HDP tutuklu gazetecileri Meclis’e taşıdı

img
ANKARA - HDP Van Milletvekili Tayip Temel, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde cezaevinde olan gazetecileri ve gazetecilere dönük baskıyı Meclis gündemine taşıdı. Temel, “Bugün itibarı ile tutuklu olduğu için çalıştırılmayan gazeteci sayısı kaçtır?” diye sordu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı ve cezaevinde olan gazetecileri Meclis gündemine taşıdı. Temel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde,  10 Ocak Gazeteciler Günü’ne birçok gazetecinin cezaevinde gireceğine dikkat çekti.
 
Temel, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti.
 
“* Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ), 2018 yılına ait raporundan haberdar mısınız? Söz konusu rapora ilişkin bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
 
* Basın Özgürlüğü Endeksi olarak adlandırılan sıralamada Türkiye’nin gerileyerek 157’nci sırada yer almasını nasıl değerlendirmektesiniz? Söz konusu gerilemeyi durdurmak için herhangi bir çalışma yürütülecek midir?
 
* Alman Gazeteciler Birliği Başkanı’nın Türkiye’ye seyahat edecek olan Alman gazetecileri sosyal medya hesaplarında Türkiye’deki siyasi gelişmeler hakkında bir yorum yapıp yapmadıklarına bakmaları gerektiğini belirtmiştir. Türkiye’nin uluslararası kamuoyunda gazeteciler için tehlikeli bir ülke olarak tariflenmesini nasıl yorumluyorsunuz?
 
* Türkiye’de yüzlerce gazetecinin tutuklu olduğu gerçeği ortadayken halkın bilgi edinme hakkının gasp edildiğini düşünmekte misiniz?
 
* Muhalif basının susturulmaya çalışılmasına ilişkin kamuoyunda oluşan kanıyı gidermek için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?
 
* 2015 yılından bu yana cezaevlerinde bulunan, hüküm giydiği için çalıştırılmayan kaç gazeteci bulunmaktadır? Bu gazetecilerin hüküm giyme gerekçeleri nelerdir?
 
* Bugün itibarıyla tutuklu olduğu için çalıştırılmayan gazeteci sayısı kaçtır? Bu gazetecilerin tutuklanma gerekçeleri nelerdir?
 
* Son 3 yılda gözaltına alınan gazeteci sayısı kaçtır?
 
* Son üç yılda gizli tanık ifadesi ile tutuklanan gazeteci sayısı kaçtır?
 
* Bugüne kadar kaç gazetecinin AİHM başvurusu sonuçlanmıştır? Bu başvuruların kaçında Türkiye mahkûm edilmiştir?
 
* AİHM’de gazeteci başvurularında Türkiye’nin mahkûm edilmesi sebebiyle ödenen toplam tazminat tutarı ne kadardır? Tazminata konu olan kararı veren yargıçlara ne kadarı rücu edilmiştir?”