Çavuşoğlu: Operasyonumuz ABD'nin çekilmesine bağlı değil

img

HABER MERKEZİ - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey ve Doğru Suriye’de yönelik yapmayı planladıkları operasyonun ABD'nin çekilmesine bağlı olmadığını söyledi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı, Kuzey ve Doğru Suriye’ye yönelik askeri operasyon, Erdoğan-Putin ve Erdoğan-Trump görüşmeleri, AB ile ilişkiler ve KKTC'deki sondaj gerilimi hakkında katıldığı TV yayınında açıklamalarda bulundu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fırat'ın doğusuna operasyon düzenleyeceğini söyledikten sonra ABD’nin çekilme kararı aldığını söyleyen Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı tarafından o duyurunun yapıldığı gün ABD'nin çekileceğini kendilerinin de bilmediğini belirtti.
 
‘SURİYE'DEKİ KÜRTLERİN DE HAKLARINI SAVUNDUK’ DEDİ
 
ABD’ye dönük “Hem çekilme kararı verecekseniz hem de çekilmemek için Türkiye'yi suçlayacak ifadelerde bulunacaksınız. Çekilse de çekilmese de ulusal güvenliğimizi tehdit eden bir terör örgütü için elimizden geleni yapacağız” sözlerini sarf eden Çavuşoğlu, Kürtlerle değil, terör örgütleriyle problemleri olduğunu belirtip, Suriye'deki Kürtlerin de haklarını savunduklarını ileri sürdü.
 
Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız da, Türkiye Cumhuriyeti de bir söz vermişse arkasında durur. YPG'nin Fırat'ın doğusundan çekilmeli, kabul edilemez. Biz bu işin peşini hiçbir zaman bırakmadık. Bizim YPG/PKK'ya yönelik operasyonumuz ABD'nin çekilmesine bağlı değil. Sahada çekilmemek için çalışanlar var. Önemli olan Trump'ın verdiği söz, koordinasyon başladı. ABD'ye her türlü lojistik destek vereceğimizi söyledik” dedi.
 
TRUMP’I HEDEF ALDI
 
Çavuşoğlu, sözünde durmamakla suçladığı ABD Başkanı’na dair “Koskoca bir devletin NATO müttefikliğimize ve iş birliğimize rağmen bir terör örgütü destekleyici konuşması ve bahanelere sığınması doğru değildir. Bir devlet söz verdiği zaman, bu sözünde durmalıdır. Bir lider söz verdiği zaman, tutmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin bölgeye dönük operasyon konusunda kararlı olduğunu ve zamanlamasına da yine kendilerinin karar vereceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Bu konuda kimseden izin almayız. ABD ‘çekiliyorum’ derken Sayın Cumhurbaşkanımız ‘bir bekleme sürecine geçelim’ dedi. Ama bu iş uzatılırsa. gerçek olmayan söylemlerle bu işi savsaklamaya çalışırlarsa, biz de bu kararı uygulamaya koyarız" diye konuştu.
 
ABD İLE KARŞILIKLI ZİYARETLER OLACAK
 
Çavuşoğlşu, süreçle ilgili muhataplarıyla görüşmeye devam edeceklerini belirtip, “Bugün Pompeo ile telefonda görüşmeyi planlıyorum. Hem Pompeo'nun, hem Trump'ın Türkiye'ye gelme sözü var, karşılıklı ziyaretlerin olmasında fayda var” dedi.
 
İDLİB KRİZİ
 
Çavuşoğlu, İdlib krizine de değindi. “Burada terör örgütlerinin olduğu bir gerçek” diyen Çavuşoğlu, devamında şunları söyledi: “Bu terör örgütlerini İdlib'e biz getirmedik, bizzat rejim otobüslerle teröristleri İdlib'e getirdi. Amaç bunları bahane ederek İdlib'e saldırmaktı bunu da yaptılar. Silahsızlanmış bölgeden çekilmelerini büyük ölçüde sağladık. Bir de ılımlı muhalefet var. Her zaman radikal gruplara karşı mücadele etti. Radikaller güç kazanmak için muhalefete ve sivil halka saldırıyorlar. İçlerinde yabancı terörist savaşçılar var. Biz de gerekli tedbirleri alıyoruz. Mutabakatın içinde İdlib içinden tacizin olmaması diğer taraftan rejimin de buraya saldırmaması. Mutabakat budur. Bu saldırı rejime ya da Ruslara yönelik bir saldırı değil. HTŞ'nin diğer taraflara saldırması olursa, bir risk ortaya çıkar. Bu mutabakatın uygulanmasında ufak tefek gecikmeler olabilir ama genel anlamda İdlib Mutabakatı başarılı bir şekilde uygulandı.”
 
ERDOĞAN - PUTİN İKİ KEZ GÖRÜŞECEK
 
Yine Putin ve Erdoğan arasında iki görüşme planlandığı bilgisini paylayan Dış İşleri Bakanı, “Birincisi üçlü zirve. Ruslar önümüzdeki haftalarda üçlü zirveye ev sahipliği yapmak istediğini bildirdiler. Tarihler üzerinde çalışılıyor. İkincisi, Erdoğan ve Putin arasında gerçekleştirilecek ikili zirve” olacağını kaydetti.  
 
AB RAPORTÖRÜNÜ SUÇLADI 
 
AB ile olan ilişkilerin ise, Romanya dönem başkanlığında daha pozitif olacağı öngörüsünde bulunan Çavuşoğlu, AB Raportörü Kati Piri’yi hedef aldı. 
 
Çavuşoğlu, Piri’ye dair “PKK sempatizanı olan bir raportörün raporundan beklentimiz yok. Kati Piri'den bahsediyorum. Piri özür diledi, dürüst davranmadığını söyledi” ifadelerini kullandı.
 
DOĞU AKDENİZ'DEKİ SONDAJ GERİLİMİ
 
Çavışoğlu, Doğu Akdeniz’deki sondaj gerilimine dair ise, “Fatih-1 sondaj gemimiz Alanya-1 bölgesinde sondaj çalışmalarına başladı. Bizim esasen talebimiz gayet meşrudur, hiç kimseyi de zora düşürmeyecek bir taleptir. Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma talebimiz meşru” diye belirtti.