirmek gerekir. Kürt illerinde kayyumları süpüreceğimizi, yerel demokrasiyi hayata geçireceğimizi söyledik. Son yaptığımız halk oylamaları bir demokrasi şöleniydi, bu iradeye sahip çıkarak 31 Mart’ta çok güçlü bir gelişme söz konusu olacaktır. Türkiye’nin batısında da AKP-MHP ittifakını geriletmek önceliğimizdir. Bu konuda tüm sivil toplum örgütlerine sendikalara çağrı yapıyoruz, bizim üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmemiz Türkiye, Ortadoğu ve dünya açısından büyük bir önemdedir.”
 
ORAN: BATIDA HDP OYLARININ ZİYAN OLMAMASI LAZIM
 
Prof. Baskın Oran ise, “Biz bugün Türkiye açısından özellikle Türkiye demokrasisi açısında olmazsa olmaz bir unsur olarak selamladığımız HDP’yi ziyarete geldik. Bu toplantıdan son derece mutlu ve umutlu olarak ayrılıyoruz. İki noktada toplayabileceğim bir amaç var. Birincisi Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı gelişmişlikle hiç bağdaşmayan bir tek adam yönetimi var. 31 Mart’ta bu tek adam yönetiminin artık devam edilemeyeceğinin sinyallerinin verilmesi lazım. Bunun yapılabilmesi için doğuda demokratların HDP’yi desteklemesi lazım. Batıda da HDP oylarının ziyan olmaması lazım. HDP’nin böyle çok rasyonel aritmetik hesap yaptığını, yapacağını görmüş bulunuyorum. Bu toplantıdan çok umutlu ayrılıyorum, Türkiye ve Türkiye demokrasisi açısından. HDP’yi rasyonel tutumu için bütün kalbimle tebrik ediyorum” diye konuştu.
 
TÜRMEN: HDP DİRENİŞ AĞININ ÖNEMLİ BİR DÜĞÜMÜ
 
CHP eski milletvekili ve eski AİHM yargıcı Rıza Türmen ise şöyle konuştu: “3’üncü en büyük parti siyasetin dışında tutulmak isteniyor. Bu Türkiye’de siyasete ağır bir darbe vuruyor. Bunu önlemek lazım. Bu da burada bulunuşumuzun önemli bir nedeni. Böyle bir gelişmenin önünü kesmek lazım. HDP’nin Türkiye’nin bütün diğer siyasi partileri gibi meşru bir Türkiye partisi olduğunu göstermek. Türkiye’de bir demokrasi mücadelesi vermek zorundasınız. Otoriter, totaliter yönetime karşı HDP olmadan demokrasi mücadelesi veremezsiniz. HDP kurulmakta olan direniş ağının çok önemli bir düğümü. HDP’nin siyasetin içinde olması demokratik mücadelesinin etkinliğiyle çok yakından ilişkili. Yerel seçimlerde birlikte hareket etmenin önemi artık anlaşılmış durumda. Yerel seçimlerin Türkiye’deki otoriter totaliter rejime son vermenin bir başlangıç noktası olması HDP’nin de içinde olduğu bir birlikteliğe bağlı. Bu nedenle bugünkü toplantıyı gerçekleştirdik. Çok olumlu izlenim edindim. HDP’nin varlığı, ortaya koyduğu zihniyet demokrasi bakımından çok önemli.”
 
‘BU SUÇ İSE GERİSİNİ SİZ ANLAYIN’
 
Aydınlar gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Öcalan’a tecridin kaldırılması için yapılan açlık grevlerinin yerel seçimlere ve HDP’nin Türkiye partisi kimliğine gölge düşürüp düşürmeyeceği sorusu üzerine Baskın Oran, “Açlık grevlerinin Türkiye partisi kimliğine gölge düşürmekle ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Öcalan kim? 2013 yılının Nisan ve Mayıs aylarında bugünkü iktidarın inanılmaz derecede işbirliği yaptığı insan. Bu suç ise gerisini siz anlayın” dedi.
 
‘EMSAL TEŞKİL EDECEK BİR NİTELİK KAZANACAK’
 
Rıza Türmen de AİHM’in Demirtaş kararıyla ilgili soru üzerine, “18’inci maddeden kaynaklanan ihlal, özellikle üzerinde durulması gerekiyor” dedi. Yani bu tutukluğun siyasi nedenlerle yapıldığı anlamına geldiğini kaydeden Türmen, “Türkiye’deki yetkililer bunu tanımayacağını söyledi. Hukuk devleti sorunu ortaya çıkıyor” dedi. Demirtaş’a başka bir davadan mahkumiyet verilmesi ile AİHM kararının etkisiz hale getirildiğini kaydeden Türmen, “AİHM 2’nci Dairenin verdiği karar böyle bir talep varsa ve kabul edilirse büyük daireye gider. Gittiği takdirde ve benzer bir karar çıktığı taktirde emsal teşkil edecek bir nitelik kazanacak” dedi.